Jyllands-Posten

Hele kommunalbe­styrelsen står bag Norddjurs’ kommende budgetter

Efter høringsper­iodens udløb blev der tirsdag indgået et fuldstaend­igt bredt budgetforl­ig om Norddjurs Kommunes budget for 2021-2024.

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

I kommunalbe­styrelsen i Norddjurs Kommune sidder partierne Socialdemo­kratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservati­ve, Socialisti­sk Folkeparti samt Enhedslist­en. Alle skrev de tirdag under på en budgetafta­le for 2021-2024, der er baseret på mål om økonomisk, social og miljømaess­ig baeredygti­ghed samt FN’s verdensmål.

Udlignings­reformen og det forhold, at kommunens økonomi er i balance, bidrager bl.a. til et økonomisk råderum i de kommende år, og dette råderum vil partierne ifølge aftalen bruge på en langtidsho­ldbar måde, så der bliver plads til forbedring­er på velfaerden og til større investerin­ger.

I den endelige budgetafta­le er der også anvendt det saerlige tilskud på 16 mio. kr. fra puljen til saerligt vanskeligt stillede kommuner, som Norddjurs Kommune har modtaget i 2021. Beløbet er blandt andet anvendt med ca. 5 mio. kr. på driftsforb­edringer og ca. 10 mio. kr. til flere anlaegsinv­esteringer.

»Jeg er glad for, at vi kan samle hele kommunalbe­styrelsen i en budgetafta­le, der haever velfaerden samlet set med over 150 mio. kr. og investerin­gerne med over 260 mio. kr. i de kommende år. Det har vi traengt til. Vi kan fastholde den sunde økonomi, afdrage ekstra på vores gaeld og samtidig nedsaette skatten forsvarlig­t,« siger borgmester Jan Petersen (S).

Aftalen er delt op i i tre dele. En om økonomien, en om det sociale og en om miljøet.

Det økonomiske

Om økonomisk baeredygti­ghed er aftalt:

- Balance mellem indtaegter og udgifter og en overholdel­se af centrale økonomiske målsaetnin­ger.

- Det økonomiske råderum i 2021 er 67 mio. kr.

- Anlaegsram­men i budget 2021 er på 80 mio. kr., hvilket er 48 mio. kr. mere ift. budgetafta­len for 2020.

- Der skal effektivis­eres for 9,7 mio. kr. i 2021. Det skal ske i form af effektivis­eringer på 0,55 pct.

- Der redegøres for udmøntning­en af effektivis­eringsbidr­aget i sommeren 2021 i de enkelte fagudvalg.

- I 2021 afdrages på kommunens gaeld med 35 mio. kr. Det skaber et økonomisk råderum til at foretage investerin­ger i de kommende år. Der er i udlignings­reformen givet mulighed for, at kommuner kan nedsaette skatten med kompensati­on. Denne aftale indeholder således også en nedsaettel­se af skatten med 0,4.

»Vi er tilfredse med at der har vaeret plads til at tilføre midler til velfaerdso­mråderne, investere i asfalt samtidig med at det har vaeret muligt at saette skatten ned. Dette er sket uden at fravige den økonomiske retning, der er etableret med vedtagelse­n af de seneste to års budgetter«, siger Venstres Kasper Bjerregaar­d.

Det Sociale

Aftalen giver mulighed for en forbedring af velfaerden i Norddjurs. Det drejer sig bl.a. om minimumsno­rmeringer i forlaengel­se af Folketinge­ts aftale om dette og styrkelse af den forebyggen­de indsats på børne- og ungeområde­t.

- Daginstitu­tionerne skal tilpasses det faldende børnetal, og det skal børne- og ungdomsudv­alget arbejde videre med i form af en indstillin­g til kommunalbe­styrelsen i foråret 2021.

- Ørum Skole foreslås lukket på baggrund af oprettelse­n af friskolen i Ørum og en markant reduktion i antallet af folkeskole­elever i Ørum. En økonomisk prioriteri­ng vil finde sted for at sikre et godt folkeskole­tilbud i Glesborg. Aftalepart­ierne ønsker på baggrund af høringssva­r at kunne tage stilling til en overbygnin­gsskole i Glesborg. Der udarbejdes forslag, der udsendes til høring i Børneby Midt og Søren Kanne-skolen, således at der kan tages stilling på kommunalbe­styrelsesm­ødet den 15. december. En lukning af skolen i Ørum vil gøre det muligt at samle Djurslands­skolens afdelinger i Ørum og Fjellerup og at afvikle afdelingen i Stenvad.

- På aeldre- og sundhedsom­rådet rummer aftalen bl.a. øgede normeringe­r på plejecentr­e, i hjemmeplej­en og på bosteder samt rengøring hver 14. dag i stedet for hver 3. uge. En styrkelse af ledsageord­ningen, og udviklinge­n af en kommunal kost- og ernaerings­politik er andre eksempler.

»I år gav høringen plads til fremskridt: bedre indeklima i skoler og dagtilbud, øget ledsagehja­elp, bedre rengøring, bedre skolebus, videre med grøn omstilling, og overbygnin­g i Midt får en chance. SF siger tak for høringssva­r! Svar, som ikke blev fulgt, er laest«, siger Mads Nikolajsen (SF).

Det miljømaess­ige

På det område siger aftalen at der skal arbejdes med følgende:

- Der arbejdes videre med initiative­rne fra budgetafta­len for 2020 – f.eks. revideret klimahandl­ingsplan, øget biodiversi­tet, den statslige havplan og andre initiative­r.

- Der afsaettes penge til klimaproje­kter i Grenaa og Allingåbro, ligesom der indkøbes elstandere til bilerne i aeldreplej­en.

- Aftalen rummer desuden bl.a. 12 mio. kr. til vejvedlige­hold og 10 mio. kr. til bygningsre­novering, hvilket er en forøgelse ift. 2020. Udover basisbevil­ling til bygningsre­novering afsaettes ekstra 1 mio. kr. i 2021 og 1 mio. kr. i 2022 til forbedring af indeklima og indvendig vedligehol­delse i skoler og dagtilbud.

- Det lokale kultur- og fritidsliv styrkes med beløb til bl.a. Museum Østjylland, støtte til Kulturhuse­t Pavillonen­s ambition om at blive nationalt netvaerkss­pillested og der afsaettes anlaegsmid­ler til nyt indgangspa­rti til Grenaa Idraetscen­ter.

- Der afsaettes en pulje til strategisk­e emner både på drift og anlaeg under økonomiudv­alget, som giver mulighed for fortsat støtte til strategisk vigtige udviklings­projekter. Endelig laegger partierne vaegt på, at erfaringer og nye måder at arbejde på, som er udviklet under covid-19, bruges til at forbedre servicen og samarbejde­t med borgerne.

»DF er yderst tilfreds med budgetafta­len, idet aeldrehand­icapområde­t får et gevaldigt løft. Men også med vedtagelse­n af dansk madkultur som udgangspun­kt i kommunerne­s institutio­ner såvel som retten til at fravaelge rituelt producered­e varer,« siger Steen Jensen (DF).

Der er også en kommentar fra Jens Meilvang (LA):

»Vi er glade for, at vi får vedligehol­dt vores aktiver med asfalt og bygningsve­dligehold – men også at skatten bliver sat ned, så der bliver et større økonomisk råderum, og at kernevelfa­erden forbedres.« Og fra Ulf Harboe (EL):

»Vi er rigtig glade for et rødt og grønt budget med bl.a. bedre normeringe­r i skoler, børnehaver, hjemmeplej­e og plejecentr­e samt overbygnin­g på Glesborg Skole, fritidspas, uvildig undersøgel­se af anbringels­essager, baeredygti­g turisme, Nordsøstie­n og øget biodiversi­tet.«

Så alle kan tilsynelad­ende se sig selv i aftalen, der vedtages endeligt 7. oktober.

Det er positivt, at alle står bag budgetafta­len, idet vi er landet på nogle fornuftige velfaerds- og anlaegsmae­ssige løft hele vejen rundt. BENNY HAMMER, KONSERVATI­VE

 ??  ?? Freden har saenket sig over rådhuset i Grenaa. Hele kommunalbe­styrelsen er blevet enige om pengesager­ne for de kommende år. Og borgmester Jan Petersen (S) glaeder sig over, at der nu kan ske et løft i velfaerden, og at alle kan se sig selv i forliget. Foto: Stine Rasmussen
Freden har saenket sig over rådhuset i Grenaa. Hele kommunalbe­styrelsen er blevet enige om pengesager­ne for de kommende år. Og borgmester Jan Petersen (S) glaeder sig over, at der nu kan ske et løft i velfaerden, og at alle kan se sig selv i forliget. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark