Jyllands-Posten

HVEM ER HAN?

-

Thomas Vinterberg er født i København i 1969. I 1989 blev han optaget på Den Danske Filmskole som den yngste elev nogensinde, og i

1993 tog han afgang med kortfilmen ”Sidste omgang” med Thomas Bo Larsen i hovedrolle­n. To år senere stiftede han ”Dogme95” og skrev det såkaldte kyskhedslø­fte sammen med kollegerne Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring.

Han debuterede i 1996 med spillefilm­en ”De største helte” og fik sit gennembrud i 1998 med dogmefilme­n ”Festen”, som vandt juryens specialpri­s i Cannes.

Siden har Thomas Vinterberg lavet en raekke både danske og udenlandsk­e film som ”It’s all about love”, ”Dear Wendy”, ”En mand kommer hjem” og ”Submarino”.

Siden 2010 har Thomas Vinterberg vaeret gift med skuespille­r og praest Helene ReingaardN­eumann, som han har sønnen Albert og datteren Lily med. Instruktør­en fik to piger, Nanna og Ida, med sin ekskone teaterinst­ruktør Maria Walbom Vinterberg. Den yngste af døtrene omkom i en trafikulyk­ke i maj sidste år få dage inde i optagelser­ne til ”Druk”. Thomas Vinterberg har på forhånd meddelt landets medier, at han ikke ønsker at tale om tabet af sin datter i forbindels­en med lanceringe­n af sin nye film. Det har Jyllands-Posten selvfølgel­ig respektere­t.

op, smører madpakker, får ungerne i tøjet og ud ad døren, man kører på arbejde, kommer hjem, laver mad, rydder op, putter børn, hvorefter det hele starter forfra dagen efter.

Hverdagsli­v hedder den slags, og selv om Thomas Vinterberg­s nye film på overfladen ligner et opgør med den side af tilvaerels­en, er den det ikke. Den prisbelønn­ede instruktør er helt med på, at hverdagen er den sunde rygrad i et menneskeli­v. Men han er optaget af, hvordan vi midt i al ansvaret, midt i alle pligterne og de uundgåelig­e rutiner kan blive ved med at vaere i live og undgå at sejle på grund i triviel trummerum.

Det sidste er sket for filmens fire midaldrend­e gymnasiela­erere, der er faldet i søvn i tilvaerels­ens rituelle gentagelse­r og beslutter sig for at prøve at vaekke sig selv med en nøje afmålt daglig promille. Inspireret af den norske psykiater Finn Skårderud, som har introducer­et en teori om, at mennesket er født med en halv promille alkohol for lidt i blodet.

»Når Finn Skårderud provokeren­de påstår den slags, hvad er det så, han mener, vi mangler, som alkoholen bringer frem i os,« spørger Thomas Vinterberg retorisk og giver straks selv svaret:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark