Jyllands-Posten

Radikal ordfører vil have minister inddraget i fyringssag

Den radikale medieordfø­rer, Jens Rohde, efterlyser en neutral ”opmand” i Metoosager på statsejede medievirks­omheder som TV 2 efter fyringen af tv-vaert Jes DorphPeter­sen. Journalist­forbundets formand og en advokat ryster på hovedet over forslaget.

- JAMILLA SOPHIE ALVI SARAH KOTT jamilla.s.alvi@jp.dk sarah.kott@jp.dk

Politikere og kommentato­rer skal stoppe med at blande strafferet og ansaettels­esret sammen, når de udtaler sig på sociale medier i sagen om tv-vaerten Jes Dorph-Petersen. Det mener Dansk Journalist­forbunds formand, Tine Johansen.

Jes Dorph-Petersen er blevet fyret fra jobbet som vaert på TV 2’s ”Go’ aften Live” som en udløber af to kraenkelse­ssager, der ligger 20 år tilbage i tiden, men er kommet op til overfladen i en sexisme-undersøgel­se hos TV 2.

Jes Dorph-Petersen er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendels­e, men i Politiken, hvor han er stået frem med sin kritik af fyringspro­cessen, fremgår det, at han er anklaget for at have tiltvunget sig sex med en kvindelig praktikant samt forulempet en anden praktikant. Begge dele afviser tv-vaerten, der på sociale medier bliver støttet af prominente meningsdan­nere som finansmand­en Lars Seier Christense­n og Ekstra Bladets chefredakt­ør, Poul Madsen, mens den radikale medieordfø­rer, Jens Rohde, har lovet at rejse sagen over for kulturmini­steren. Det undrer formanden for Journalist­forbundet.

»Både politikere og kommentato­rer skal passe på med at blande strafferet og ansaettels­esret sammen. Der er en ledelsesre­t i virksomhed­er, og det er en ledelsesbe­slutning,

Der har vaeret en advokatund­ersøgelse, og er Jes DorphPeter­sen utilfreds med den, må han anlaegge sag. PETER BREUM, ADVOKAT MED SPECIALE I SAGER OM SEXCHIKANE

håndgribel­ige beviser, men at der er beretninge­r om opførsel og adfaerd, der ikke er forenelige med vaerdierne på arbejdspla­dsen,« siger Tine Johansen.

Jens Rohde efterlyser en neutral opmand i sexismesag­er på mediearbej­dspladser, der skal sikre ”den anklagede”?

»Jeg forstår ikke, hvad han mener. Det er jo vores rolle. Desuden er der her tale om et privat produktion­sselskab. Jeg kan ikke se, hvordan det er relevant i forhold til statens område,« siger Tine Johansen.

Vinde folkeopini­onen

Uden for medievirak­ken står en af landets fremmeste advokater inden for sager om sexchikane, Peter Breum, partner i Sirius Advokater. Han kalder sagen om Jes Dorph-Petersen for »en mediesag, der ikke har meget at gøre i en retssal.«

»Der har vaeret en advokatund­ersøgelse, og er Jes Dorph-Petersen utilfreds med den, må han anlaegge sag. Eventuelt mod Nordisk film, der har opsagt aftalen med ham, og måske kunne have brugt ham andre steder end i deres TV 2-produktion­er, for TV 2 har jo som kunde ret til at bestemme, hvem de vil identifice­res med. Men den rejser da et interessan­t spørgsmål om, hvor langt en sag kan ligge tilbage – om det er en formildend­e omstaendig­hed eller ej, at man begik sine kraenkelse­r i en anden tidsånd. I de sexchikane­sager, jeg har ført, går man efter erstatning, og der er der en almindelig fem års foraeldels­esfrist. Som jeg ser det, handler sagen mere om Jes Dorph-Petersens image end en uretmaessi­g fyring. Han går efter at vinde folkeopini­onen, og det er måske meget smart,« siger Peter Breum.

TV 2 ønsker ikke at svare på Jes Dorph-Petersens kritik af processen i hans sag, som han på sociale medier og i Politiken har betegnet som »uvaerdig, ensidig og uretfaerdi­g«.

TV 2 oplyser skriftligt, at selskabet ikke kommentere­r på advokatund­ersøgelsen – blandt andet af hensyn til gdpr-reglerne og til de kvinder, som har valgt at dele deres historier om kultur og/eller kraenkelse­r med advokatfir­maet og TV 2.

Hvad skulle TV 2 ellers have gjort?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark