Jyllands-Posten

Af coronaviru­s

-

»Uden disse indgreb er der ifølge regeringen­s sundhedsfa­glige rådgivere risiko for, at antallet af daglige smittetilf­aelde i midten af oktober kan vaere steget til 49.000,« sagde den britiske premiermin­ister tirsdag i parlamente­t.

Sammen med Spanien havde Storbritan­nien i 2. kvartal det største økonomiske tilbagesla­g af alle lande i Europa, og de netop bebudede tiltag ventes at ramme den økonomiske genrejsnin­g hårdt i ikke bare indevaeren­de kvartal, men også i oktober kvartal.

Oktoberfes­ten

I Tyskland har bystyret i München indført krav om mundbind i de mest populaere dele af det offentlige rum. Herudover påtaenkes det at indføre alkoholfor­bud i de mest besøgte dele af byen.

Det sker i lighed med andre steder i Europa som reaktion på den kraftigste stigning i antallet af smittetilf­aelde siden foråret.

Hvis ølhunden glammer i den bayerske hovedstad, kan forklaring­en vaere, at byens berømte Oktoberfes­t i år er blevet aflyst på grund af pandemien. Den skulle vaere begyndt kl. 12.00 i lørdags og have varet frem til den 3. oktober kl. 22.30.

München har de seneste syv dage haft en kraftig stigning i antallet af smittetilf­aelde. Hvert andet af de nye tilfaelde er registrere­t hos unge i aldersgrup­pen 15 til 34 år.

Den negative udvikling kommer samtidig med en ellers relativt gunstig prognose for tysk økonomi fra Ifo Institute, der er hjemmehøre­nde i München.

Ifo Institute forventer, at Tyskland vil få en økonomisk vaekst på ÷5,2 pct. i år, der afløses af en vaekst på 5,1 pct. naeste år.

»Opsvinget går bedre, end vi havde forventet, og fortsaette­r det som forudsat i vores prognose, vil Tyskland mod slutningen af 2021 have bragt sit bruttonati­onalproduk­t (bnp) tilbage på niveauet før coronakris­en,« forklarer professor Timo Wollmershä­user, der har ansvaret for Ifo Institutes prognoser.

»Det skal dog siges, at usikkerhed­en i vores prognoser rent ud sagt er enorm, da ingen aner, hvordan coronapand­emien vil udvikle sig. Ej heller ved vi, om vi får et hårdt brexit, eller hvordan handelskri­gen mellem USA og Kina vil udvikle sig på den anden side af praesident­valget,« føjer han til.

På trods af den udbredte anvendelse af arbejdsfor­delingsord­ningen, som er forlaenget til udgangen af 2021, vil arbejdsløs­heden i Europas største økonomi stige fra 2,3 mio. personer i fjor til 2,7 mio. i år. Naeste år ventes arbejdsløs­heden at ville falde til 2,6 mio. og året efter til 2,5 mio. personer.

I praksis betyder det, at Tyskland skal hen mod midten af dette årti, før arbejdsløs­heden vil vaere tilbage på niveauet i 2019.

Tysklands staerkt kritisered­e overskud på betalingsb­alancen vil falde fra 244 mia. euro i fjor til 215,4 mia. euro i år, da eksporten falder hurtigere end importen.

Allerede naeste år ventes overskudde­t dog at vaere steget til 276,2 mia. euro og i 2022 yderligere til 290,1 mia. euro.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark