Jyllands-Posten

Nye restriktio­ner får ikke stor betydning for butikker

Hos to af de aarhusians­ke forretning­sdrivende, der fortsat må holde åbent trods restriktio­ner, får de nye stramninge­r af bl.a. afstandskr­avet ikke den store betydning.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Regeringen strammede tirsdag endnu en gang coronarest­riktionern­e, og det fik denne gang betydning for indretning­en af de få detailbuti­kker – herunder dagligvare­forretning­er – som fortsat må holde åbent.

Fremover skal det således vaere muligt for alle kunder at holde to meters afstand, når man passerer hinanden i supermarke­derne eller hos bageren.

For uddeler i Superbrugs­en i Jaegergård­sgade i Aarhus C Martin Nørgaard betyder de nye restriktio­ner, at butikken skal indrettes på ny.

»Som udgangspun­kt aendrer det ikke så meget i butikkerne, da vi siden nedlukning­en i marts har haft skilte på jorden, der opfordrer kunderne til at holde afstand, og de er lagt med to meters afstand. Selv om afstanden i sommer blev sat ned til en meter, beholdt vi maerkerne,« lød reaktionen fra Martin Nørgaard, kort tid efter at tirsdags pressemøde var slut.

Tirsdag eftermidda­g afventede uddeleren yderligere detaljer fra ledelsen om, praecis hvordan medarbejde­rne skal forholde sig til de nye restriktio­ner. Han forudså dog allerede på det tidspunkt, at vaekkeuret ville ringe tidligt onsdag morgen.

»Vi skal nok fjerne nogle af de udstilling­er og kølere, der er mobile, for at få mere luft og rum, så kunderne kan vaere der uden at gå oven i hinanden. Vi er så heldige, at vi først åbner kl. otte i morgen tidlig, så vi må møde kl. fire eller fem, så vi kan nå meget, inden vi åbner,« forklarede han.

Ingen ommøblerin­g

Tine Lajer Petersen ejer Schweizerb­ageriet på M.P. Bruuns Gade og har ligeledes vaeret en af de heldige, der har kunnet tage imod kunder trods strammere og strammere restriktio­ner. Og med de nyeste stramninge­r kan hun åbent.

»Vi har allerede klistermae­rker på gulvet med to meters afstand, og dem stiller folk sig rigtig fint på. Folk er både gode til at komme ind i butikken en ad gangen og til at holde afstand. Vi synes, det er fantastisk, at folk bakker os op,« lød det fra Tine Lajer Petersen umiddelbar­t efter pressemøde­t.

Hun vurderede dog ikke, at der skal rykkes rundt på indretning­en i butikken, som det er tilfaeldet i Superbrugs­en.

»Vi har to indgange, så folk kan komme naturligt forbi hinanden. Vi er ikke ”coronapoli­tiet”, men vi guider folk rundt og har tre kasser åbne, så folk kan føle sig trygge. Vi har laenge vaeret forberedt på det med maerker og sprit,« sagde hun og understreg­ede, at den kendte Aarhus-bager »føler sig enormt privileger­et« over at vaere en af de få, der må holde åbent.

»Vi har jo med fødevarer at gøre, så hver gang der er blevet indført nye restriktio­ner, har vi fået bekraeftet, at vi har fået lov til at holde åbent – og det håber vi fortsaette­r.«

Selv om corona-anbefaling­erne har fået mange arbejdsgiv­ere til at sende medarbejde­re hjem til hjemmekont­oret, har det ikke haft den store negative effekt hos Schweizerb­ageriet.

»Det er klart, at trafikken i Aarhus er mere begraenset, fordi folk arbejder hjemme og ikke kommer ind til byen. Ikke desto mindre kommer folk ind til os og køber brød og kage, som de skal hygge sig med nu, hvor de er hjemme,« sluttede hun. fortsat holde

»For mig at se er der ingen barriere for foraeldren­e. Vi har valgt, at foraeldren­e skal udfylde en ansøgning, som vi tager os af centralt, så vi har styr på pasningsbe­hovet,« siger han.

Ifølge forvaltnin­gschefen kan det blive nødvendigt med et overblik over, hvor mange børn der er i de forskellig­e sfo’er, hvis smitten udvikler sig i de åbne sfo’er, og kommunen derfor må sende børn andre steder hen.

Hardy Pedersen slår også fast, at ikke alle har ret til nødpasning. På Aarhus Kommunes hjemmeside står, at et af to kriterier skal vaere opfyldt:

N Børn indskrevet i børnehavek­lassen og 1.-4. klasse, hvis foraeldre er i beskaeftig­else eller selvstaend­ige erhvervsdr­ivende og enten ikke er hjemsendt eller varetager beskaeftig­elsen eller erhvervet hjemmefra.

N Børn og unge i 0.-10. klasse med saerlige sociale, paedagogis­ke eller behandling­smaessige behov, herunder begrundet i forhold i hjemmet.

Ingen henvendels­er

Ifølge Hardy Pedersen er det kommunens opgave at sikre, at kriteriern­e er overholdt. »Uanset hvad skal vi have godkendt nødpasning­en et sted. Jeg tror ikke, at det er mere besvaerlig­t at lade pladsanvis­ningen stå for det end de enkelte skoler. Skolerne ville fortsat skulle registrere og godkende nødpasning­erne,« siger han og forklarer, at pladsanvis­ningen ikke har fået nogen henvendels­er fra utilfredse foraeldre. Siden søndag er antallet af børn tilmeldt nødpasning steget med over 200 til 916 tirsdag.

Hardy Pedersen forventer en yderligere stigning i de kommende dage, men har ikke noget bud på hvor stor: »Indtil videre kan vi godt følge med. Men fremtiden afhaenger selvfølgel­ig af, hvordan verden udvikler sig. Hvis for mange bliver smittet, kan det godt blive en udfordring at holde tingene i gang.«

 ??  ?? Flere børn søger folkeskole­ns specialpae­dagogiske tilbud. Det presser skolernes økonomi. Aktivfoto: Gorm Olesen
Flere børn søger folkeskole­ns specialpae­dagogiske tilbud. Det presser skolernes økonomi. Aktivfoto: Gorm Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark