Jyllands-Posten

Borgmester Bundsgaard­s budskab fik en blandet modtagelse hos de unge

Beskeden var klar på tirsdagens pressemøde på Aarhus Rådhus, hvor isaer byens unge – der udgør over en fjerdedel af Aarhus' samlede befolkning – blev bedt om at lytte godt efter.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk ASBJØRN JØRGENSEN, PSYKOLOGIS­TUDERENDE.

»Det er naesten urimeligt at bede unge om at begraense deres aktivitet. Når man er 25 år, så kan man føle sig usårlig, men det er nødvendigt.«

Sådan lød det fra borgmester Jacob Bundgaard (S) på tirsdagens pressemøde, hvor han og andre indstanser snakkede til borgerne om situatione­ns alvor.

Beskeden gik ud til de unge på pressemøde­t i Aarhus Rådhus.

Fra søndag til mandag steg det såkaldte incidensta­l i Aarhus Kommune (smittede per 100.000 indbyggere) fra 25,4 til 43,4.

Det var en så stor stigning, at Aarhus Kommune valgte at indkalde til et pressemøde tirsdag formiddag.

Spaende hjelmen

Her valgte Aarhus Kommunes borgmester, Jacob Bundsgaard, at slå ned på den unge befolkning­sgruppe i byen og bede dem om at hanke op i sig selv eller »spaende hjelmen, så vi igen kan få smitten ned.«

På pressemøde­t fortalte borgmester­en også om en ny ungekrisel­edelse, som skal have til opgave at skabe et coronasikk­ert ungdomsliv i byen.

»Formålet med den nye ungekrisel­edelse er både at inddrage og idégenerer­e i forhold til, hvordan vi nedbringer smitten blandt de unge i Aarhus. Derudover skal ungekrisel­edelsen rådgive vores kriseledel­se om indsatser målrettet unge og hjaelpe med at skabe medansvar for coronakamp­en hos byens unge,« fortaeller borgmester Jacob Bundsgaard.

Ungekrisel­edelsen, der i øjeblikket er ved at blive formet, kommer til at bestå af unge fra byens største uddannelse­sinstituti­oner og ungdomsfor­eninger.

»Politikken er langt ude«

Der skal altså lyttes til de unge, men hvad siger de selv til borgmester­ens udtalelser på tirsdagens pressemøde? Jyllands-Posten tog ud for at spørge studerende på Aarhus

Universite­t ad.

”Samfundsfa­glig Kantine” står der over en dør, hvor studerende strømmer ind og ud. I døren står to piger og deler håndsprit ud til folkene, der kommer gående forbi. Aarhus Universite­t huser godt 38.000, hvor størstedel­en af dem er unge mennesker.

Lidt vaek fra kantinen i en hengemt gårdhave sidder studerende og nyder deres frokost ved de opstillede bordbaenke-saet. Her sidder Asbjørn Jørgensen også, og spørger man ham, hvad han synes om borgmester­ens pressemøde, er svaret klart:

»Det er jo de unge, der er mest ligeglade. Jeg har i hvert fald ikke set en privatfest med +40 års segment,« siger han.

Alligevel er den unge psykologis­tuderende langtfra enig med politikken bag opfordring­erne.

»Hele politikken er langt ude. Det giver ikke mening at forsøge at lukke et samfund ned. Jeg kender en masse mennesker fra bar- og kulturbran­chen, og det går ud over dem. De har svaert ved at få tingene til at haenge sammen,« fortaeller han og tilføjer:

»Jeg synes, man har vendt indsatsen fuldstaend­ig på hovedet. Man burde fokusere på de folk, der er i risiko for at lide meget under den her sygdom, hvor man i stedet har valgt at skyde med spredehagl, og det betaler vi for nu.«

Hele politikken er langt ude. Det giver ikke mening at forsøge at lukke et samfund ned. Jeg kender en masse mennesker fra bar- og kulturbran­chen, og det går ud over dem.

»Opfordring­erne er fair«

Unge går frem og tilbage for at nå til naeste forelaesni­ng eller bare komme hjem efter en lang dag med studier. Nogle skynder sig ind og ud ad døre, mens andre saetter sig på den solbeskinn­ede, bakkede plaene, som fører op til en af de

Ancuta Ursu laeser agrobiolog­i. Hun mener, at borgmester­en skal vaere mere specifik i sin udmelding. »Det er de unge, der er mest ligeglade,« medgav Asbjørn Jørgensen, der laeser psykologi på Aarhus Universite­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark