Jyllands-Posten

»At rejse er en af de bedste vacciner mod angsten for det anderledes«

2020 med coronarest­riktioner og lukkede graenser var udfordrend­e for eventyrer Morten Kirckhoff, der lever af at dokumenter­e sine rejser i bøger, foredrag og tv-programmer. Han brugte året på at udgive en kogebog.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

»I 2021 skal vi ud at rejse igen.«

Eventyrer Morten Kirckhoff slynger sit statement ud med overbevisn­ing i stemmen.

Mens corona-pandemien har raset og resulteret i lukkede graenser i 2020, har han gået rundt som en rastløs løve i et bur på matriklen i København.

»At rejse, lave tv-programmer, tage fotos, skrive bøger og holde foredrag om mine oplevelser er jo mit eksistensg­rundlag; jeg har besøgt over 100 lande. For mig har 2020 vaeret et yderst atypisk år,« erkender han.

Da Danmark første gang lukkede ned i marts i det forgangne år, befandt han sig i udbryderom­rådet Transnistr­ien, der graenser op til Ukraine.

»Dér sad min rejsemakke­r og jeg et sted uden lufthavne, uden diplomatis­ke relationer. Hvis vi strandede dér, ville vi ingen hjaelp kunne få. Så vi skyndte os at pakke og nåede lige hjem, inden alle Europas graensepor­te smaekkede i.« Hans kalender for resten af året var proppet med rejser:

»Iran, USA, Etiopien, Rusland,« remser han op.

»Én for én blev turene aflyst, ligesom mine foredrag i Danmark blev det. Det var surrealist­isk at se, hvordan min forretning for 2020 gradvist nedsmelted­e.«

Frem for blot at begraede situatione­n gik han kreativt til vaerks:

»Jeg taenkte: ”Lad mig få det bedste ud af situatione­n herhjemme”,« fortaeller Morten Kirckhoff.

En atypisk kogebog

Sammen med kokkene Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg, som han kender fra tidligere, besluttede han at lave det, han kalder en ”politisk ukorrekt kogebog” for foraeldre og børn.

Vaerket ”Det smager af lort” udkom i december og blev en salgsmaess­ig succes. Med spraglede fotos, sjove tekster og retter som ”ornli syg hvalros” og ”orme med rejer” opfordrer forfattern­e de yngste familiemed­lemmer til at iføre sig kokkehuer og gå med i køkkenet.

Sideløbend­e med projektet fandt Morten Kirckhoff tid til at reflektere over, hvorfor det for vores art er så vigtigt at drage ud i verden.

Han taenkte også over, hvordan vi efter corona bør grundlaegg­e en langsom og mere baeredygti­g rejsekultu­r.

»Når vi atter får mulighed for at pakke kuffertern­e, skal det ske med en fornyet bevidsthed omkring måden, vi rejser på. Vi skal saenke tempoet, saette os ned med fremmede folk på destinatio­nerne, smage på deres mad og åbne os over for kulturelle forskelle. Den lokale folkesjael skal helt ind under huden på os,« lyder opfordring­en.

»For når tingene går langsomt, braender de sig fast som varme minder. Vores følelser aktiveres, og sanserne registrere­r alle de fine detaljer, der dukker op. Alt det, der før var fremmed, bliver trygt og interessan­t,« siger eventyrere­n.

Besøger øde områder

Selv er Morten Kirckhoff vant til at faerdes uden stress, når han rejser.

Han opsøger steder uden masseturis­me og er bl.a. kendt for sine rejsebøger med fotos af forladte bygninger:

»Jeg har altid vaeret fascineret af disse hverdagsmy­sterier, hvor den menneskeli­ge aktivitet er ophørt, men hvor indboet står uberørt tilbage. Det kan vaere et privat hjem, hvor en familie har siddet og drukket kaffe – for så at bryde op og efterlade alt. Eller en nedlagt fabrik, hvor maskiner og andet inventar står tilbage.«

Allerede som barn gik han på opdagelse i øde områder af Allerød, hvor han voksede op. Da han som ung begyndte at rejse, var det også rømmede bygninger, der drog ham.

Rejser som forretning

Fra kun at have vaeret eventyrer i sin fritid forlod han for 12 år siden sit lederjob i reklamebra­nchen.

Sammen med sin faste rejsemakke­r, Jan Elhøj, byggede han en forretning op omkring rejserne: Fra grundlig indledende research til slutproduk­ter i form af bøger og foredrag.

Ved at opsøge andre kulturer bliver vi bedre mennesker, oplever Morten Kirckhoff.

»Under coronaen, hvor vi har vaeret tvunget hjem foran hver vores skaerm, har had, fordomme og fremmedfry­gt fyldt for meget. At rejse er en af de bedste vacciner mod angsten for det anderledes. Det skal vi ud at opleve på egne kroppe, når verden åbner igen,« fastslår han.

Morten Kirckhoff, eventyrer, forfatter og foredragsh­older, København

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark