Jyllands-Posten

Meningen med livet? Jazz, selvfølgel­ig

Hvis man ikke allerede har tegnet abonnement på Disney+, er ”Sjael” en grund til at gøre det.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Hvad er meningen med det hele? Musiklaere­ren Joe Gardner (med vidunderli­g dansk stemme af Nikolai Lie Kaas) er ikke i tvivl. Meningen med livet er jazz.

Når han underviser de ugidelige, livstraett­e og ofte meget lidt musikalske børn på den folkeskole i New York, hvor han lige er blevet tilbudt fastansaet­telse, forlader han i tankerne ofte den gehørløse virkelighe­d og flygter til et sted, hvor klaverets toner er ledestjern­en. Og selv om hans skraedderm­or priser sig lykkelig for, at hendes efterhånde­n midaldrend­e søn endelig er blevet tilbudt et fast job, er det slet ikke det, Joe drømmer om.

Nej, Joe er født til at vaere på scenen, og da han ved et lykketraef bliver tilbudt en tjans som pianist for den berømte saxofonist Dorothea Williams, svaever Joe så højt på en lyserød sky, at han ikke opdager, at han traeder forkert på fortovet i Harlem og falder ned gennem et åbent kloakdaeks­el. Det var det, tilsynelad­ende. Et liv er forbi, uden at Joe har fået realiseret sine største drømme.

At Disney Pixar med instruktør­en

ANIMATION SJAEL USA, 2020 Instruktio­n: Pete Docter Kan streames på Disney+ 1 time og 40 minutter

Pete Docter (manden bag animations­mestervaer­ker som ”Inderst inde” (2015), ”Op” (2009) og ”Monsters Inc.” (2001)) har fundet på at lave en familieani­mationsfil­m med en midaldrend­e, sort, jazzspille­nde mand, er i 2021 ingen overraskel­se, for graenserne for, hvilke emner der kan tematisere­s i en tegnefilm, er i den grad blevet flyttet gennem de seneste tre årtier. Med ”Sjael”, der er tematisk beslaegtet med saerligt ”Inderst inde” og Lee Unkrichs ”Coco” (2017), lykkes det igen.

For selv om den del af filmen, der udspiller sig i et efterårs-New York så smukt og realistisk tegnet, at man får akutte udrejseabs­tinenser, er forankret i en genkendeli­g virkelighe­d, så indeholder ”Sjael” også et sfaerisk forestilli­ngsniveau, hvor Docter så smukt som i ”Inderst inde” får konkretise­ret vores uhåndgribe­lige forestilli­nger om før- og efterlivet.

De andre døde

For mens Joe ligger på intensiv, svaevende mellem liv og død, er hans sjael allerede på vej videre. Stående på et rullebånd sammen med alle de andre døde sjaele kan han ikke begribe, at det er hans skaebne. Livet skulle jo først lige til at begynde.

Derfor gør Joe alt for at slippe vaek, og mod alle odds finder han faktisk et hul i mellemtils­tanden, som den gode fru Drusse fra ”Riget” (1994-1995) kalder det, der fragter ham fra efterlivet til førlivet, hvor alle de endnu ufødte sjaele befinder sig i håb om at finde vej til det rette menneske.

Jeg er intuitivt mest draget af den del af ”Sjael”, der foregår i virkelighe­den, men det lykkes Docter at gøre sjaeleverd­enen både sjov og interessan­t. Ikke mindst i tilfaeldet den fortabte sjael 22 (Mille Lehfeldt), der af hele sit ikkeeksist­erende hjerte insisterer på aldrig at blive menneske.

Gennem århundrede­r har hun kørt mentorer som Sokrates og Abraham Lincoln traette med sin evindelige modvilje. Hun er sikker på, at hun aldrig finder sin gnist, men da Joe og hun pludselig slår sig sammen, kommer hun på andre tanker. Og også Joe tvinges til at aendre opfattelse af, hvad der, når alt kommer til alt, er vigtigt.

God formidling

”Sjael” er en på én gang virkelighe­dstro og overnaturl­ig film om meningen med livet formidlet med sjaelden fornemmels­e for at formidle vanskelige ting til både store og små.

”Sjael” alene er grund til at tegne abonnement på Disney+.

”Sjael” er en på én gang virkelighe­dstro og overnaturl­ig film.

 ??  ?? Musiklaere­ren Joe Gardner (med dansk stemme af Nikolaj Lie Kaas) drømmer om at leve af at spille jazz, for det er dét, han lever for. Man han kommer ud på lidt af en prøvelse, da døden kommer lidt for taet på i den fremragend­e animations­film “Sjael”. Foto: Disney+
Musiklaere­ren Joe Gardner (med dansk stemme af Nikolaj Lie Kaas) drømmer om at leve af at spille jazz, for det er dét, han lever for. Man han kommer ud på lidt af en prøvelse, da døden kommer lidt for taet på i den fremragend­e animations­film “Sjael”. Foto: Disney+

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark