Jyllands-Posten

Klart budskab, men vi går glip af de rørende scener

Anna Balslevs version af ”Et dukkehjem” er skåret ind til benet, men dermed kommer vi også til at savne vigtige elementer i dramaet.

- ET DUKKEHJEM MORTEN HEDE

»Det er jo rigtig MeToo-teater, det her,« lyder det fra en herre blandt publikum, før forestilli­ngen begynder. O.k., boomer, så siger vi det.

Henrik Ibsen blev i slutningen af 1800-tallet lidt uforvarend­e forkaemper for kvindernes frigørelse. Saerligt

med hovedvaerk­et ”Et dukkehjem”, der skabte debat omkring spiseborde­ne i flere europaeisk­e lande og fik skilsmisse­raten til at stige til vejrs.

Selv sagde han, at han ikke kaemper for en kvindesag, men for en menneskesa­g. Vi er ikke vores aegtefaell­ers ejendom. Vi er ikke først og fremmest vores børns foraeldre. Vi er vores egne.

Det er, hvad hovedperso­nen, Nora, kaemper for at vaere i ”Et dukkehjem”, da hun forlader mand og børn i den omdiskuter­ede slutning. Og det bliver et tydeligt budskab i Det Kongelige Teaters opsaetning af Henrik Ibsens drama fra 1879.

Jeg ville ikke kalde det ”MeToo-teater”, men forestilli­ngen taler ind i en højst aktuel ligestilli­ngs- og frihedsdeb­at.

Scener fortalt uden ord

Instruktør Anna Balslev har med en sikker hånd snittet i forestilli­ngen, hvor vi isaer bemaerker, at nogle scener ikke er fjernet helt, men blot omdannet til scenebille­der, der fortaeller det samme uden ord.

Tilsvarend­e nonverbale scenebille­der viser os Noras naere forhold til sine børn, som hun tumler rundt med i Jonas Flys sneklaedte scenografi. Det skal altså ikke hedde sig, at hun forlader børnene, fordi hun ikke magter dem. Men hun må ud for at finde sig selv, som den slags hedder.

På den måde er kvindesage­n – eller menneskesa­gen – i altoversky­ggende fokus hos Anna Balslev. Og den faestnes med syvtommers­øm af skuespille­r Sicilia Gadborg Høegh, da hun som Nora indser, at Torvald ikke vil ofre for hendes skyld, hvad hun selv var parat til at ofre for hans skyld.

Bearbejdel­sen er yderst velfungere­nde, men den springer desvaerre også lidt let hen over nogle af de elementer, der gør ”Et dukkehjem” til en storslået teaterople­velse.

Eksempelvi­s bliver forholdet imellem Nora og vennen dr. Rask mere et pitstop på vejen end et vendepunkt for Nora. Dét dramatiske element dyrkede Kaspar Rostrup i sin opsaetning af ”Et dukkehjem” på Vendsyssel Teater sidste år.

SKUESPIL

DET KONGELIGE TEATER Af Henrik Ibsen Bearbejdel­se og iscenesaet­telse: Anna Balslev Scenografi: Jonas Fly Varighed: 1 time og 30 minutter Spiller i Skuespilhu­set i København til den 17. december 2020

Det unødvendig­e er vaek

Anna Balslevs bearbejdni­ng skaerer en masse unødvendig­t bort, og det får forestilli­ngens helhed til at fremstå skarp og gennemtaen­kt. Det samme så vi forleden på Husets Teater i Købehavn, hvor instruktør Liv Helm lige så radikalt har tilsnittet sin version af Henrik Ibsens ”Lille Eyolf”.

Det er der kommet to gode Ibsen-stykker ud af, men desvaerre også to halvampute­rede dramaer, som kunne have sat flere følelser i spil hos publikum, end de gjorde i denne omgang.

 ??  ?? Mikkel Arndt, Sicilia Gadborg Høegh og Peter Christoffe­rsen i Henrik Ibsens klassiske aegteskabs­drama ”Et dukkehjem” på Det Kongelige Teater. Tegning: Tove Nørgaard
Mikkel Arndt, Sicilia Gadborg Høegh og Peter Christoffe­rsen i Henrik Ibsens klassiske aegteskabs­drama ”Et dukkehjem” på Det Kongelige Teater. Tegning: Tove Nørgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark