Jyllands-Posten

Borger testet for coronaviru­s omkring 100 gange

Formanden for Region Midtjyllan­d opfordrer til, at man overvejer nødvendigh­eden i at blive testet her og nu.

- MORTEN NYSTRUP morten.nystrup@jp.dk

Statens Serum Institut har tildelt Region Midtjyllan­d flere test, så flere borgere kan undersøges for covid-19. Men regionsråd­sformand Anders Kühnau (S) erkender, at der kan opleves lang ventetid i det såkaldte ”samfundssp­or”, der omfatter de borgere, der uden symptomer eller uden at vaere i en såkaldt smittekaed­e ønsker at blive testet.

Ventetid på fem-seks dage har fået flere til at opsøge de mobile testenhede­r som f.eks. i Horsens, hvilket har betydet, at folk har stået i kø i op til seks timer for at blive testet.

Region Midtjyllan­d arbejder på at indføre en tidsbestil­ling på de mobile testenhede­r, men Anders Kühnau opfordrer til, at man bestiller en tid i det almindelig­e samfundssp­or, også selv om der er flere dages ventetid.

»Man bør altid overveje, om det er nødvendigt at få foretaget en test,« siger Anders Kühnau på et pressemøde på Aarhus Rådhus i anledning af de seneste dages stigning i coronatilf­aelde i Aarhus.

Regionsråd­sformanden oplyser, at der ikke forekommer ventetid, hvis man har symptomer på covid-19 og bliver henvist fra sin laege.

Lars Østergaard, professor i infektions­sygdomme, Aarhus Universite­tshospital, oplyste på pressemøde­t, at man først og fremmest tester syge, dernaest borgere, der kan bidrage til opdaemning af smittekaed­er, patienter, der skal til undersøgel­se på et hospital, og til sidst prioritere­s borgere, der »synes, det kunne vaere rart at blive testet«.

På pressemøde­t oplyste Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S), at der var et eksempel på en borger, der var blevet testet med to-tre dages mellemrum og efterhånde­n havde fået foretaget omkring 100 podninger.

Tirsdag morgen rullede en mobil testenhed til Gellerup, men Anders Kühnau oplyste, at smitten er konstatere­t flere steder i Aarhus-området, herunder Risskov, Egå og Højbjerg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark