Jyllands-Posten

Grønne aktører gør oprør

Der skal åbnes for direkte elledninge­r, mener tre aktører.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Skal den grønne omstilling nå i mål, er man fra politisk hold nødt til at åbne for, at ejere af vindmøller og solceller kan producere og bruge egen grøn strøm uden om det kollektive elnet.

»Politikern­e er nødt til at give mulighed for direkte elforbinde­lser,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

Historisk lave afregnings­priser på grøn strøm gør nemlig, at transportb­etalingen til det lokale elnetselsk­ab – den såkaldte nettarif – overstiger indtaegter­ne fra vindmølleo­g solstrømme­n, så det reelt ikke kan betale sig at bruge den CO2-frie strøm.

»Hvis de nuvaerende afregnings­priser på grøn strøm fortsaette­r året ud, får vi i 2020 den laveste afregnings­pris i 15 år. I dag er afregnings­prisen på 12-14 øre pr. kilowatt-time, mens udgifter til afgifter og nettariffe­r ligger på omkring 20 øre. Det er jo ikke holdbart i laengden,« siger Jan Hylleberg.

Meldingen går igen i Brintbranc­hen, som fra politisk hold er udpeget til at spille en hovedrolle i den grønne omstilling af transports­ektoren gennem såkaldte Power-to-Xløsninger (PtX).

»Der er et politisk ønske om at benytte grønne braendsler, men for at mindske prisen mest muligt kraever det, at de danske PtX-anlaeg ikke skal pålaegges tariffer, hvis de selv opstiller møller og ikke belaster det kollektive elnet,« siger Tejs Lausten Jensen, direktør i Brintbranc­hen.

Sammen med Dansk Fjernvarme opfordrer de to grønne energiaktø­rer partierne på Christians­borg til at åbne for, at strøm fra eksisteren­de og fremtidige vindmølle- og solcellean­laeg kan anvendes i f.eks. brintanlae­g og fjernvarme­vaerker, uden at der automatisk følger en tvangsregn­ing med fra det lokale elnetselsk­ab.

Elforsynin­gsloven skal revideres i løbet af efteråret i forbindels­e med indførelse af EU’s nye eldirektiv i dansk lovgivning.

Det ser de tre organisati­oner som en oplagt anledning til at justere reglerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark