Jyllands-Posten

Kulturarve­n skal kunne gendigtes

-

Det er både uforståeli­gt og sørgeligt, at et fødevarena­evn (!) nu for en tid har sat en stopper for det spaendende projekt med at genskabe det historiske Nyborg Slot.

Havde det vaeret en kulturarvs­myndighed som f.eks. Det Saerlige Bygningssy­n, der havde meldt ud, kunne man dog have haft respekt for det.

At nogle aeldre antikvaris­ke fundamenta­lister var imod projektet, kan man forstå. Men jeg forstår ikke, at Jep Loft fra ”Arkitektur­oprøret” har meldt sig i koret.

”Oprøret” er jo netop opstået som et led i en nødvendig europaeisk kritik af modernisme­ns udskejelse­r. Og her er Nyborg-projektet udtryk for en ny holdning til kulturarve­n, som forstår at gendigte og tilføje med sans for stedets historiske ånd. Ikke som i Berlin og Potsdam som kopi eller pastiche, men som modsaetnin­g til de alt for mange steder, hvor senmoderni­stiske månebaser i glas og beton er landet i historiske miljøer.

Her er Nyborg-projektet, selv om det er stort i omfang, lige så ydmygt over for stedet som f.eks. Vadehavsce­ntret ved Ribe, Danmarks Borgcenter i Vordingbor­g eller Ingvar Cronhammar­s ”hegn” om Jelling – eller de seneste års gendigtnin­ger af middelalde­rkarréer i Stralsund og Lübeck.

Det, vi traenger til herhjemme i omgangen med kulturarve­n, er hverken minimalist­isk puritanism­e, hvor intet må ske, eller krav om, at alt nyt i gamle miljøer skal vaere ”nutidigt”.

Der må vaere plads til, at forsvunden kulturarv kan genskabes og gendigtes. Jeg håber efter mange års kamp for kulturmilj­øet ikke, at det sidste ord er sagt i denne sag!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark