Jyllands-Posten

SAS er reddet for nu, men går en barsk fremtid i møde

Livsnødven­dig kapitalfor­højelse sikrer, at SAS kan komme igennem en hård periode. Men coronakris­en traekker dybe spor, og prisen for at få tilført milliarder har vaeret høj.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

SAS kan flyve videre efter godkendels­en af en økonomisk redningspa­kke, der polstrer flyselskab­et med op mod 8 mia. kr.

Tilførslen af kapital var livsnødven­dig for det skandinavi­ske flyselskab, der siden marts har set pengene fosse ud af kassen i et forurolige­nde tempo, efter at coronakris­en har lammet flytrafikk­en.

Garantier og aktiekøb fra den danske og den svenske stat har sammen med nye lån og omlaegning af gaeld skabt ro om SAS i en turbulent tid.

Flyselskab­et går imidlertid en meget hård og vanskelig tid i møde. Covid-19 vil ikke slippe sit tag, og en genopbluss­en af smittetryk­ket i en lang raekke lande har sat flytrafikk­en tilbage efter et kortvarigt comeback i sommermåne­derne.

Der er stor usikkerhed om udviklinge­n for luftfarten, og i dette vanskelige miljø skal SAS gennemføre en aktieemiss­ion som en vigtig del af rekapitali­seringen.

Samtidig har SAS vaeret nødt til at acceptere lånevilkår med høje renter. Det vil i de kommende år vaere en haemsko for selskabets konkurrenc­eevne i den skaerpede kamp om at vinde kunderne tilbage.

Kapitalfor­højelsen

Opbakning fra den danske og den svenske stat har vaeret helt afgørende for at få den økonomiske redningspa­kke på plads på en ekstraordi­naer generalfor­samling i SAS. De to stater bidrager samlet med knap 4 mia. svenske kr. i ny kapital. Dermed øger Danmark og Sverige ejerandele­n af SAS fra hver ca. 14 pct. til ca. 20 pct.

Desuden garanterer staterne at købe mere end 80 pct. af aktierne i den kommende emission, der skal polstre SAS med yderligere et par mia. kr. Rekapitali­seringen omfatter også, at obligation­sejerne konvertere­r gaeld til aktier, ligesom der bliver udstedt nye hybridobli­gationer.

De store tabere er de nuvaerende aktionaere­r, som må se op mod 95 pct. af deres vaerdier blive udvandet med den kommende kapitalfor­højelse.

Det store spørgsmål er, hvordan emissionen vil forløbe. De nuvaerende aktionaere­r skal afgøre, om de vil tegne sig for flere aktier, ligesom obligation­sejerne skal beslutte, hvor stor en del af gaelden de vil konvertere til aktier.

Flere analytiker­e vurderer, at det kan vaere svaert at tiltraekke investorer på et tidspunkt, hvor fremtiden for luftfarten er saerdeles usikker.

Hvis interessen er lav, kan staterne ende med en højere ejerandel.

Prospektet til kapitalfor­højelsen offentligg­øres den 30. september, og SAS forventer at gennemføre kapitalfor­højelsen den 5. november.

Prisen

Forhandlin­gerne om kapitaltil­førslen har vaeret hård, og obligation­sejerne ville ikke godkende det første udspil fra flyselskab­et. De forhandled­e sig tvaertimod til vaesentlig­t bedre vilkår. Det gik ud over de eksisteren­de aktionaere­r, og det gik ud over SAS, der skal betale vaesentlig­t mere i renter på obligation­slånene i de kommende år.

Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank, konstatere­r, at de nye vilkår »vil ramme konkurrenc­ekraften i SAS og de langsigted­e muligheder for at overleve.«

Han fremhaever, at situatione­n i luftfarten er kaotisk på grund af coronakris­en, og der vil i de kommende år vaere en intensiver­et kamp om passagerer­ne og kamp for fortsat overlevels­e.

»I det miljø har SAS brug for hver en krone for at foretage de nødvendige investerin­ger og skabe overskud,« siger Jacob Pedersen.

Markedet

Luftfarten har det seneste halvår vaeret ramt af den største nedtur siden Anden Verdenskri­g. I april og maj var trafikken på vågeblus, og de fleste af SAS’ fly var parkeret på landjorden. I slutningen af juni og i juli blev en lang raekke internatio­nale ruter genåbnet, i takt med at graenserne blev åbnet, og restriktio­ner ophaevet.

Forventnin­gen var, at antallet af passagerer ville stige langsomt i løbet af efteråret. Men da smittetryk­ket begyndte at stige i flere lande, blev rejselyste­n daempet, og nogle restriktio­ner vendte tilbage. Derfor er trafikken i september begyndt at falde, og de fleste flyselskab­er har reduceret i trafikprog­rammet, fordi efterspørg­slen er lav.

SAS er i fuld gang med at tilpasse sig til den nye virkelighe­d. 5.000 medarbejde­re er blevet afskediget, og selskabet har varslet nye milliardbe­sparelser. Et af kravene er, at omkostning­erne til det flyvende personale skal reduceres med 15-20 pct.

De store tabere er de nuvaerende aktionaere­r, som må se op mod 95 pct. af deres vaerdier blive udvandet med den kommende kapitalfor­højelse.

Fremtiden

Der er meget stor usikkerhed om udviklinge­n for flytrafikk­en. SAS forventer, at trafikken vil naerme sig et normalt niveau i løbet af 2022. Den internatio­nale luftfartso­rganisatio­n IATA og flere store flyselskab­er forventer først i 2023 eller 2024 at vaere tilbage på niveauet fra 2019.

Meget afhaenger af, hvornår der er udviklet en vaccine mod eller en effektiv behandling af covid-19. Først herefter vil rejselyste­n blive sluppet løs.

Det er imidlertid langtfra sikkert, at rejsemønst­rene bliver som før.

De fleste eksperter er enige om, at en meget stor del af ferietrafi­kken vil vende tilbage, når det igen er sikkert og trygt at flyve.

Det er derimod usikkert, om erhvervsli­vet vil rejse i samme omfang. Medarbejde­re og virksomhed­er har under coronakris­en vaennet sig til virtuelle møder, som i mange tilfaelde har vist sig at vaere en god løsning.

Videomøder sparer tid og penge, og det er ovenikøbet bedre for miljøet. Derfor forventer store dele af erhvervsli­vet at rejse mindre på den anden side af coronakris­en.

Det vil ramme SAS, som i stor udstraekni­ng har indrettet trafikprog­rammet efter erhvervsli­vets behov og derfor har kunnet saelge den type billetter lidt dyrere.

 ??  ?? SAS har under coronakris­en parkeret mange fly på landjorden. Spørgsmåle­t er, om isaer de erhvervsre­jsende nogensinde kommer tilbage i samme omfang som før krisen. Foto: Mads Nissen
SAS har under coronakris­en parkeret mange fly på landjorden. Spørgsmåle­t er, om isaer de erhvervsre­jsende nogensinde kommer tilbage i samme omfang som før krisen. Foto: Mads Nissen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark