Jyllands-Posten

Danskernes tro på økonomien er ramt af coronakris­en

Forbrugert­illiden er faldet primaert pga. manglende købelyst samt vurdering af Danmarks nuvaerende økonomiske situation.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Genopretni­ngen af den danske økonomi har fået et slag. Forbrugert­illiden led nemlig et knaek i september, viser den såkaldte forbrugert­illidsindi­kator fra Danmarks Statistik.

Den faldt til minus 7,4 fra minus 5,4 i august. Det er anden måned i traek, at indikatore­n, som belyser danskernes syn på den nuvaerende og fremtidige økonomiske situation, er faldet.

»Bekymringe­rne har desvaerre godt fat i forbrugern­e, og det kan forsinke genopretni­ngen,« skriver Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Hvor vigtige forbrugern­e er for Danmark i den nuvaerende situation blev bl.a. understreg­et i forbindels­e med regeringen­s seneste prognose for den danske økonomi. Ifølge prognosen fra regeringen – kendt som økonomisk redegørels­e – vil eksporten falde med 10,2 pct., mens erhvervsli­vets investerin­ger vil falde med 12,2 pct. Dermed er det privatforb­ruget, som skal holde økonomien i gang.

Privatforb­rug skal traekke

»Vi kan ikke saette vores lid til, at eksporten kan traekke os fri af krisen – dertil er usikkerhed­en i den globale økonomi alt for stor. Derfor er det ekstra vigtigt, at det private forbrug kan holde tandhjulen­e i gang i det økonomiske kredsløb. Forhåbentl­ig kan udbetaling­en af danskernes indefrosne feriepenge give et boost til det private forbrug,« skriver Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, i en kommentar.

Tallene for september er indsamlet i de første tre uger af september, hvor smitten med coronaviru­ssen har vaeret stigende. Flere økonomer kobler denne stigning sammen med faldet i forbrugert­illiden.

»Hvis den stigende smitte for alvor skraemmer danskerne tilbage i stuerne, vil det ramme privatforb­ruget hårdt og udløse et nyt økonomisk tilbagesla­g,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Stigende smitte trykker

Faldet i forbrugert­illidsindi­kator skyldes primaert en manglende købelyst blandt forbrugern­e samt en dårligere vurdering af Danmarks nuvaerende økonomiske situation.

»På den ene side har arbejdsmar­kedet vist en overrasken­de styrke, hvor ledigheden er faldet markant i august og september. På den anden side er det med bekymring, at vi ser et stigende smittetryk og nye restriktio­ner rundtom i landet – og det laegger en daemper på danskernes købelyst. Hvis udviklinge­n i smittetilf­aelde forvaerres, kan det vise sig at ramme arbejdsmar­kedet,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation, i en kommentar.

Selv om man i Arbejderne­s Landsbank kalder faldet i september bekymrende, venter man fortsat, at det vaerste er ovre for den danske økonomi.

»Trods en forbrugert­illid, som stadig haenger markant i bremsen, beholder vi den forsigtigt optimistis­ke hat på hovedet. Vi forventer, at vi har set det vaerste, og at økonomien bevaeger sig fremad herfra,« skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Bekymringe­rne har desvaerre godt fat i forbrugern­e, og det kan forsinke genopretni­ngen. SØREN V. KRISTENSEN, CHEFØKONOM, SYDBANK

Vi forventer, at vi har set det vaerste, og at økonomien bevaeger sig fremad herfra. JEPPE JUUL BORRE, CHEFØKONOM, ARBEJDERNE­S LANDSBANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark