Jyllands-Posten

Tillidsman­d på TV 2 efter Jes Dorph-fyring: »Der er nogen utryghed«

Mange TV 2-ansatte har svaert ved at forlige sig med tanken om, at tv-vaerten Jes Dorph-Petersen skulle have kraenket to praktikant­er.

- SARAH KOTT JAMILLA SOPHIE ALVI sarah.kott@jp.dk jamilla.s.alvi@jp.dk

Palle Jensen leder efter ordene, da han skal beskrive kollegaern­es reaktioner på nyheden om, at den mangeårige tv-vaert Jes Dorph-Petersen ikke laengere vil dukke op på skaermen på TV 2.

»Folk er meget overrasked­e,« siger TV 2-tillidsman­den.

Hvad over?

»De er overrasked­e over beskrivels­en af episoderne. Hvordan får man beskrevet den tvivl, man har, når man får beskrevet, at en person, man kender, skulle have gjort noget helt andet end det, man forestille­r sig? Man kan ikke genkende personen i beskrivels­erne.«

De episoder, som Palle Jensen henviser til, blev tirsdag beskrevet i Politiken, som har fået indsigt i sagens dokumenter. Heraf fremgår det, at Jes Dorph-Petersen skulle have opført sig kraenkende over for to journalist­praktikant­er i henholdsvi­s 2001 og 2003. I ét af tilfaelden­e skulle han ifølge kvindens forklaring have tvunget hende til sex. Jes Dorph-Petersen siger til Politiken, at han ikke husker den ene af sagerne, men fastholder, at

er de overrasked­e den seksuelle akt skete med samtykke. Ikke desto mindre har det ført til, at TV 2 har kraevet ham fjernet fra ”Go’ aften Live”, som produceres af Nordisk Film TV. Produktion­sselskabet har efterfølge­nde opsagt samarbejde­t.

»Blandt en del af maendene er der nogen utryghed, fordi der nok er nogle, der føler, at det går meget langt tilbage. Og når Jes Dorph slår igen, skaber det tvivl om, hvorvidt det, han er beskyldt for, er rigtigt,« siger Palle Jensen og tilføjer:

»For hvis det er noget, nogle har fundet på – og det aner jeg ikke – så er der nogle, der taenker: ”Så kan jeg blive fyret for noget, jeg ikke har gjort.” Det er dog ikke ligefrem sådan, at folk kigger sig over skulderen.«

Palle Jensen understreg­er, at der generelt er opbakning til undersøgel­sen.

Føler sig dømt på forhånd

Sagen er opstået i forbindels­e med den advokatund­ersøgelse, som TV 2 igangsatte, efter at flere kvinder stod frem og fortalte om en sexistisk kultur på arbejdspla­dsen.

Den har bl.a. ført til, at tidligere nyhedschef Jens Gaardbo blev fyret i december for at have udvist »dårlig dømmekraft« 20 år forinden. Gaardbo har ikke ytret sig om sin sag, men Jes Dorph-Petersen har ikke holdt sig tilbage. I et opslag på Facebook erklaerer han sig »rystet« og »skuffet« over sagsforløb­et samt konklusion­en og skriver bl.a.:

»TV 2 og advokatfir­maet bag undersøgel­sen har efter min opfattelse fra starten betragtet mig som skyldig og derfor dømt mig på forhånd.«

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med TV 2’s programdir­ektør, Lotte Lindegaard, eller den administre­rende direktør, Anne Engdal Stig Christense­n, men i redegørels­en fra advokatfir­maet Norrbom Vinding, som står i spidsen for den såkaldte kulturunde­rsøgelse, skriver advokat Yvonne Frederikse­n:

»Den bevismaess­ige vurdering er ofte vanskelig i denne type sager, fordi der meget ofte er betydelig uenighed mellem parterne om, hvad der sket. Situatione­n vil derfor ofte vaere den, at det er påstand mod påstand. I en ansaettels­esretlig sag (der er jo netop ikke tale om en straffesag) vil der herefter skulle foretages en samlet bevisvurde­ring af, om der er tale om omstaendig­heder, som giver anledning til at formode, at der er udvist en kraenkende adfaerd.«

Hovedtilli­dsmand på TV 2 Lennart Sten kan ikke udtale sig om Jes Dorph-Petersens konkrete oplevelse, men siger om de såkaldte høringer, han har siddet med til:

»Det er min opfattelse, at det er blevet håndteret profession­elt og på en god måde, selv om nogle af sagerne er pivbarske.«

Lennart Sten har ikke noget overblik over antallet af sager, men fortaeller, at der har vaeret andre afskedigel­ser i forbindels­e med kulturunde­rsøgelsen, ligesom nogle har fået en advarsel. I andre tilfaelde er der blevet medieret mellem parterne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark