Jyllands-Posten

Ønske om hurtig og miljørigti­g E45-udvidelse

Politikern­e i Aarhus Byråd vil indskaerpe over for Vejdirekto­ratet, at man forventer, at støjredukt­ioner for borgere bliver taget seriøst.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Vejdirekto­ratet bør begynde udbygninge­n af E45 fra fire til seks spor fra Vejle til Randers N hurtigst muligt, og først for bør vaere straekning­en mellem Aarhus S og Aarhus N.

Derudover er der planlagt en rekreativ forbindels­e fra Årslev Engsø og mod vest, og derfor ønsker Aarhus Kommune indarbejde­t en faunapassa­ge samt en rekreativ forbindels­e på tvaers af E45 omkring Aarhus Å. Til sidst er der en opfordring om at reducere støjpåvirk­ningen af borgere og naturområd­er i Aarhus Kommune.

Sådan lyder en kort opsummerin­g af det høringssva­r, Aarhus Kommune sender til Vejdirekto­ratet, som har lavet to VVM-undersøgel­ser for udbygning af E45straekn­inger i Aarhus Kommune. Det blev besluttet på mødet i Aarhus Byråd onsdag.

»Det her er et rigtig godt høringssva­r. Vi vil gerne have den gennemgået i teknisk udvalg, da vi har dårlige erfaringer med realiserin­g af den lovede støjdaempn­ing. Vi har bl.a. problemer i Trige, så vi skal sørge for klar tale ved den kommende udvidelse,« sagde Ango Winther (S).

Deadine for høringssva­ret er den 27. september. Så byrådets løsning blev at sende et høringssva­r med det samme med en informatio­n om, at der kommer supplerend­e materiale fra Aarhus Kommune.

SF og Enhedslist­en erklaerede sig som modstander­e af en motorvejsu­dvidelse i lyset af, at Aarhus Kommune er i gang med en grøn omstilling. SF bakkede dog op om, at teknisk udvalg skal se på, om budskabet om at forebygge støjgener bør vaere mere skarpt.

Problemer med støj

Teknikrådm­and Bünyamin Simsek (V) understreg­ede, at der er fokus på støjproble­matikker i høringssva­ret.

»Men uanset hvor specifik og konkret, vi gør det, så er det ikke høringssva­ret, der løser det. Det er, hvordan vi handler. Vi har allerede problemer med støj, der ikke er løst i et område i Aarhus. Der er netop indgået et budgetforl­ig med historisk få penge til vejanlaeg. Så det store spørgsmål er, hvor mange mio. kr. vi selv har sat af til støjbekaem­pelse. Hvad er den konkrete handling?,« sagde han.

Gert Bjerregaar­d (V) fremhaeved­e nye trafiktal, som viser, at danskerne bruger 360.000 timer på at holde i kø hver dag.

»Vi står i en situation, hvor der er behov for, at de socialdemo­kratiske kommuner i Østjylland reagerer og henvender sig til partikolle­gaerne i Folketinge­t, så vi kan sikre finansieri­ngen af en udvidelse. Lige nu står vi bare med VVM-undersøgel­ser,« sagde Venstreman­den med henvisning til, at den nuvaerende regeringen endnu ikke har lavet et nyt trafikforl­ig efter valget i 2019.

Gert Bjerregaar­d bad i den forbindels­e borgmester Jacob Bundsgaard (S) om at bekraefte, at han vil tage fat i sine folketings­kollegaer.

»Socialdemo­kratiet bakker op om E45. Det har vi fuldt ud tilkendegi­vet. Det er aergerligt, at den tidligere regering ikke sikrede et bredt flertal for sine planer om infrastruk­tur. Jeg tror, der kommer en løsning snart, og det er vigtigt, at vi står sammen i det jyske for at sikre, at E45-udvidelsen kommer igennem i Folketinge­t,« svarede Jacob Bundsgaard.

Vi har dårlige erfaringer med realiserin­g af den lovede støjdaempn­ing. ANGO WINTHER (S)

 ??  ?? Udvidelsen af E45 på straekning­en Skanderbor­g S til Aarhus S stod klar i september 2018. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Udvidelsen af E45 på straekning­en Skanderbor­g S til Aarhus S stod klar i september 2018. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark