Jyllands-Posten

KRIGEN I SYRIEN

-

Borgerkrig­en i Syrien brød ud i 2011 som en opstand mod diktator Bashar al-Assad. Rusland gik ind i krigen på Assads side i 2018. Langsomt har han genvundet kontrollen med det meste af landet. Tyrkiet er rykket ind i to omgange, i 2018 og 2019. Først for at sikre graensereg­ionen i Afrin-enklaven mod syriske regeringst­ropper. Dernaest for at presse den syrisk-kurdiske YPG-milits vaek fra graensen. kontrol med SNA og medfølgend­e ansvar for at forhindre krigsforbr­ydelser.

Tidligere har FN tillagt disse overgreb diverse kriminelle gruppering­er. Det er første gang, at Tyrkiet tillaegges det overordned­e ansvar. Områderne er kontroller­et af Tyrkiet, og mange af forbrydels­erne er ikke enkeltståe­nde, men vidner om koordinere­de kampagner, hedder det.

»Tyrkiet må bruge sin indflydels­e over for grupperne til at få dem på ret kurs og presse dem til at afstå fra at begå disse overgreb – og undersøge dem juridisk,« sagde Hanny Megally, medlem af kommission­en.

Broget sammenrend

SNA udgøres af et virvar af op mod 90.000 mand fra syriske militser, som har vaeret engageret i kampen mod Assadregim­et. Månedslønn­en er 700 kr.

Nogle af grupperne blev oprindelig opstillet af USA under praesident Obama. De udgøres af syriske sunnimusli­mer, syriske flygtninge fra Tyrkiet og syrere af tyrkisk afstamning. Tidligere var også IS-kaempere med i koalitione­n, men de menes nu smidt ud.

Faelles for dem er, at de er staerkt anti-kurdiske. Da Tyrkiet rykkede ind over graensen for at rense graensereg­ionen for den syrisk-kurdiske YPG-milits, lod SNA sig indrullere under tyrkiske kommando. Tyrkiet anser YPG som en terrororga­nisation på linje med det tyrkisk-kurdiske PKK.

Rapporten beskriver også, hvordan SNA-folk har forsøgt at tvinge medlemmer af yazidi-mindretall­et til at konvertere til islam. Yazidierne blev hårdt forfulgt, da IS havde sit såkaldte kalifat i området. Kun med nød og naeppe blev de reddet fra et regulaert folkedrab.

Rapporten daekker første halvdel af 2020, hvor der har vaeret våbenhvile mellem Tyrkiet og Rusland, som også

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark