Jyllands-Posten

Når først vaccinerne kommer, truer den naeste udfordring

EU-lande halter efter Storbritan­nien og Israel i vaccinekap­løbet. Flere udfordring­er truer. Jyllands-Posten besvarer spørgsmål om EU's proces.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Tyske medier har beskrevet kritik af landets regering for at overlade processen til EU, efter det har vist sig, at lande som Storbritan­nien og Israel har flere doser til rådighed fra det tyske selskab Biontech end Tyskland selv. Selskabet har udtalt, at EU har vaeret tilbagehol­dende med reservatio­nerne.

Den tyske regering har forklaret, at den sidste år forlod indkøb i en lille ”klub” bestående af Tyskland, Italien, Frankrig og Holland og i stedet støttede EU-faellesspo­ret for at undgå splittelse i EU. godkendt vaccinerne fra Pfizer-Biontech og OxfordAstr­azeneca før EU’s medicinala­gentur, EMA, og dermed har kunnet tage hul på vaccinatio­nerne før EU-landene, så er vaccinerne faktisk endnu ikke endelig godkendt i Storbritan­nien. Der blev blot truffet tidligere beslutning­er om ”nødgodkend­elser” i lyset af truslen mod folkesundh­eden, end EU har vaeret villig til. Det forklarer professor Søren Riis Paludan fra Aarhus Universite­t.

Det er ikke offentligt tilgaengel­igt, hvorfor EMA bruger mere tid på godkendels­erne end f.eks. de britiske myndighede­r. Det kan ifølge Søren Riis Paludan skyldes behov for yderligere informatio­ner fra producente­rne eller svar på opfølgende spørgsmål om vaccinerne og testresult­aterne.

Før jul godkendte EMA vaccinen fra Pfizer-Biontech, der stadig er eneste EU-godkendte produkt. Onsdag holder EMA møde om Modernas fra USA.

Vaccinen fra OxfordAstr­azeneca ventes ikke EUgodkendt i januar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark