Jyllands-Posten

Den fredselske­nde aktivist med guitaren

Joan Baez har haft enorm betydning for en generation af unge med appetit på musisk velklang og fredsaktiv­isme.

-

Med sin lyse stemme og staerke vibrato over tonerne fra sit fingerspil på en ensom guitar har Joan Baez siden 1960’erne begejstret millioner over hele verden.

For mange af hendes fans har Joan Baez’ musik vaeret uløseligt forbundet med hendes staerke politiske engagement, hvor blandt andet vedvarende protester mod Vietnamkri­gen vandt hende venstreori­enterede hjerter ude og hjemme.

Og hjerterne banker stadig for den superstjer­ne.

Derfor var der også fyldt i Koncerthus­et, da Joan Baez i 2018 lagde vejen forbi København på sin erklaerede afskedstur­né med titlen ”Fare Thee Well”.

Det hele begyndte i slutningen af 1950’erne, da hun hørte borgerrets­aktivisten Martin Luther King tale om ikkevold, borgerlige rettighede­r og sociale forandring­er.

De to blev venner og marcherede og demonstrer­ede sammen ved flere lejlighede­r. Selve musikkarri­eren begyndte i 1959 på Newport Folk Festival, og året efter kom hendes debutalbum, ”Joan Baez”. Baez’ naeste to albummer strøg til tops på hitlistern­e, og i 1963 kulminered­e det, da hun foran 250.000 demonstrer­ende unge i regeringsb­yen Washington D.C. sang og fortolkede den berømte ”We Shall Overcome”. Hippiekult­uren og fredsaktiv­isterne på den amerikansk­e venstreflø­j fik ved den lejlighed en udødelig kultfigur i den etnisk halvt mexicanske halvt skotske sangerinde.

Knap 60 år efter debuten lod Joan Baez sig interviewe i en raekke medier i forbindels­e med sin afskedstur­né.

Alle ville de vide, hvordan det føltes at sige farvel til et langt liv på scenen, hvor hun har fejret så mange succeser og optrådt med alle fra Bob Dylan til Taylor Swift.

»Ved du, hvad jeg kommer til at savne mere end koncertern­e? Følelsen af, at vi har vaeret en familie på turnéerne og i bussen. Hvis jeg bliver grådlabil over noget, så er det det,« sagde den nu kortklippe­de og gråhårede stjerne til The San Diego Union Tribune.

Joan Baez er i dag bosat i Woodside i Californie­n, hvor hun ynder at fortaelle, at hun holder sig mentalt i balance ved at meditere i en traehule i et flere hundrede år gammelt egetrae i sin baghave.

Joan Baez, aktivist, sanger, Californie­n

 ??  ?? Foto: Valerie Macon
Foto: Valerie Macon

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark