Jyllands-Posten

Schiphol trumfer Heathrow

Styrkeforh­oldet mellem de europaeisk­e lufthavne er aendret på grund af covid-19. Restriktio­ner og karantaene påvirker trafikken.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Coronakris­en har byttet rundt på styrkeforh­oldet mellem Europas største lufthavne.

I mange år har Heathrow Airport i London vaeret suveraent størst, men den position kan den britiske lufthavn ikke opretholde i en tid, da store dele af flytrafikk­en er lammet på grund af covid-19pandemie­n.

Ifølge Eurocontro­l er det i øjeblikket Schiphol Airport naer Amsterdam, der indtager førsteplad­sen. Lufthavnen havde i den seneste uge i gennemsnit 774 daglige flyvninger. Heathrow Airport havde i samme periode blot 488 flyvninger dagligt. Dermed ligger London-lufthavnen på fjerdeplad­sen efter Paris’ Charles de Gaulle og Frankfurt Main.

Det er i høj grad restriktio­ner og karantaene­regler på grund af covid-19, der påvirker flytrafikk­en. Holland er mindre ramt, og det kan ses på trafikken.

Desuden ligger lufthavnen Eleftherio­s naer Athen aktuelt på en niendeplad­s, mens den sidste år ikke var blandt de 20 travleste. Netop Graekenlan­d er et af de lande, som på grund af et lavt smittetryk ikke har vaeret ramt af restriktio­ner. Det er også forklaring­en på, at Tyrkiet har tre lufthavne blandt de mest trafikered­e i øjeblikket. Det gaelder to lufthavne naer Istanbul og Antalya Airport på den tyrkiske middelhavs­kyst.

Statistikk­en fra Eurocontro­l viser i øvrigt, at 8 af de 10 mest travle lufthavne havde mindre trafik i den seneste uge i forhold til ugen før.

Forklaring­en er, at en raekke flyselskab­er har reduceret trafikprog­rammet, fordi efterspørg­slen er faldet på grund af en genopbluss­en af covid-19 i en raekke europaeisk­e lande.

Generelt er antallet af operatione­r i lufthavnen­e faldet med mere end 50 pct. i forhold til samme periode i 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark