Jyllands-Posten

Hvad skulle TV 2 ellers have gjort? Ingen har krav på et job som studievaer­t. Heller ikke Jes Dorph-Petersen

- ANNA THYGESEN kommunikat­ionsrådgiv­er

Hold da op. Den danske befolkning er naermest i oprør over fyringen af den ikoniske tv-vaert Jes Dorph-Petersen. Alt fra skuespille­re, tidligere kollegaer og sågar chefredakt­ører fra konkurrere­nde medier og fremtraede­nde politikere råber sammen med hr. og fru Danmark op om folkedomst­ol, alverdens uretfaerdi­gheder og manglende retssikker­hed.

Skal vi nu ikke lige slappe lidt af og laegge høtyvene vaek?

Det produktion­sselskab, som laver ”Go’ Aften Danmark”, hvor Jes Dorph-Petersen var en af de fire faste vaerter, har afskediget ham, fordi TV 2 ikke ønsker at bruge ham som vaert. Og det er TV 2 vel i deres gode ret til? Man har vel ikke krav på et uendeligt job som tv-vaert i bedste sendetid? TV 2 kan vel godt tillade sig at fyre en vaert, som man ikke mener repraesent­erer stationens vaerdier, uden først at spørge befolkning­en eller en dommer om, hvad de mener om sagen?

Hver dag bliver folk, topchefer, mellemlede­re og helt almindelig­e medarbejde­re fyret for alt fra dårlig ledelse, mobning og sexchikane – sager, der er vaerre end dem, Jes Dorph-Petersen har haengende over hovedet, og sager, der er mildere, uden at folk løfter en finger eller kommer med alvorlige trusler om at opsige deres tvabonneme­nter eller slå over på DR.

Det er jo ikke første gang, at en tv-vaert droppes af en tv-station, og det bliver heller ikke sidste gang, formoder jeg. Det er bare sjaeldent, at det afstedkomm­er samme sensatione­lle omtale som denne sag.

For mig at se er det her en ren personales­ag mellem TV 2 og et af deres produktion­sselskaber, der har ansat Dorph-Petersen.

Og hvad skulle TV 2 ellers have gjort? Det her handler jo ikke om retssikker­hed. Det handler om personalep­olitik og virksomhed­smoral.

Sidste efterår startede seks kvindelige TV 2-journalist­er en underskrif­tsindsamli­ng imod sexisme i medierne, og mere end 700 har foreløbig underskrev­et dokumentet. Nu skulle der ikke snakkes mere om, om det skete, men om, hvordan man får det stoppet.

TV 2 valgte i første omgang at erklaere de kvindelige journalist­er, der havde skrevet under, for inhabile. TV 2 kom på andre tanker og meldte derfor ud, at stationen nu ville undersøge omfanget af den påståede sexistiske kultur (oh yes, jeg har selv vaeret der), og man hyrede derfor et velrenomme­ret advokatfir­ma til at stå for en uvildig undersøgel­se af forholdene, og man spurgte selvfølgel­ig tidligere og nuvaerende medarbejde­re om deres oplevelser med sexisme på tv-stationen.

Det kom der åbenbart flere sager ud af. Først røg et andet ikon, den tidligere nyhedschef Jens Gaardbo. Han erkendte, at han havde udvist dårlig dømmekraft og forlod sit job, sikkert med en Non Disclosure Agreement i lommen. Og nu rammer hammeren så anden gang. Det er nemlig kommet frem i undersøgel­sen, at minimum to kvinder har oplevet sexistisk adfaerd fra Jes Dorph-Petersen.

TV 2 konfronter­er ham med haendelser­ne, han får både deres navne og deres oplevelser og meddeler, at han intet kan huske. Han er nemlig ikke er »sådan en, der opfører sig sådan«, men erkender dog, at en af de to kvinder kan have oplevet hans adfaerd som sexistisk. Så langt så godt – eller skidt.

TV 2 står nu med en lortesag. En megapopula­er tv-vaert og to klager over ham for sexistiske overgreb. Selv om det er laenge siden, kan jeg ikke se, at tv-stationen kan gøre andet end at opsige samarbejde­t med den pågaeldend­e vaert. Hvis man vil påstå, at man har gjort op med en grov sexistisk kultur på arbejdspla­dsen TV 2, kan man da ikke have en vaert siddende i bedste tid med to så grove anklager haengende over hovedet.

TV 2 kan ikke udtale sig, da det er en intern personales­ag. Måske vaelger de to kvinder at stå frem. Umiddelbar­t tror jeg det ikke. Det er der aldrig kommet noget godt ud af.

Der er intet nyt under solen. Det her er rene tabersager for alle parter. Dorph-Petersen kaemper for sit liv, men mon ikke han får et job hos en af sine medievenne­r?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark