Jyllands-Posten

Endnu en vaccine er på vej ud i Europa, men der er brug for flere

Moderna-vaccinen blev onsdag godkendt af EU. Danmark har bestilt 6 mio. doser.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Den europaeisk­e udrulning af coronavacc­iner kan snart gå et gear op, efter at EU-Kommission­en onsdag godkendte endnu en vaccine på anbefaling fra det europaeisk­e laegemidde­lagentur, EMA.

»Mere vil komme. Indsatsen stopper ikke, før vacciner er tilgaengel­ige for alle i EU,« lød det onsdag fra EU’s sundhedsko­mmissaer Stella Kyrakides, efter at godkendels­en var på plads.

Godkendels­en betyder, at den nye vaccine fra det amerikansk­e firma, Moderna, om kort tid kan sendes ud i Europa. EU’s medlemslan­de har på forhånd reserveret 160 mio. doser hos Moderna, der forventer at kunne levere dem i løbet af de første ni måneder i 2021.

Da den første vaccine fra Pfizer-Biontech blev EU-godkendt, gik der under en uge, før de første borgere fik en nål i armen.

»Det er rigtig gode nyheder,« lyder det fra Søren Riis Paludan, virolog og professor på Aarhus Universite­t, om udsigten til to godkendte vacciner.

»Det naeste centrale spørgsmål er, hvor hurtigt de kan få produktion­en og leverancer­ne op i gear,« tilføjer han.

Hele verden kaemper for at få fingre i de få godkendte vacciner, og producente­rne er i fuld gang med at øge produktion­en for at kunne følge med efterspørg­slen.

Danmark har ifølge tidligere opgørelser forhåndsbe­stilt millioner af doser hos PfizerBion­tech gennem EU, men siden den første leverance den 26. december 2019 har Statens Serum Institut foreløbigt kun modtaget samlet 95.550 doser.

Hver person skal have to doser.

Yderligere 6 mio. doser er reserveret hos Moderna, men Statens Serum Institut vil ikke oplyse, hvor store leverancer Danmark kan forvente hvornår.

To vacciner er ikke nok

I et interview med JyllandsPo­sten tirsdag sagde Laegemidde­lstyrelsen­s direktør, Thomas Senderovit­z, dog, at Moderna-vaccinerne vil komme i mindre portioner end dem, vi i dag får fra Pfizer-Biontech, og at de to leverandør­er ikke er nok til at nå myndighede­rnes ambition om at vaccinere hele den voksne danske befolkning i løbet af sommeren 2021.

Den plan vil ifølge Senderovit­z kraeve i hvert fald en eller to yderligere godkendte vacciner fra andre aktører.

Det er ikke lykkedes at få Moderna til at oplyse naermere om den forventede leveringst­akt.

USA godkendte Modernas vaccine til nødbrug allerede den 19. december 2020, og virksomhed­en oplyste tidligere på ugen, at det forventer at levere 200 mio. doser til USA inden den 1. juli 2021.

Firmaet forventer at kunne producere mindst 600 mio. i løbet af 2021.

»Selv om Pfizer-Biontech og Moderna kan øge deres kapacitet rigtig meget, så er det dér, den store flaskehals kommer til at vaere,« siger Martin Tolstrup, afdelingsl­eder på Afdeling for Infektions­sygdomme, Aarhus Universite­tshospital.

Høj beskyttels­e

Han er dog med egne ord »begejstret« over, at endnu en vaccine snart kan rulles ud, fordi flere alt andet lige kan blive vaccineret.

Ledende overlaege på Infektions­medicinsk afdeling på Aarhus Universite­tshospital Lars Østergaard er enig:

»Vi aner ikke, hvor mange vacciner der kommer, men jo flere jo bedre, og jeg ved, at der bliver arbejdet benhårdt på at skaffe Danmark alle de vacciner, vi kan,« siger han.

Moderna-vaccinen bygger på samme teknologi som Pfizer-Biontechs og har i forsøg vist en beskyttels­e på op til 94 pct. Ifølge Martin Tolstrup er der stor overensste­mmelse i forsøgsres­ultaterne fra de to.

»Det er meget betryggend­e, at man laver to store studier og kommer frem til fuldstaend­ig samme resultater med hensyn til virkning og bivirkning­er,« siger han.

 ??  ?? Vaccine-producente­rne arbejder på at øge produktion­en for at imødekomme den enorme efterspørg­sel. Billedet er fra en Pfizer-fabrik i Belgien. Foto: Pfizer
Vaccine-producente­rne arbejder på at øge produktion­en for at imødekomme den enorme efterspørg­sel. Billedet er fra en Pfizer-fabrik i Belgien. Foto: Pfizer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark