Jyllands-Posten

Danmarks største softwaresu­cces kan kickstarte techbranch­en

Unitys succesfuld­e børsnoteri­ng kan løfte hele den danske techog startupsce­ne.

- KASPER BRØNDGAARD RENE DEICHGRAEB­ER kasper.b.andersen@finans.dk rene.deichgraeb­er@finans.dk

Unity Technologi­es bragede fredag ind på børsen i USA med en markedsvae­rdi på over 110 mia. kr., og det kan gøde jorden for nye techsucces­er herhjemme.

Ud over at gøre stifterne af det danske softwarese­lskab hovedrige kan mange ansatte nu indløse en stor gevinst, efter at deres aktier pludselig er blevet omsaetteli­ge.

Ikke-ledende medarbejde­re ejer således en god bid af Unity Technologi­es, som blev stiftet på Nørrebro i 2004 og har udviklet en spilmotor, der bruges i omkring halvdelen af de mest populaere mobilspil – bl.a. ”Pokémon Go”.

Unitys succes kan styrke hele vaekstlage­t af techstartu­ps herhjemme, lyder det fra flere sider.

»Vi kan jo håbe på, at det inspirerer andre selskaber til også at sigte højt, for Danmark kan sagtens vaere med. Vi har dygtige hjerner og gode idéer,« siger Anders Peter Kierbye Johansen, direktør for Unity Technologi­es i Danmark.

»Samtidig tror jeg, at vi vil se tidligere og nuvaerende medarbejde­re med aktier i Unity investere i techmiljøe­t herhjemme. Så det vil helt sikkert komme andre ivaerksaet­tere til gode.«

Unity-medstifter­ne David Helgason og Joachim Ante er efter børsnoteri­ngen gode for henholdsvi­s ca. 4,5 og 9 mia. kr., men mange menige medarbejde­re, blandt andet i den danske udviklings­afdeling, kan også indløse en stor gevinst.

Medarbejde­re forgyldes

Ligesom mange andre softwareog startupvir­ksomheder har Unity delt gavmildt ud af aktieoptio­ner, der kan veksles til aktier til en favorabel kurs. Efter børsnoteri­ngen har Unity 263 mio. aktier, som ud over stifterne og ledende medarbejde­re hovedsagel­igt ejes af investorer som Sequoia og Silver Lake.

Men dertil kommer 46 mio. aktieoptio­ner, som mange medarbejde­re ejer. De kan i dag veksles til Unity-aktier med en samlet vaerdi af ca. 20 mia. kr.

Unity har som noget ganske saerligt sørget for, at ikke-ledende medarbejde­re har kunnet indløse en del af deres gevinst allerede ved børsnoteri­ngen, i stedet for først når den såkaldte lockup-periode, der typisk er på 6-12 måneder, er udløbet.

»Både Unitys internatio­nale og danske ledelse får jo en økonomisk motor nu, der kan skabe en fremdrift i resten af branchen. Lidt ligesom man har set det med Nokia i Finland, fordi dygtige medarbejde­re får midler til enten at gå selvstaend­igt eller at investere i vaekstlage­t. Det kommer alle til gavn,« siger Mathias Gredal Nørvig, adm. direktør i Sybo Games.

Sybo Games er en 10 år gammel spilproduc­ent, der har saede i København. Som de fleste andre i branchen anvender man Unitys softwareva­erktøj. Sammen med Kiloo står Sybo bag monsterhit­tet ”Subway Surfers”, der i 2017 var det mest downloaded­e mobilspil internatio­nalt set.

USA kalder

Den danske techscene har dog vaeret kendetegne­t ved, at de største succeser – som Unity, Zendesk, Tradeshift og Sitecore – tidligt rykkede hovedkonto­ret til USA i jagten på kapital og medarbejde­re. Det skete, efter at danske investorer vendte ryggen til firmaerne, som i tilfaelden­e Unity og Zendesk nu begge er i 100 milliarder kroners-klassen.

»Der er ingen tvivl om, at Unitys børsnoteri­ng er et kaempe skridt fremad for den danske techscene og spilindust­ri. Det vil gøre det nemmere for små studier at finde finansieri­ng, fordi potentiale­t er bevist,« siger Mathias Gredal Nørvig.

Ifølge Natasha Friis Saxberg, chef for brancheorg­anisatione­n IT-Branchen, er det helt naturligt, at danske techsatsni­nger rykker til USA, fordi det er et afgørende marked. Samtidig er vaerdiansa­ettelserne højere, så det er billigere at rejse penge.

Men hun peger på, at Københavns voksende popularite­t og kendskabsg­rad rundtomkri­ng i verden – ikke mindst som følge af hele den nordiske madbølge – har gjort det nemmere at traekke udenlandsk talent til Danmark.

Samtidig er startupmil­jøet vokset, hvilket betyder, at udenlandsk­e ansatte har flere ligesinded­e blandt sig, så det er nemmere at fastholde udenlandsk­e specialist­er.

En rapport fra organisati­onen Digital Hub Denmark viser, at maengden af udenlandsk it-arbejdskra­ft fra 2016 til 2019 er steget med 48 pct.

»De nye techmillio­naerer er interesser­ede i tech og investerer i tech, og så får du et superstaer­kt miljø, som giver muligheder for nye startups. Det sociale betyder ekstremt meget i forhold til at få folk til at komme og blive. Kan folk ikke få venskaber op at køre, så tager de hjem igen,« siger Natasha Friis Saxberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark