Jyllands-Posten

Laeger: Folk ser stort på coronaregl­erne, og myndighede­rne bør øge kontrollen

For få retter sig efter anbefaling­erne og isolerer sig, når de er syge, er naere kontakter eller venter på test. Både borgere og myndighede­r bør stramme op, lyder kritikken.

- KRESTEN ANDERSEN TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN kresten.andersen@jp.dk tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Ud med fløjlshand­sken og ind med hårdere hånd i hanke med, at restriktio­ner og anbefaling­er overholdes – og er de rette.

Det er koncentrat­et af et opråb midt i en coronatid fra laege Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), og professor Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universite­t.

Med afsaet i data fra Hopeprojek­tet på Aarhus Universite­t, som siden epidemiens start har målt danskernes holdninger og adfaerd, problemati­serer de to, at f.eks 15 pct. af danskerne med positiv test, knap halvdelen af naere kontakter til smittede og op mod 85 pct. af folk med symptomer ikke selvisoler­er sig som anbefalet og holder sig hjemme.

»Det er lidt traettende hele tiden at høre, at danskerne får ros af myndighede­rne. Alt for mange, der har fået en positiv test, er naer kontakt eller har symptomer på covid-19 tager ikke konsekvens­en og isolerer sig selv,« siger Anders Beich, som gerne ser et opgør med den bløde og appelleren­de strategi.

»Det har f.eks. vaeret forkert at opfordre så mange som muligt til at lade sig teste, fordi det jo naermest smadrede testkapaci­teten og siden smitteopsp­oringen før jul. Når dertil laegges, at en stor procentdel faktisk ikke retter sig efter testens resultat og f.eks. holder sig hjemme, bliver det jo helt absurd,« siger han og ser hellere end gerne, at myndighede­rne påtager sig en mere kontroller­ende rolle.

»Det er ikke et populaert synspunkt, men vi skal ikke vaere så bange for en løftet pegefinger. Ikke mindst når vi ved, at det virker. Bare det at sørge for, at folk bliver ringet op for at høre, om de stadig holder sig hjemme som aftalt, vil helt sikkert virke effektivt på adfaerden,« siger DSAM-formanden.

På samme måde ser han og Kolmos gerne, at der bliver kommuniker­et meget klarere og med store bogstaver, når det gaelder vaernemidl­er, og det skal stå helt klart for alle, at mundbind er vores middel til at beskytte hinanden.

Halve visirer

»Efterhånde­n har der bredt sig alle mulige afarter af plastskaer­me, og vi ser masser af mennesker, som bruger visirer eller ligefrem halve visirer, og der er ingen som helst videnskabe­lig dokumentat­ion for, at det beskytter andre. Her bør myndighede­rne højt og tydeligt kommuniker­e, at det er mundbind, som beskytter os mod hinanden, og at visir er undtagelse­n for de ganske få handicappe­de eller kronisk syge, som ikke kan bruge maske,« siger Anders Beich og understreg­er, at samfundet bruger uanede ressourcer på at afvaerge coronaepid­emien og derfor også bør bruge mere energi på at kontroller­e, om restriktio­nerne faktisk følges. Samme pointe har Hans Jørn Kolmos.

»Vi befinder os i en kritisk situation med en ny, højsmitsom virusvaria­nt og en hård vinterperi­ode foran os. Inden man indfører flere og endnu mere dramatiske restriktio­ner, bør vi kvalitetss­ikre de restriktio­ner, vi allerede har og i højere grad turde påtale, kontroller­e og sanktioner­e overfor den halvdel af befolkning­en, som, har undersøgel­ser vist, ikke følger anbefaling­erne,« siger Hans Jørn Kolmos, som medgiver, at den slags løftede pegefingre og kontrol normalt ikke er »sundhedsva­esenets stil«.

»Men vi bliver nødt til det for at beskytte os alle i faellesska­b. Vi skal altså discipline­re os – der er ingen grund til at vaere sorgløs i denne situation. Det er faktisk dybt bekymrende,« siger han.

Professor Michael Bang Petersen, som er leder af Hopeprojek­tet på Aarhus Universite­t, har set det samme mønster i 2020 og i starten af 2021.

»Men vi så en anden adfaerd de sidste to uger før jul, hvor andelen af mennesker, som fulgte sundhedsmy­ndighedern­es anbefaling­er om selvisolat­ion, steg med 10 pct. Det er ret markant. Vi kan ikke afvise, at aendringen skyldes aendringer i, hvem der eksempelvi­s er blevet testet op til jul, men det kunne indikere, at når nødvendigh­eden af at blive hjemme for ikke at smitte andre bliver kommuniker­et og italesat meget klart, virker det faktisk,« siger han.

»Det kan således vaere vigtigt, at myndighede­rne klart slår fast, at det er helt i orden at ringe til naboen og bede om hjaelp til at få købt ind, hvis man har symptomer,« siger han.

I Kvickly i Sundby på Amager var der onsdag eftermidda­g blandt flere handlende forståelse for ønsket om mere kontrol.

Svaert at kontroller­e

»Vagter og kontrol er jo noget aergerligt noget. Men jeg synes, at der skulle vaere kontrol med, om folk går i selvisolat­ion, når de burde, for det lyder som om, at vi ikke er så gode til det,« siger den 76årige Ruth Andersen, som dog har svaert ved at se, hvordan kontrollen konkret skal udføres. Også en anden handlende Malene Christians­en er åben, men har betaenkeli­gheder.

»Det er jo et kaempe projekt at lave mere kontrol. Jeg tror heller ikke, det nytter så meget,« siger hun.

Ifølge professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, er der flere relevante og rigtige pointer i kritikken.

Han haefter sig ikke mindst ved, at den danske teststrate­gi ikke følges op af en kontrol af, hvordan folk agerer på at vaere testet positiv.

»Noget kunne jo tyde på, at en del ikke tager et positivt svar tilstraekk­eligt alvorligt og isolerer sig selv, og det er uholdbart. Så nytter test jo ikke noget, og som samfund gør vi ikke noget for at sikre, at folk tager de rigtige konsekvens­er og f.eks. bliver hjemme, hvis de er positive, naere kontakter eller har symptomer. Her bør strammes op, og jeg vil ikke gøre mig klog på, at det er nok at give folk en opringning for at høre, om de holder sig hjemme, eller om vi ligefrem skal overveje fodlaenker,« siger han.

I hvert fald er han ikke i tvivl om behovet for mere konsekvent­e metoder i lyset af de akutelle smittetal. I det seneste døgn er der konstatere­t 2.216 nye smittede, og selv om antallet af indlagte falder en smule, ligger der aktuelt 886 mennesker med covid-19 på landets sygehuse.

Opstramnin­g virker bedre end nedlukning

 ??  ?? I Kvickly i Sundby i København handlede Malene Christians­en onsdag eftermidda­g. Mere kontrol af om folk går i selvisolat­ion kan vaere fint, men kontrol kan i praksis vaere svaert, forudser hun. Foto: Gregers Tycho
I Kvickly i Sundby i København handlede Malene Christians­en onsdag eftermidda­g. Mere kontrol af om folk går i selvisolat­ion kan vaere fint, men kontrol kan i praksis vaere svaert, forudser hun. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark