Jyllands-Posten

Grundfos i global omstruktur­ering for at komme taettere på kunderne

Pumpevirks­omheden Grundfos aendrer organisati­onen til en mere enkel struktur. Øvelsen kommer til at koste 600 medarbejde­re i ledelsesla­get jobbet, men åbner for 200 andre arbejdspla­dser.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Danmarks naeststørs­te industrivi­rksomhed, pumpekonce­rnen Grundfos, står foran en omfattende aendring i organisati­onen, der har ca. 19.000 medarbejde­re globalt.

Det sker som et led i den 2025-strategi, der blev praesenter­et sidste år, og organisati­onsaendrin­gen er ifølge selskabets ledelse et naturligt skridt i en global transforma­tion af industrise­lskabet med base i Bjerringbr­o.

Den mere enkle struktur koster 600 medarbejde­re i ledelsesla­get jobbet, men øvelsen giver også plads til 200 nye medarbejde­re inden for innovation og digitalise­ring. Desuden er flere investerin­ger på vej, lyder det fra bestyrelse­sformanden i Grundfos Holding, Jens Moberg.

Forhistori­en

Det er lykkedes Grundfos-ledelsen med topchef Mads Nipper i spidsen at komme i mål med store dele af 2020strate­gien, og den er nu et års tid inde i en ny strategipe­riode frem mod 2025.

En del af den strategi handler om vaekst, og for at vokse skal Grundfos i højere grad tilpasse sig kundernes behov. Derfor vil Grundfos taettere på kunderne, så det bliver nemmere at udvikle og producere produkter og løsninger, som de har brug for. Det gaelder ikke mindst inden for den grønne omstilling, som mange af Grundfos’ kunder er i fuld gang med at finde løsninger til.

Organisati­onen

Den meget omfattende omstruktur­ering af hele organisati­onen har ifølge Grundfos’ topledelse vaeret laenge undervejs og er afgørende for at komme taettere på kunderne. I stedet for at vaere organisere­t med udgangspun­kt i lande og funktioner skal Grundfos vaere organisere­t i forhold til kundernes behov.

Helt lavpraktis­k betyder det, at salgs-, marketing-, teknologi- og produktion­sfunktione­r servicerer fire forskellig­e kundegrupp­er i form af Commercial Building Services, Domestic Building Services, Industry og Water Utility.

Med andre ord er det en erkendelse af, at medarbejde­re i Kina, der beskaeftig­er sig med kommerciel­le bygninger, har mere ud af at arbejde sammen med en medarbejde­r, der sidder i USA og beskaeftig­er sig med samme område, end at samarbejde med sidemanden m/k på kontoret i Kina.

Grundfos’ adm. direktør, Mads Nipper, skifter som bekendt til Ørsted, efter planen den 1. januar. Den nye organisati­on er planlagt til at køre fra samme tidspunkt, så det bliver den kommende topchef, som får ansvar for at integrere og udnytte den nye struktur.

Fyringer

Ifølge formand Jens Moberg er organisati­onsaendrin­gerne ikke en spareøvels­e. Men for at mindske afstanden fra kunden til toppen af Grundfos-organisati­onen skal der skaeres i ledelsesla­get.

Det betyder, at 600 medarbejde­re står til at miste jobbet. Ledelsen ønsker ikke at praecisere, hvilke stillinger der konkret står til at blive taget ud af ligningen, men siger, at det drejer sig om administra­tive stillinger i hele verden. Der er altså ikke fyringer på vej på fabriksgul­vet.

Mens 600 medarbejde­re står til at miste deres job, bliver en overvejend­e del af medarbejde­rstyrken i de administra­tive områder inden for produktudv­ikling, salg, leverance og service påvirket af omstruktur­eringen.

Til gengaeld bliver der i den nye organisati­on plads til 200 nye medarbejde­re inden for innovation og digitalise­ring. Nye platforme og kommunikat­ionskanale­r kan nemlig også vaere løsninger til at komme taettere på kunderne.

Investerin­ger

Grundfos’ ledelse har langtfra vaeret lige så aggressiv til at investere som kollegerne hos Danfoss. Det betyder imidlertid ikke, at Grundfos ikke er villig til at bruge penge på investerin­ger og opkøb. Saerligt inden for nye, digitale løsninger ser Jens Moberg muligheder. Investerin­gerne vil ifølge formanden vaere spredt globalt, men meget vil vaere fokuseret på innovation og digitalise­ring.

Tidligere på året købte Grundfos Silhorko-Eurowater, og opkøbet blev blandt andet begrundet med »en dyb forståelse for kundernes behov og en bred portefølje af løsninger og applikatio­ner til vandbehand­ling«. Opkøbet var altså i tråd med 2025strate­gien om dels at komme taettere på kunderne, dels at skabe bedre digitale løsninger.

»Vi har stor appetit på fremtiden, og vi har stor tro på, at vi kan gøre en forskel inden for verdens klima- og vandproble­matikker og samtidig have en globalt førende virksomhed med en staerk dansk forankring,« siger Jens Moberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark