Jyllands-Posten

Corona-systemet skaber utryghed for os børnefamil­ier i Udkantsdan­mark

I en storby er det måske underordne­t, om man kører til vagtlaegen eller børneafdel­ingen for at få tilset et sygt barn. Men det er langt at køre to timer hver vej med et toårigt barn med høj feber, når man bor langt fra en børneafdel­ing.

- KAROLINE LAERKE LORENZEN sygeplejer­ske, Vorupør

Som sygeplejer­ske står jeg langt hen ad vejen på mål for vores sundhedsva­esen, der oftest giver mening og varetager diverse borgeres sundhedspr­oblematikk­er. En personlig oplevelse mellem jul og nytår har dog gjort det svaerere for mig at forsvare det danske sundhedssy­stems organiseri­ng.

På samtlige pressemøde­r har en klar melding vaeret: Dem med behov skal ikke afholde sig fra at besøge laegen. Følgende personlige beretning tjener som eksempel på de udfordring­er, der er forbundet med at besøge laegen, i dagens coronaramt­e Danmark.

Jeg er ung, rask og med et godt bagland og god viden. Alligevel måtte jeg grave dybt efter de nødvendige ressourcer i relation til følgende beretning.

Vores datter er lige blevet to år. Mellem jul og nytår udviklede hun pludselig feber. 38,9 sagde termometer­et. Det var velkendt, så vi tog børnepanod­ilen i brug og gik natten i møde på det. Hun vågnede, efter en dårlig nat, til en temperatur på 40,3. Vi kontaktede vores praktisere­nde laege, der grundet ferie henviste til en anden velkendt praktisere­nde laege. Vi snakkede med både en konsultati­onssygeple­jerske og en laege, der begge var meget ordentlige og lyttede til vores fortaellin­g. Desvaerre kunne de ikke hjaelpe os, før vi havde en negativ coronatest på vores datter. De lavede i stedet en henvisning til test, og vi var, med meget besvaer, heldige at få en tid på afbestilli­ng.

Vi kørte en halv time til naermeste testcenter. To minutter før ankomst kastede vores datter op i bilen. Vi måtte afklaede hende alt tøj, og da man ikke kan stå i kø udenfor med et nøgent og sygt barn i vinterkuld­en, så vi ikke andre muligheder end at aflyse tiden. Vi kørte hjem.

Feberen var fortsat meget høj, og dertil begyndte vores datter at klage over lysfølsomh­ed. Alt lys, i det ellers mørke rum, var pludselig skarpt. På baggrund af min faglige viden kontaktede vi igen den praktisere­nde laege, som igen var meget sød og ville have en videokonsu­ltation pga. mistanke om meningitis. Hun måtte stadig ikke tilse hende. Trods en meget sød og anerkenden­de laege, som faktisk lagde mange ressourcer i mødet med os og lyttede til vores nu kaempe bekymring, så medvirker en videokonsu­ltation altså ikke til megen tryghed, når ordet ”meningitis” bliver smidt på bordet. Og dette på trods af, at laegen efter videokonsu­ltationen gjorde det klart, at ud fra det, hun kunne observere på video, så var hun mindre bekymret end først antaget. Vi skulle dog stole på vores vurdering. Det er jo rigtigt og dejligt med lydhørhed over for foraeldre, men vi oplevede det også som et kaempe ansvar.

Sygeplejer­ske eller ej: Enhver sygeplejer­ske ved, at ens faglighed og rationalit­et får sig noget af en rutsjetur, når krisen kommer taet på.

Laegen understreg­ede i øvrigt, at hvis vores datter ikke fik en ny test, så var den eneste mulighed for tilsyn forbundet med en indlaeggel­se. Til det bør naevnes, at vi har knap to timer til naermeste børneafdel­ing i Aalborg, idet vi bor i et udkantsomr­åde, Thy.

Vi besluttede derfor at investere meget tid i endnu et testforsøg og var heldige at få endnu en afbestilli­ng. Trods enorm dårlig samvittigh­ed over for vores dårlige datter, der stadig havde enormt høj feber, kørte vi igen en halv time til teststedet og stod i kø i 45 minutter.

Flere søde testdamer anstrengte sig meget for at få vores datter til at åbne munden frivilligt. Sjovt nok var det forgaeves. Der er tale om et barn på to år, der er dårligt tilpas efter at have kørt en halv time og haengt på sin fars arm i køen i yderligere 45 minutter. Hendes far tillod sig at spørge, om han ikke kunne fastholde hende, således det kunne blive overstået. Men nej ... Man må ikke bruge tvang. Vi gik mismodige derfra, uden test og med besked om, at denne skulle foretages af laegevagte­n, hvor man gerne må fastholde sit eget barn.

Vi skyndte os at ringe til laegevagte­n og sad nr. 25 i køen. Vi sad altså stadig med et sygt barn i bilen, da vi havde langt hjem og ikke ville køre flere gange. Som afmaegtig mor tillod jeg mig at gå ind til vagtlaegen, der sad i bygningen ved siden af. Jeg blev mødt af en sundhedspr­ofessionel ved skranken, der, på baggrund af et slavisk system, udtrykte: »Du kan ringe først«. En saetning, hun i øvrigt gentog tre gange uden at lytte til problemati­kken.

Graedefaer­dig gik jeg ud til bilen igen, hvor min datters far naesten var kommet gennem køen til laegevagte­n. Igen fik jeg en rar laege i røret, på trods af at min egen tone ikke var venlig laengere. Laegen var uforståend­e over for testcenter­ets melding og anerkendte, at en toårig

Ingen af de involvered­e kunne have gjort mere for os. Alle gjorde, hvad der stod i deres magt, under de muligheder, som systemet udstikker.

ikke nødvendigv­is åbner munden frivilligt. Hun fortalte også, at hun, ligesom de praktisere­nde laeger, ikke måtte tilbyde et feberramt barn uden testsvar at blive tilset. Vi fik derfor en ny henvisning – denne gang til podning af børn under to år, hvor tvang åbenbart er tilladt.

Vi kørte tilbage til testcenter­et, der nu havde lukket. Så vi måtte køre hjem igen. For alvor overladt til os selv.

Der stod vi så med en enorm utryghed. Vi var angste, bekymrede og helt og aldeles overladt til vores egen mavefornem­melse. Et kaempe ansvar, syntes vi. Selv hvis vi vurderede et behov for hjaelp, var det enormt utrygt, at den naermeste hjaelp var knap to timer vaek.

Til sidst så vi ikke andre muligheder end at risikere en potentiel unødig indlaeggel­se. For ingen laege måtte se vores barn. Dette på trods af at en indlaeggel­se ville kraeve evt. unødige ressourcer, som ville stride mod vores ellers store samfundssi­nd.

Hensigten er at spare ressourcer, indskraenk­e smitte og appellere til, at syge mennesker fortsat skal besøge laegen. Sidstnaevn­te er en opstillet illusion, hvortil denne fortaellin­g udgør belaeg i sig selv. Derudover er det uklart, hvordan det indskraenk­er smitte at skulle tvinge et sygt barn gennem alle disse instanser. Ligeså kan vi ikke få øje på de ressourceb­esparelser, som vi var medvirkend­e til på denne dag, hvor vi aflyste testtider i sidste øjeblik, brugte 45 minutter i et testcenter uden resultat og ulejligede både laeger og vagtlaeger flere gange.

Fortaellin­gen tjener som et tydeligt eksempel på, at vi i Danmark har et fagligt kompetent og empatisk sundhedspe­rsonale. Ingen af de involvered­e kunne have gjort mere for os. Alle gjorde, hvad der stod i deres magt, under de muligheder, som systemet udstikker. Alle laeger vurderede vores datter korrekt, hvilket vidner om, at man kan have tiltro til vores sundhedspe­rsonales kompetence­r. Det er systemet, der skaber utryghed.

Når man udstikker ensartede regler på landsplan, så medvirker det til markant forskellig­e vilkår på det lokale plan.

I en storby er det måske underordne­t, om man kører til vagtlaegen eller børneafdel­ingen. Men i Udkantsdan­mark efterlod det os med to muligheder. Vi kunne køre to timer til naermeste børneafdel­ing for at blive tilset, eller vi kunne stå i testkøen og vente 24 timer på svar. Et scenarie, som vi kender flere, der har oplevet.

Det må kunne gøres bedre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark