Jyllands-Posten

45 helt nye elbiler har kurs mod Danmark

I løbet af det naeste halvandet år bliver Danmark udsat for en regulaer invasion af nye elbiler, og der bliver noget for naesten enhver smag og pengepung.

-

varslet en elektrisk udgave af DS3 Crossback, og den lander endeligt herhjemme i slutningen af året og med samme teknik som Peugeot 2008. Raekkevidd­en bliver 320 km, og prisen begynder ved 290.000 kr.

første rigtige elbil bliver en helt ny 500model, og de første modeller er klar herhjemme til december. Raekkevidd­en bliver op til 320 km, med hurtigladn­ing på 80 kW og en pris, der i første omgang starter ved 280.000 kr., men som forventes at falde i takt med, at man lancerer andre modeller med mindre udstyr. Der tales allerede nu om en pris omkring 200.000 kr. for en version med raekkevidd­e på 185 km og mindre udstyr.

Danske Henrik har laenge bebudet ankomsten af sin nye elbil, kaldet Ocean. Bilen bliver en SUV med plads til fem personer og med en raekkevidd­e på op mod 500 km. Ivaerksaet­teren kalder selv sit firma for ”verdens første digitale bilfirma” med henvisning til, at der ikke vil vaere nogen forhandler­e; i stedet skal man købe eller lease bilen over nettet. Fisker har investorer på plads, indgået en forhåndsaf­tale med østrigske Magna Stayer om at bygge bilen, og hvis han kan blive enig med Volkswagen, bliver Ocean baseret på koncernens nye elbilplatf­orm, kendt fra bl.a. ID.3. Under alle omstaendig­heder ser vi ikke bilen før i løbet af 2022.

har også haengt gevaldigt i bremsen, når det gaelder elbiler, men der er lys forude: I 2021 kommer den første deciderede elbil af flere, og det bliver en crossover med designelem­enter fra

Mustang og en raekkevidd­e på op til 610 km. Bilen får navnet Mach-E, og der skulle vaere masser af plads om bord og praktisk anvendelig­hed med stor bagklap. Med udmeldinge­n om lave elbilafgif­ter fremover vil det ikke vaere urealistis­k, hvis priserne starter ved 370.000 kr. Ford Mustang Mach-E forventes lanceret i Danmark i sommeren 2021 og kan forudbesti­lles fra starten af 2021.

første elbil er allerede landet herhjemme og har det mundrette navn: Honda e. Designet er inspireret af den oprindelig­e Honda Civic, og den har fem døre og er proppet med gadgets som bl.a. enorme skaerme og digitale sidespejle. Ulempen er en raekkevidd­e på kun 220 km og forholdsvi­s langsom opladning. Prisen starter ved 277.100 kr.

har haft succes med Kona Electric, der er blevet en stor succes herhjemme og faktisk har vaeret den mest solgte elbil de seneste par måneder. Bilen er netop opgraderet med laengere raekkevidd­e, så modellen med største batteri når ud på hele 484 km, hvilket gør Kona til elbilen med laengst raekkevidd­e til prisen, der starter ved 294.995 kr. Der er også et facelift på vej til modelserie­n.

Pudsigt nok bliver også navnet på Hyundais deciderede elbilmaerk­e, hvor den første model, kaldet Ioniq 5, anduver i starten af naeste år, og som bliver en femdørs crossover, angiveligt med meget lang raekkevidd­e. I slutningen af 2021 kommer Ioniq 6, der bliver en sedan. Bilerne får angiveligt mulighed for to elmotorer, altså firehjulst­raek, og en raekkevidd­e på i hvert fald 500 km.

har netop forbedret sin første elbil, i-Pace, der har fået langt hurtigere opladning ved almindelig­e ladestande­re, samtidig med at der er kommet en ny indgangsmo­del med mindre elmotor, men fortsat samme raekkevidd­e på 415-470 km alt efter udstyrsmod­el. Prisen begynder ved 569.900 kr. Om et års tid lander en fuldt elektrisk og helt nyudviklet Jaguar XJ, ja, du laeste rigtigt: maerkets klassiske topmodel med elektrisk drivlinje. Modellen er blevet forsinket pga. coronapand­emien.

Hos Hyundais søstersels­kab, er man også en del af elbilernes verden, og efter en periode med over et års leveringst­id på e-Niro er man begyndt at kunne levere denne. En decideret nichebil er Kia Soul med samme teknik, men Kia er også på vej med flere andre modeller. Om et års tid er forventnin­gen, at man er klar med en ny, mere avanceret model, baseret på konceptbil­en Imagine, og som skal kunne konkurrere med bl.a. Tesla.

der er Toyotas luksusdivi­sion, har til sommer bebudet sit comeback i Danmark efter en stribe års fravaer, men coronakris­en har skabt usikkerhed om, hvorvidt man vil gennemføre lanceringe­n i år. Hvis man holder fast i beslutning­en om snarlig DK-lancering, kan vi se maerkets første elbil på det danske marked til foråret. Det

fra 230.000 kr. og med en raekkevidd­e op til

380 km. Franskmaen­dene ejer jo også rumaenske Dacia, og her lancerer man til foråret en såkaldt Dacia Spring, der bliver markedets nok billigste elbil til en pris, der sikkert vil ligge omkring 140.000 kr.

Cupra Elborn og Cupra Tavascan hedder nyhederne fra det spanske maerke under Volkswagen­s vinger. Begge modeller er lavet med udgangspun­kt i praecis samme teknik som VW ID.3. Seat havde i første omgang programsat en almindelig Elborn, men de planer er droppet, så alle spaniernes elbiler nu bliver med Cupra-logo og masser af hestekraef­ter.

Cupra Elborn bliver dog det mest fornuftige valg, mens Tavascan bliver et decideret sportsligt indslag. Bilerne får hver sit unikke design. Seat Cupra Elborn kommer i sidste kvartal af 2021, mens vi nok skal frem til 2022, før Cupra Tavascan lander. Omvendt er det måske farvel til den lille Seat Mii electric, som tilbage i foråret blev lanceret som Danmarks billigste elbil til 150.000 kr. Bilen blev lynhurtigt udsolgt, men den danske importør oplyser dog, at man arbejder på at få bilen tilbage til det danske marked.

Hos har man endegyldig­t droppet Citigo-elbilen, der lynhurtigt blev udsolgt, og som ikke kommer igen. Man satser selvfølgel­ig hårdt på den helt nye Enyaq-elbil. Bag det nydelige SUV-design gemmer sig en gennemført bil med mange fine detaljer og en raekkevidd­e på op til 510 kilometer. Der er masser af plads, stort bagagerum og mulighed for tagboks og traekkrog med 1.200-1.400 kg på krogen. Der er dansk lancering til februar. Det er endnu for tidligt at saette en fast pris på bilen, men vi gaetter på en startpris på cirka 330.000-350.000 kr. I løbet af foråret kommer samme vogn med en slags coupédesig­n i stil med Audi e-tron Sportback.

har biler på lager af alle modeller, men bestiller man, tager det 2-3 måneder, før bilen er klar. Den hypede model Y går efter planen i produktion på den nye fabrik ved Berlin i første kvartal naeste år, men dansk lancering vil først sket ”i løbet af 2021”.

har gennem årene satset markant på sine hybrider, og en decideret satsning på rigtige elbiler lader vente på sig. I første halvdel af 2021 ankommer en eldrevet minibus, kaldet Toyota Proace EV, herhjemme. Bilen er baseret på varebilen Proace, der deler teknik med lignende biler fra franske PSA, og derfor er det heller ikke Toyotas egen elbiltekni­k.

har endnu til gode at lancere sin første elbil i Danmark, men den er på trapperne i form af XC40, der får en raekkevidd­e på 400 km og masser af plads i kabinen. Den bliver udstyret med i alt 408 hk, og dermed vil den kunne spurte til 100 km/t. på små fem sekunder. Bilen kommer til salg i løbet af efteråret, men kunderne skal vente helt indtil efteråret naeste år, før de får bilen leveret. Prisen er der heller ingen praecise indikation­er af, men en tysk pris omkring 60.438 euro kan indikere omkring 500.000 kr. herhjemme. Der vil vaere mulighed for anhaengert­raek op til 1.500 kg, og bilen kan lade med op til 150 kW.

Volvo står også bag Polestar, som er aktuel med modellen Polestar 2, der har samme teknik som den elektriske XC40, men er en hatchback med eget design og mere sportsligt snit. Polestar går målrettet efter Tesla Model 3. Prisen er lavere end for Volvo XC40, omkring 4.000 euro under, men på nuvaerende tidspunkt er den desvaerre ikke planlagt til at nå det danske marked i løbet af 2021. Jyllands-Posten har dog vaeret i kontakt med Polestar, hvor Brent Ellis, der er pressechef, oplyser, at man vurderer situatione­n løbende. Måske de nye, milde vinde, der blaeser over elbilerne, kan aendre maerkets holdning og fremskynde dansk lancering.

regner selv med at blive en af de helt store spillere på elbilmarke­det fremover, og

med stort 77 kWh batteri og en raekkevidd­e op til 520 km koster med de nuvaerende afgifter fra 399.995 kr. Vi gaetter på, at versionen med mindre batteri og en raekkevidd­e omkring 400 km vil starte fra 375.000 kr., hvilket vil gøre den 50.000 kr. dyrere end lillebror.

Til gengaeld er der dårlige nyheder til folk med mindre bilbudget, for den lille e-Up, der i marts ellers blev lanceret under stor ståhej, er pillet af modelprogr­ammet, og VW e-Up kan tidligst leveres i begyndelse­n af 2021.

 ??  ?? Elbiler kan da vaere helt fine, hvis blot ledningen er lang nok. Jo, de elektriske biler har vaeret udsat for masser af hån og med rette, for det er først det seneste år, at raekkevidd­en er blevet så lang på en raekke nye modeller, at bilerne er blevet et reelt alternativ for helt almindelig­e danske bilkøbere.
Interessen fra danskerne er enorm. Kunderne har tidligere ikke haft ret meget mere end en håndfuld moderne elbiler at vaelge mellem, men det begyndte at aendre sig markant i løbet af 2019 og isaer i år. Og videre ind i 2021, hvor en lang raekke af bilproduce­nterne lancerer elbiler.
Elbiler kan da vaere helt fine, hvis blot ledningen er lang nok. Jo, de elektriske biler har vaeret udsat for masser af hån og med rette, for det er først det seneste år, at raekkevidd­en er blevet så lang på en raekke nye modeller, at bilerne er blevet et reelt alternativ for helt almindelig­e danske bilkøbere. Interessen fra danskerne er enorm. Kunderne har tidligere ikke haft ret meget mere end en håndfuld moderne elbiler at vaelge mellem, men det begyndte at aendre sig markant i løbet af 2019 og isaer i år. Og videre ind i 2021, hvor en lang raekke af bilproduce­nterne lancerer elbiler.
 ??  ??
 ??  ?? Volvos første elbil, baseret på XC40, har vaeret forsinket, men det bliver snart muligt at bestille den, selv om kunderne må vente til efteråret 2021, før bilen er i Danmark. Foto: Volvo
Volvos første elbil, baseret på XC40, har vaeret forsinket, men det bliver snart muligt at bestille den, selv om kunderne må vente til efteråret 2021, før bilen er i Danmark. Foto: Volvo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark