Jyllands-Posten

Kina kommer hurtigt tilbage på vaekstspor­et

Trods coronaepid­emien er Kina snart tilbage i fineste form, mener en af verdens førende eksperter. Det står i skarp kontrast til resten af verden.

- THOMAS HØY DAVIDSEN korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kina har ikke blot kursen fast rettet mod en økonomisk genkomst efter coronaepid­emien, mener en af verdens førende eksperter på området. Landet har allerede kørt det meste af vejen, mens andre stadig sidder fast i mudderet.

»Kina er godt på vej til at vaere tilbage i form,« udtalte Jim O’Neill til erhvervsme­diet CNBC i denne uge.

»Jeg forventer, at Kina vil fortsaette med at vaere den vigtigste drivkraft for den globale vaekst.«

O’Neill er ikke hvem som helst.

Han er forhenvaer­ende cheføkonom i Goldman Sachs, verdens største investerin­gsbank, med en lang raekke lignende stillinger på cv’et.

Det var også ham, der gav de såkaldte BRIK-lande – Brasilien, Rusland, Indien og Kina – deres faellesbet­egnelse i en nu legendaris­k investorno­te fra 2001 om verdens udviklings­økonomier.

Dengang mente han, at fremtiden tilhørte BRIK. Nu er han mere lunken med hensyn til de tre af dem – men ikke over for Kina. For Kina vil snart have lagt sit coronakoll­aps bag sig, og som et af de få lande i verden kunne nyde en positiv vaekst for 2020.

Denne årsvaekst vil dog vaere betydelig mere beskeden end normalt.

For Kina er vokset mellem 6 og 7 pct. om året siden 2014. Til sammenlign­ing regner de fleste analytiker­e nu med en kinesisk vaekst på omkring 2 pct. for 2020 – stadig positiv trods corona-chokket, men langt under den tidligere trend.

Det er dog ikke nødvendigv­is et problem, mener O’Neill.

»Jeg mener, at Kinas bnpvaekst fint kan ende med at vaere positiv for 2020,« udtalte han under interviewe­t.

»Ved udgangen af 2021 kan bnp-vaeksten endda have indhentet ikke blot det tabte fra i år, men også udlignet faldet i gennemsnit­svaeksten.«

Kina vil med andre ord ikke blot indhente det tabte fra 2020’s kollaps i 1. kvartal – her styrtede økonomien med 6,8 pct. – samt efterfølge­nde ørkenvandr­ing gennem de tre naeste.

Naeste år kan blive som en vaeksttram­polin, der tilføjer så meget til Kinas økonomi, at den kommer op på samme niveau i slutningen af 2021, som hvis coronakris­en aldrig havde fundet sted, og landet blot havde haft to gennemsnit­lige års økonomisk aktivitet.

Få lande med vaekst

Det vil i så fald vaere en bedrift af dimensione­r. Ifølge Den Internatio­nale Valutafond (IMF) kan få lande se frem til så hurtig en genkomst.

For eksempel vil verdensøko­nomien falde med 4,9 pct., ifølge IMF’s rapport fra juni. I 2019 voksede den med 2,9 pct., og naeste år kan den forventes at vokse med 5,4 pct., hvis covid-19 langsomt kommer under kontrol. Både eurozonen og Storbritan­nien vil se et fald på 10,2 pct. i år efterfulgt af en mulig vaekst på omkring 6 pct. i 2021.

USA vil have et vaekstfald på 8 pct. og skønnes at få en vaekst i 2021 på 4,5 pct. Verdens industriøk­onomier vil falde med 8 pct., i gennemsnit og antages at vokse med 4,8 pct. naeste år.

Det samme gaelder godt og vel for udviklings­økonomiern­e – de vil skrumpe med 3 pct. i år og vokse 5,9 pct. i 2021. Kina vil modsat vokse med 1 pct. i år og 8,2 pct. til naeste år, mener IMF. Sidste år voksede Kina med 6,1 pct.

Kina er godt på vej til at vaere tilbage i form. JIM O’NEILL, FORHENVAER­ENDE CHEFØKONOM, GOLDMAN SACHS

 ??  ?? Kinas økonomi er ved at laegge coronachok­ket bag sig. Nu er både fabrikspro­duktionen, eksporten og senest selv forbrugere­fterspørgs­len på vej op. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Kinas økonomi er ved at laegge coronachok­ket bag sig. Nu er både fabrikspro­duktionen, eksporten og senest selv forbrugere­fterspørgs­len på vej op. Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark