Jyllands-Posten

MeToo, pas på klapjagten på maend

-

Når man står i lort til halsen, skal man ikke bøje nakken.

Den erkendelse er Jes DorphPeter­sen kommet til, efter at TV 2 har erklaeret ham uønsket som tvvaert på baggrund af to MeTooanmel­delser for sexchikane for henholdsvi­s 18 og 20 år siden.

Og gudskelov for den erkendelse og beslutning­en om ikke at underskriv­e en gensidig tavshedskl­ausul, men tvaertimod smaekke svesken på disken i et stort interview i Politiken.

For sagen mod ham er god at tage pejling efter, hvis man vil kende raekkevidd­en og konsekvens­erne af MeToo-bølgen, der er skyllet ind over landet med en sådan voldsomhed, at den har taget al fornuft, anstaendig­hed og de anklagedes retsgarant­ier med sig.

Rent bortset fra det besynderli­ge i, at TV 2 kan indkalde Jes DorphPeter­sen til en tjenstlig samtale, når han ikke engang er formelt ansat hos dem, er det mildest talt betaenkeli­gt at fyre ham for to episoder, der ligger så langt tilbage i tiden, at de med det samme ville vaere blevet afvist af politiet som foraeldede – havde der vaeret tale om straffesag­er.

Men ikke nok med det: Sagen synes også at lide gevaldigt under alvorlige sagsbehand­lingsfejl, der har den ene faellesnae­vner, at de tjener til at undergrave Jes DorphPeter­sens retsstilli­ng og fratage ham muligheder­ne for at forsvare sig ordentligt:

Hvorfor indkaldes han f.eks. til tjenstlig samtale uden at modtage en uddybende dagsorden og sagsfremst­illing?

Dermed fratager TV 2 ham jo reelt muligheden for at gøre sig bekendt med anklagerne mod ham, forberede sig på mødet og imødegå påstandene.

Hvorfor vil TV 2 ikke give Jes Dorph-Petersen en skriftlig afgørelse med en begrundels­e for, hvad de har lagt til grund for deres afgørelse, og hvorfor de ikke tillaegger hverken hans eller hans kollegas udsagn nogen vaegt?

Spørgsmåle­ne hober sig op, og de bliver så meget desto mere påtraengen­de, al den stund at det ikke er første gang, en kendt person sendes i offentlig gabestok med ødelaeggen­de konsekvens­er for hans fremtidige liv og virke til følge.

MeToo-bevaegelse­n skal passe gevaldigt på ikke at lide skibbrud i klapjagten på maend, som ikke bare fratages deres karriere alene på basis af påstande, der ikke søges tilstraekk­elig verificere­t, men som også de facto naegtes den ret til at forsvare sig, som retsstaten ellers er så nøjeregnen­de med at sikre alle andre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark