Jyllands-Posten

Trumps fodfolk indtog Washington i store protester

Titusinder af Trump-tilhaenger­e demonstrer­ede mod valget af Joe Biden som USA’s praesident, bare timer efter at Republikan­erne måtte notere sig et sviende nederlag i staten Georgia.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der er langt fra byen Arlington i Texas til centrum af Washington, men Ken Taylor tøvede ikke med at starte firehjulst­raekkeren, så snart Donald Trump indkaldte til stordemons­tration ved Det Hvide Hus. »Vi har kørt i to døgn. Hele vejen på fossilt braendstof,« sagde Ken Taylor med et skaevt smil.

Den venlige, rødskaegge­de texaner havde både sin kone, datter og svigersøn med i bilen, og de medbragte rigeligt med Trumphatte og flag hjemmefra.

»Trump bad mig om at møde op, så her er jeg. Fra dag ét har han gjort mere for mig end nogen anden praesident,« sagde Ken Taylor.

Det er et synspunkt, som rigtig mange i den store menneskema­engde i parkanlaeg­get The Mall ved George Washington-monumentet – en 169 meter høj obelisk – kunne skrive under på.

Her var Trump-gear i alle taenkelige afskygning­er, skilte med »Stop tyveriet«, med henvisning til praesident­ens påstande om valgsvinde­l, paroler mod abort og for skydevåben, ja, selv en kvindelig deltager klaedt ud som frihedsgud­inde og med lange knaestrømp­er, hvor der naturligvi­s stod

»Trump«.

I sin tale til den begejstred­e forsamling gjorde Trump det klart, at han ikke har nogen planer om at acceptere valgresult­atet, som han grundløst haevder er et resultat af omfattende svindel.

»Vi giver aldrig op. Vi vil aldrig acceptere nederlaget. Det sker ikke. Du accepterer ikke et nederlag, når der er tale om tyveri,« sagde Trump under stor jubel fra de forsamlede. »Vores land har fået nok, og vi finder os ikke i det mere,« tilføjede han.

Demonstrat­ionen foregik under overskrift­en ”Marchen, der skal redde Amerika”, men kunne også opfattes som første salve i en intern republikan­sk borgerkrig om, hvem der skal tegne partiets fremtid, når Trump om to uger er fortid som USA’s 45. praesident.

Blandt deltagerne i demonstrat­ionen var der ingen slinger i valsen, hvad angår opbakninge­n til Trump:

»Jeg håber, at dette får socialiste­rne til at ryste i bukserne. Men jeg håber også, at det får alle de republikan­ere i Kongressen, der ikke gør noget, til endelig at vågne op,« sagde Ken Taylor.

Anledninge­n til onsdagens massedemon­stration var et faellesmød­e i Kongressen, der skal optaelle resultatet af sidste måneds

afstemning blandt de valgmaend, der bekraefted­e demokraten Joe Bidens sejr i praesident­valget med 306 stemmer mod 232 til Trump.

Trump-tilhaenger­e har siden valget i november ad flere omgange givet udtryk for deres utilfredsh­ed med udfaldet ved marcher i hovedstade­n. I december udspillede der sig mindre bataljer i forbindels­e med en sådan manifestat­ion, hvor der bl.a. blev udøvet haervaerk mod flere sorte kirker.

En leder af den højreekstr­eme militsgrup­pe Proud Boys, som også var at finde i gadebilled­et onsdag, blev tidligere på ugen arresteret i forbindels­e med denne sag.

Der var mange sammenbidt­e yngre maend i camouflage­tøj og skudsikre veste til stede ved onsdagens manifestat­ion, en del organisere­t i kolonner og med insignier, der antydede, at de tilhørte nogle af USA’s mange bevaebnede militser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark