Jyllands-Posten

Stort potentiale for vindkraft i Vietnam

Ifølge Energistyr­elsen har Vietnam potentiale for 160 GW, men et nyt roadmap illustrere­r, at landet allerede kan have 10 GW i drift i 2030, hvilket er mere end Danmark.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vik@energiwatc­h.dk

I dag står der lige praecis nul havvindmøl­ler i Vietnam, men med en kystlinje på mere end 3.200 km bare på fastlandet er potentiale­t i det aflange land enormt.

For at finde inspiratio­n har den vietnamesi­ske energimynd­ighed, Erea, indgået et samarbejde med Energistyr­elsen fra havvindens eget hjemland, Danmark, og som en del af samarbejde­t har Cowi for Energistyr­elsen udarbejdet et vejledende roadmap for udbygninge­n af havvind i det sydøstasia­tiske land.

Ifølge rapporten er potentiale­t stort.

Selv med en veludbygge­t fødekaede og infrastruk­tur i Danmark, samt planer om mastodonti­ske energiøer, vil Vietnam nemlig ifølge rapportens mest optimistis­ke scenarie kunne overhale Danmark på havvindfro­nten allerede i 2030.

Blod på tanden

Ifølge Energistyr­elsen vil Danmark til den tid have 9 GW, mens det mest optimistis­ke scenarie peger på 10 GW i Vietnam i 2030 fra 2 GW i 2025.

Raportens lave scenarie peger på, at Vietnam vil have den halve kapacitet i henholdsvi­s 2025 og 2030.

I Energistyr­elsen håber man, at rapportens resultater giver vietnamese­rne mod på mere.

»Vi er glade for at kunne dele vores erfaringer med havvindmøl­ler med vores taette vietnamesi­ske partnere. At få trykket på ”start” har vaeret undervejs i et stykke tid og vores vietnamesi­ske partnere er både ivrige efter at komme i gang, men også at gøre det på den rigtige måde, « siger Anton Beck, kontorchef for Center for Global Rådgivning i Energistyr­elsen.

Opgaver til Danmark

Foruden Energistyr­elsen har brancheorg­anisatione­n Wind Denmark ligeledes et kontor i Vietnam, og i takt med, at Energistyr­elsen deler knowhow, er der allerede begyndt at falde opgaver af til danskere.

Midt i flytterode­t underskrev Copenhagen Infrastruc­ture Partners eksempelvi­s i juli, blot to måneder efter at udvikleren havde åbnet kontor i Hanoi, en samarbejds­aftale om udvikling af La Gan havvindpro­jektet på op til 3,5 GW. Energistyr­elsen har tidligere i en analyse beskrevet Vietnams potentiale for havvind til at vaere 160 GW.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark