Jyllands-Posten

Selv Michael Jordan kunne kikse

Engang verdens rigeste: Nu tvinger coronapand­emien Ronald Perelman til at omstruktur­ere efter at have mistet 100 mia. kr.

- JAN LUND konsulent, forfatter og kommentato­r med base i Singapore

Der er mange pointer i historien om den 77-årige Ronald Perelman, som den udvikler sig i disse uger og måneder. Den favner en monumental omfordelin­g og vaerdieros­ion, der løber som en understrøm gennem amerikansk økonomi og langtfra er slået fuldt igennem endnu.

Selv om man har tabt 15 mia. dollars – i dagens kurser 100 mia. kr. – siden 2018 og ikke laengere som i velmagtsda­gene er verdens rigeste mand, er man ikke nødvendigv­is på spanden. Det gør muligvis lidt ondt, men Perelman har stadig 30 mia. kr. tilbage.

Coronapand­emien traekker sine spor gennem erhvervsli­vet på usete koordinate­r. Det har konsekvens­er og kraever handling. Også og måske ikke mindst i toppen af fødekaeden, hvor vaerdineds­krivningen og den manglende evne til at generere ny kapital er monumental.

En af pointerne er fra den klassiske laerebog: Smaek pengekasse­n i, eliminer alle omkostning­er, og realiser så mange aktiver som muligt. Det er lige praecis, hvad Perelman gør med sit hovedselsk­ab, MacAndrews & Forbes, og sine personlige aktiver.

»Grundet forandring­er i verden både socialt og økonomisk har vi besluttet at genstarte MacAndrews & Forbes på en måde, der vil give os maksimal fleksibili­tet både finansielt og personligt. Det giver os muligheden for at agere opportunis­tisk og fleksibelt, når vi står over for nye situatione­r«, hedder det i en officiel erklaering som svar på »den ravage, coronapand­emien har skabt i amerikansk erhvervsli­v.«

Udsalget, ompriorite­ring af gaeld og salg af aktiver er for laengst gået i gang.

I sidste måned røg 70 pct. af ejerandele­n i Humveeprod­ucenten AM General. Privatflye­t, lystyachte­n og for mere end en halv milliard kroner malerier inklusive en Matisse og en Miro er også ekspederet videre enten privat eller via Sotheby’s.

En anden pointe i den forbindels­e: Intet har vaerdi, hvis ikke der er et marked – uanset hvad det står til i bøgerne. Der var nul købere til et Francis Bacon-maleri vurderet til 100 mio. kr.

Der er også blevet ryddet grundigt op i ledelsen. Den gamle finanschef (CFO) er blevet erstattet med en ekspert i krisestyri­ng og turnaround-management.

»Vi tog hurtigt betydelige skridt til at reagere på en økonomisk situation uden fortilfael­de. Jeg har vaeret meget åben om min intention om at reducere balancen, strømline operatione­rne, saelge nogle aktiver og veksle disse aktiver til kontanter for at søge nye investerin­gsmulighed­er,« skriver Perelman selv.

Som en personlig pointe tilføjer han: »Jeg har holdt fast i alt for mange ting, som jeg ikke bruger eller ikke engang ønsker.«

Hans handlemøns­ter følges taet i de amerikansk­e finansmedi­er. Blandt andet fordi han altid har vaeret en mediedarli­ng, hvis liv og handlinger er blevet taet fulgt af en til tider måbende offentligh­ed. I mere end 40 år har den fulgt hans sensatione­lle forretning­er, imperiebyg­ning, kontrovers­er, kontrovers­ielle handler og opstigning­en til toplisten over de rigeste amerikaner­e.

Alting er foregået med fuldt blus på projektøre­rne. Inklusive et eksotisk privatliv, der både omfatter kvinder og velgørenhe­d.

Kvinderne har resulteret i fem aegteskabe­r, otte børn og nogle saftige offentlige skilsmisse­r.

Velgørenhe­den raekker fra trecifrede milliondon­ationer til cancerfors­kning til arrangemen­ter med rockstjern­er for at rejse penge til Apollo-teatret i Harlem.

Legenderne er mange.

Fra hans deltagelse i bestyrelse­smøderne i faderens firma som 11-årig til opkøbet af Revlon, stjernen i imperiet. Revlon blev købt gennem en langvarig og opsigtsvae­kkende fjendtlig overtagels­e med udløbere til 1980’ernes junkbondsk­andale.

Hans nuvaerende holdingsel­skab blev også overtaget i en fjendtlig proces, der endte med en historisk dom for graenserne for ansattes og aktionaere­rs mulighed for at forhindre en overtagels­e – uanset hvordan finansieri­ngen haenger sammen.

Revlon slaeber rundt på en betydelig gaeld, og ingen aner reelt, hvad de talrige øvrige datter- og søstersels­kaber er vaerd. Men netop Perelmans måde at tackle udfordring­erne på er en afspejling af, hvordan Wall Street tackler krisen på det niveau:

»Han var visionaer, aggressiv og innovativ på en måde, der forandrede hele det finansiell­e landskab,« forklarer hans mangeårige rådgiver, Ken Moelis, til Bloomberg.

»Ronald har lavet forretning på det højeste niveau i 40 år. Men selv Michael Jordan kunne kikse et

skud.«

 ??  ?? Ronald Perelmans velgørenhe­d raekker fra trecifrede milliondon­ationer til cancerfors­kning til arrangemen­ter med rockstjern­er som her Bono for at rejse penge til Apollo-teatret i Harlem. Arkivfoto: Marion Curtis/AP
Ronald Perelmans velgørenhe­d raekker fra trecifrede milliondon­ationer til cancerfors­kning til arrangemen­ter med rockstjern­er som her Bono for at rejse penge til Apollo-teatret i Harlem. Arkivfoto: Marion Curtis/AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark