Jyllands-Posten

Europa er hårdt ramt af nye udbrud

Storbritan­nien indfører nye barske restriktio­ner, der skal gaelde de naeste seks måneder.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Kaffen kan fortsat nydes på fortovscaf­éerne i det mest meste af Europa, men stadig flere steder sker det med mundbind samt bevidsthed­en om, at samfundene kan vaere på vej mod nye nedlukning­er.

Status denne tirsdag i september er, at smittetryk­ket er hastigt stigende i så mange europaeisk­e lande, at presset vokser på EU’s stats- og regeringsc­hefer for en koordinere­t indsats.

De skulle vaere mødtes i Bruxelles torsdag og fredag i denne uge, men topmødet er nu foreløbig udskudt til den 1. og 2. oktober på grund af den voldsomme stigning i antallet af smittetilf­aelde.

Topmødet skulle have fokuseret på:

At vende tilbage til et fuldt N fungerende indre marked så hurtigt som muligt.

At gøre EU’s industrier mere N konkurrenc­edygtige på verdenspla­n.

At fremskynde den digitale N omstilling.

Alle elementer knytter sig til den genopretni­ngsplan, som efter lange forhandlin­ger blev vedtaget på topmødet i juli, og hvor EU-landene i faellig har afsat 750 mia. euro. eller naesten 5.600 mia. kr.

»Aftalen er et vigtigt skridt hen mod vores nye faelles projekt for dette århundrede: Europas strategisk­e uafhaengig­hed,« hedder det i invitation­en fra formanden for Det Europaeisk­e Råd, Charles Michel.

Uden for Justus Lipsiusbyg­ningen i Bruxelles, der danner rammen om de fysiske EU-topmøder, er virkelighe­den imidlertid en kraftig genopbluss­en i coronapand­emien uden udsigt til en snarlig, effektiv vaccine. Belgien er blandt de hårdest ramte lande.

Smitteeksp­losionen

Spanien har nu en kumulativ incidens på 1.364 coronatilf­aelde pr. 100.000 indbyggere, hvilket er den højeste i EU.

Luxembourg og Belgien er andre lande i den høje ende af skalaen, og det samme gaelder Sverige.

Frankrig og Storbritan­nien ligger laengere nede på listen, men da der er tale om to af Europas store økonomier, giver udviklinge­n grund til bekymring.

Frankrig registrere­de i weekenden flere end 13.000 nye smittetilf­aelde i løbet af 24 timer, hvilket er det højeste nogensinde.

Myndighede­rne har besluttet at intensiver­e testningen i hovedstads­regionen, hvor der i dag kan vaere op til en uges ventetid. I forvejen er der krav om at baere mundbind i det offentlige rum.

I Spaniens hovedstad, Madrid, er myndighede­rne gået endnu mere drastisk til vaerks. Her har flere end 850.000 indbyggere fået besked på at holde sig i de kvarterer, hvor de bor. Offentlige parker er lukkede, mens forretning­er og restaurant­er skal begraense antallet af kunder til 50 pct. af det normale.

Indbyggere, der kan godtgøre at skulle på arbejde eller til en uddannelse­sinstituti­on uden for deres kvarter, kan få tilladelse hertil. Det samme gaelder laegebesøg, men ellers er kvarterern­e sat under politibevo­gtning.

Mandag valgte Tjekkiets sundhedsmi­nister, Adam Vojtech, at traekke sig. Han begrundede sin afgang med, at »friske øjne bør til i bekaempels­en af pandemien«.

Torsdag i den forgangne uge blev der i Tjekkiet registrere­t flere end 3.000 nye smittetilf­aelde. Det er naesten samme antal som i hele marts.

I nabolandet Polen har smittetall­et også vaeret markant stigende, hvilket myndighede­rne tilskriver, at børn og voksne er vendt tilbage til uddannelse­sinstituti­oner og arbejdspla­dser efter sommerferi­en.

Hasteindgr­ebene

City of London fungerer, og de finansiell­e markeder opererer som normalt, men virkelighe­den er, at 85 pct. af dem, der før pandemien dagligt pendlede til og fra Europas finanscent­rum, fremdeles arbejder fra hjemmekont­oret.

Adskillige store arbejdsgiv­ere har de senere uger forsøgt at overbevise medarbejde­rne om at vende tilbage til kontoret, men det er isaer frygten for smitterisi­koen i den kollektive trafik, der afholder de ansatte fra at drage ind til centrum af millionbye­n igen.

Resultatet er, at store kontorarea­ler står tomme, og at alle forretning­er, restaurant­er, caféer, pubber, barer, m.m., der normalt lever af de hundredtus­inder af ansatte i The City, er truet på deres eksistens.

Stramme regler

Lysten til at returnere til kontoret er naeppe steget med den firdobling i antallet af nye smittetilf­aelde, der på det seneste er registrere­t, og som tirsdag fik premiermin­ister Boris Johnson til ikke bare at indføre en raekke skaerpede restriktio­ner, men også at bebude, at de forventes at ville vaere gaeldende i seks måneder – det vil sige frem til midten af marts naeste år.

Blandt de nye tiltag er, at alle, der kan arbejde hjemme, skal gøre det.

Forsamling­er på flere end seks personer bliver forbudt. Dog tillades 15 personer til bryllupper og 30 til begravelse­r. Graensen på seks personer gaelder også for bl.a. holdsport.

Pubber, barer og restaurant­er skal lukke senest kl. 22.00 og må kun servere for siddende gaester.

Kravet om at baere mundbind udvides, og bøden for ikke at gøre det fordobles til 1.600 kr.

Opsvinget går bedre, end vi havde forventet. TIMO WOLLMERSHÄ­USER, PROFESSOR, IFO INSTITUTE

 ??  ?? En tjener har travlt med at servere gaesterne uden for en restaurant i Soho i London. Tirsdag blev der indført skaerpede restriktio­ner, og de gaelder frem til midten af marts naeste år. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP
En tjener har travlt med at servere gaesterne uden for en restaurant i Soho i London. Tirsdag blev der indført skaerpede restriktio­ner, og de gaelder frem til midten af marts naeste år. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark