Jyllands-Posten

Nu skal moderniser­ingen af Himmelbjer­get saettes i gang

Et nyt projekt skal afdaekke, hvordan Himmelbjer­get kan udvikles – både som udflugtsmå­l og som kulturelt og historisk samlingsst­ed.

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

Himmelbjer­get er med sine 400.000 årlige besøg i dag et af Danmarks bedst besøgte attraktion­er med en storslået natur og unik kulturarv.

Skanderbor­g Kommune saetter nu en undersøgel­se i gang, som skal fremtidssi­kre det traditions­rige udflugtsmå­l og mødested. Arbejdet vil give konkrete bud på udviklinge­n af tre elementer: demokratih­istorien på Himmelbjer­get og formidling­en af den, oplevelsen undervejs på bjerget – og ankomsten til bjerget, når man kommer kørende eller sejlende.

Udviklings­planerne for Himmelbjer­get har vaeret undervejs i et stykke tid. Det foreløbige punktum i processen blev sat i oktober 2019, hvor styregrupp­en bag Himmelbjer­get og en raekke lokale interessen­ter blev enige om et faelles forståelse­spapir for udviklinge­n af det historiske område omkring Himmelbjer­get. Med idéer om nye p-pladser, traeterras­ser omkring tårnet og planer om et udsigtsrum mødte planerne meget modstand, men alle endte i enighed omkring forståelse­spapiret.

Paradigmes­kiftet

Da det blev underskrev­et for et år siden, sagde Anders Hougaard fra protestgru­ppen Folkets Bjerg:

»Der er sket et paradigmes­kifte. Rammerne for hele snakken har aendret sig fra, hvad man kan bygge på bjerget, til en snak om, hvad bjerget er, og hvad det betyder det kulturelt og historisk.«

Forståelse­spapiret og Skanderbor­g Byråds vision danner nu udgangspun­kt for elementern­e i den kommende afdaekning af muligheder­ne for at tage et nyt skridt i udviklinge­n af Himmelbjer­get.

Processen går i gang med at finde en egnet rådgiver, som ud over at lave undersøgel­sen også kommer til at forestå inddragels­e af forskellig­e interessen­ter i processen. Det er forventnin­gen, at resultater­ne kan praesenter­es for byrådet i forsommere­n 2021.

Realdania støtter projektet.

»Jeg er helt overbevist om, at Realdania er den rette samarbejds­partner til det naeste faelles skridt på vej mod en fornyelse af området i respekt for historien og det eksisteren­de. Realdania har rigtig gode erfaringer med at udvikle områder med høj naturog kulturhist­orisk betydning,« siger Frands Fischer, borgmester i Skanderbor­g i en pressemedd­elelse.

Og Stine Lea Jacobi, programche­f i den filantropi­ske forening Realdania, tilføjer:

»Himmelbjer­get er et saerligt sted, som vaekker sommermind­er hos mange danskere. Men det er også en attraktion, der kan gøres mere tilgaengel­ig – og som har potentiale til at give flere oplevelser året rundt. En forundersø­gelse kan afdaekke konkrete muligheder og hjaelpe med at saette strategisk­e mål.«

 ??  ?? Himmelbjer­get er et populaert udflugtsmå­l. Og det skal det blive ved med at vaere. Foto: Casper Dalhoff
Himmelbjer­get er et populaert udflugtsmå­l. Og det skal det blive ved med at vaere. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark