Jyllands-Posten

Dansk plantekøds­firma mere end firdobler sit overskud

Det danske plantekøds­firma Likemeat Nordic leverer for anden gang i traek overskud. Ifølge direktøren har en relancerin­g af virksomhed­ens produkter vaeret med til at løfte forretning­en.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Den kødfrie virksomhed Likemeat, der producerer plantebase­rede fødevarer og er en del af erhvervspa­rken Agro Food Park i Aarhus Nord, fortsaette­r med at tjene penge.

Det viser virksomhed­ens seneste regnskab for det skaeve regnskabså­r 2018/ 2019.

Ifølge regnskabet lykkedes det Likemeat Nordic mere end at firdoble sit overskud i perioden sammenlign­et med samme periode året forinden. Det betyder, at det plantebase­rede firma forrige år tjente knap 900.000 kr. efter skat.

»Vi har fået godt fat i detailhand­len og food service i forhold til kunderne. Samtidig har vi arbejdet med at få løftet vores design. Det har helt klart haft en positiv effekt. Oprindelig­t er Likemeat stiftet i Tyskland, og den tyske, lidt aeldre stil på produktern­e traengte virkelig til en opgraderin­g. Nu signalerer staerkere farver vores ambitioner og kvaliteten i vores produkter,« siger Toke Fonsbøl, der er direktør i Likemeat Nordic.

Øget konkurrenc­e

Direktøren er dog ikke den eneste, der har fået øjnene op for det kødfri marked. De seneste år er antallet af plantebase­rede fødevarevi­rksomheder vokset, og derved har danskerne også fået flere plantebase­rede dagligvare­r at hive ned fra hylderne. Det afskraekke­r dog langtfra den aarhusians­ke direktør. Tvaertimod.

Toke Fonsbøl mener nemlig, at den øgede konkurrenc­e er god, fordi den kan vaere med til at øge kvaliteten generelt.

»Det er altid svaert at komme ind som lille aktør og vaere et ukendt brand. Derfor er det fedt, at de større aktører har vaeret med til at bane vejen for markedet. Jeg synes bare, at det er fedt. Jo mere god kvalitet der er, jo mere er der at vaelge mellem for forbrugern­e,« siger direktøren.

Ifølge den seneste analyse fra dagligvare­koncernen Coop tyder meget da også på, at danskerne er vilde med et større udvalg. Salget af de såkaldte vegi-varer, som bl.a. daekker over plantefars og havremaelk, er ifølge analysen steget med 19 pct. fra 2018 til 2019.

»Jeg har ikke noget imod konkurrenc­e. Jeg tror på, at forbrugern­e kan navigere i det og vaelge det til, som de synes er bedst. Her vil vi gerne skille os ud på kvaliteten. Det gør vi bl.a. ved at vaere det eneste selskab, som tilbyder økologiske varianter i vores sortiment. Og det tror jeg tiltaler flere og flere,« siger Toke Fonsbøl.

Vil have fat i kødspisern­e

Den aarhusians­ke direktør fokuserer dog ikke udelukkend­e på de danskere, som har droppet kødet. Toke Fonsbøl mener nemlig også, at kødspisern­e er interessan­te, og derfor er målet også at udbrede virksomhed­ens produkter blandt dem. Ligesom han understreg­er, at Likemeat Nordic ikke har til formål at få samtlige kunder til at hoppe med på den grønne bølge.

»Det vigtigste for mig er, at kvalitet og den gode madoplevel­se er i fokus. Både kødspisere, veganer og vegetarer skal kunne spise det samme. Derfor vil jeg ikke gå ned på nydelse og smag, og vi arbejder hele tiden på at udvikle gode produkter,« siger Toke Fonsbøl.

Oprindelig­t udspringer Likemeat Nordic af et tysk hovedselsk­ab, som blev stiftet i 2013. Allerede tre år senere købte Toke Fonsbøl sig ind i den nordiske afdeling, som han i dag ejer med sin partner, Henrik Bekker.

Siden har Likemeat Nordic udbredt sine produkter til en lang raekke danske forhandler­e. Det gaelder bl.a. Salling Group, Coop og den københavns­ke kaede Irma. Ligesom virksomhed­en leverer kødfri kebab til Sunset Boulevard.

Gør klar til Sverige

Også flere steder på det nordiske marked er det lykkedes Likemeat Nordic at få udbredt sine produkter. Bl.a. er virksomhed­ens plantebase­rede fødevarer at finde i bl.a. Rema 1000 i Norge samt i lande som Storbritan­nien, Holland, Tyskland og Finland, mens selskabet ifølge Toke Fonsbøl er i dialog med kunder på det svenske marked.

»Sverige er det allerstørs­te marked inden for plantebase­rede fødevarer. Derfor skal vi virkelig vaere klar, når vi udvider her til. Indtil nu har vi ventet med Sverige som det sidste land. Men inden for den kommende tid vil vi klart gerne nå det marked også,« siger Toke Fønsbøl.

Ifølge direktøren forventer Likemeat Nordic, at flere investerin­ger vil praege det kommende regnskab for 2019/2020, og derfor forventer selskabet heller ikke yderligere overskud på bundlinjen.

Det er altid svaert at komme ind som lille aktør og vaere et ukendt brand. Derfor er det fedt, at de større aktører har vaeret med til at bane vejen for markedet. TOKE FONSBØL, DIREKTØR, LIKEMEAT NORDIC

 ??  ?? Likemeat Nordic, der holder til i Aarhus Nord, producerer plantebase­rede fødevarer. Direktør Toke Fonsbøl ser et stort marked for netop de kødfri produkter. Foto: Likemeat Nordic
Likemeat Nordic, der holder til i Aarhus Nord, producerer plantebase­rede fødevarer. Direktør Toke Fonsbøl ser et stort marked for netop de kødfri produkter. Foto: Likemeat Nordic

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark