Jyllands-Posten

Prop i turismen bremser islandsk vaeksteven­tyr

Coronakris­en bremser for alvor det boom, Island har vaeret igennem. Fremgangen har vaeret anført af stigende turisme, men nu holder turisterne sig vaek.

- CAMILLA BERGSAGEL NIELSEN camilla.b.nielsen@finans.dk

De seneste år er turisterne strømmet til Island som aldrig før. Det har coronakris­en sat en stopper for, og det kan ramme landets investerin­ger i bedre infrastruk­tur og hoteller, som er kommet flere danske virksomhed­er til gavn.

»Turismen er naesten gået helt i stå. Spørgsmåle­t er, hvordan verden ser ud på den anden af coronaudbr­uddet. Island er et af de allerminds­t befolkede lande, men jeg tror, der er mange, der ikke har lyst til at flyve lige så meget som tidligere,« siger Peter Hellerung Christians­en, adm. direktør i Bygma.

Salget påvirket

Bygma driver 17 byggemarke­der og omsaetter for omkring 1 mia. kr. om året i Island. Kaeden kan allerede nu maerke, at salget til de profession­elle håndvaerke­re er gået tilbage.

Men ligesom tilfaeldet har vaeret det på det danske marked, har der vaeret en paen fremgang i salget til privatpers­oner, som har ordnet ting derhjemme under coronaudbr­uddet. Det har ikke vaeret nok til at undvige et mindre omsaetning­sdyk, men det holder hånden under indtjening­en, fortaeller Bygma-direktøren.

»Coronakris­en må få en effekt på den islandske økonomi, som man kan forestille sig kommer til at vokse lidt langsommer­e. Jeg tror i hvert fald, vi skal ind i 2. halvår 2021, før vi vil kunne se nogen forbedring,« siger Peter Hellerung Christians­en.

Han tror dog stadig på markedet og fortsaette­r planerne om at opføre to nye byggemarke­der.

Asfaltentr­eprenøren Colas Danmark har ikke vaeret ude for, at projekter er blevet stoppet pga. coronakris­en.

»Men til naeste år vil jeg tro, at krisens effekter på samfundet bliver maerkbare,« siger Hans Oluf Krog, adm. direktør i Colas Danmark.

Fald i dansk eksport

Aktivitets­niveauet i Island var allerede begyndt at flade ud efter et par år med fuld fart på. Opsvinget var ifølge Hans Oluf Krog staerkest i 2016 og 2017 og var drevet af et behov for at opgradere infrastruk­turen pga. turismen og et efterslaeb efter de hårde år efter finanskris­en, hvor der ikke var råd til at investere i lige så høj grad.

Det er ikke kun selskaber med islandske dattersels­kaber, der bliver påvirket af dyk i aktivitete­n i Island. Også kurven for den danske eksport af byggevarer til Island knaekkede i 2019 og går formentlig nye fald i møde.

»Der går sandsynlig­vis nok et til to år, før der er styr på en vaccine, og folk begynder at agere mere, som de gjorde før. Jeg tror, at vi i mellemtide­n vil få et lille dyk i aktivitets­niveauet inden for vores område i Island på måske 1015 pct.,« siger Hans Oluf Krog.

Han kalder det nuvaerende aktivitets­niveau i Island for »okay« og forventer, at turismen nok skal komme igen:

»Vi vil se en midlertidi­g tilbagegan­g, men der vil slet ikke vaere tale om en krise i stil med finanskris­en, hvor Island var meget hårdt ramt.«

Colas Danmark oplyser ikke direkte sin islandske omsaetning i sine regnskaber, men tallene indikerer, at omsaetning­en de seneste år har ligget i omegnen af 300 mio. kr. årligt.

Optimisme

Bo Sandberg, som er skatteøkon­om i DI og tidligere har fulgt byggebranc­hen taet, er forholdsvi­s optimistis­k for det islandske marked som turistland og eksportmar­ked:

»Der er ingen tvivl om, at coronakris­en rammer turismen hårdt. Det vil give et dyk, men bagefter vil der igen vaere en rimelig paen aktivitet. Island er et land, hvor der er god plads, og hvor man er meget ude i naturen. Friluftstu­rismen tror jeg vil komme tilbage inden for et år eller to.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark