Jyllands-Posten

EM blev flyttet vaek, saesonen kommer naeppe i gang, og snart skal Rødspaette­cup aflyses igen

De danske breddeklub­ber står til at miste en hel vintersaes­on. Økonomisk kan de få hjaelp, men holder medlemmern­e ved?

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Hvad sker der med en idraetsfor­ening, når praktisk talt en hel saeson med traening og kampe og flere store arrangemen­ter bliver revet ud af kalenderen?

De omfattende coronarest­riktioner betyder, at saerligt vinteridra­etsgrenene er hårdt ramt. Håndboldsa­esonen nåede dårligt at komme i gang, før den blev sat på pause igen i oktober. I november blev Nordjyllan­d sendt i total nedlukning. Det kostede EM i kvindehånd­bold for Frederiksh­avn, der skulle have vaeret vaert for en indledende pulje. Og med de seneste stramninge­r og udmeldinge­r tyder intet på, at håndbolden for alvor kommer i gang igen denne vinter.

»Man kan med rette frygte, at hele saesonen ryger,« siger Peter Laigaard, der er formand for Frederiksh­avn Forenede Idraetsklu­bber Håndbold (FFI Håndbold).

Det er en håndboldkl­ub med omkring 325 medlemmer. Men hvor mange af dem er stadig med, når hallerne bliver åbnet igen og håndbolden givet fri?

»Vi er flyttet helt af braettet, og hvad gør det ved den sport, som jeg holder meget af? Håndbolden har mistet mange medlemmer over en årraekke, og det har vi også i vores forening. Jeg kan godt få en knude i maven over det her, og jeg frygter, at denne nedlukning kan vaere med til at accelerere den udvikling,« siger Peter Laigaard.

Frygter at miste flere

Håndboldkl­ubben i Frederiksh­avn favner bredt. Fra de yngste helt ned fra et år og op til veteraner. En stor klub efter danske forhold. Men ligesom i resten af landet er de fleste børn og unge.

»I en klub som vores skal vi have rekruttere­t nye medlemmer, fordi vi mister en del hvert år. Lige nu kan jeg godt frygte, at vi står med problemer i begge ender af tunnelen. At denne nedlukning betyder, at vi mister flere medlemmer end normalt og får faerre ind,« siger siger Peter Laigaard.

En undersøgel­se fra Idraettens Analyseins­titut offentligg­jort i juli viste, at den første nedlukning i foråret betød en nedgang i idraetsdel­tagelsen, selv om idraetten åbnede igen. 23 pct. af dem, der var aktive før coronanedl­ukningen, var ikke kommet i gang igen, da undersøgel­sen blev gennemført i juni godt to uger efter genåbninge­n.

Skal starte forfra

Spørgsmåle­t er, hvad der sker denne gang.

I FFI Håndbold gør man meget for at holde kontakten til medlemmer, traenere og frivillige i nedlukning­sperioden. I foråret blev der arrangeret udendørs fysisk traening for alle hold. Op til jul fik alle holds traenere penge til at købe små julegaver til medlemmern­e, som de efterfølge­nde kunne hente personligt for eksempel i en garage. Der er også afholdt virtuelle møder med traenere og ledere. Men sporten og det sociale er vaek.

»Nogle af de unge på 13-14 år, som har indset, at de ikke er store talenter, og i forvejen har siddet lidt løst i sadlen, hvad gør de nu? De har måske holdt ved på grund af det sociale, men de mønstre er også brudt op. Vi skal på mange måder starte forfra,« siger Peter Laigaard.

Økonomien er også ramt. Hvert år i påsken afvikler foreningen Rødspaette­cup, som er Danmarks største internatio­nale håndboldtu­rnering med mange hold fra Norge og Sverige og i alt omkring 3.500 spillere og 1.500 foraeldre. Den blev aflyst i påsken 2020, og den haenger også i en meget tynd tråd i 2021.

»Man skal vaere mere end optimist for at tro, at det kan blive til noget i påsken i år. For da er vi slet ikke faerdige med at vaccinere, og med en masse hold, der kommer fra udlandet ... Det er et hårdt slag. Hvert år tjener klubben knap 1 mio. kr. på den cup, men det giver også en øget omsaetning i byen på 12-13 mio. kr.,« siger formanden.

Frederiksh­avn skulle i december have vaeret vaert for en pulje ved EM i kvindehånd­bold, men de kampe blev flyttet til Herning, da Nordjyllan­d blev ramt af minknedluk­ningen.

»Som forening havde vi ikke hånden på kogepladen økonomisk der, men mange af vores medlemmer havde meldt sig og set frem til oplevelsen ved at vaere frivillige,« siger formanden.

Alle udgifter er vaek

Klubben risikerer dog ikke at knaekke halsen økonomisk. Den nåede at få de fleste kontingent­er ind inden nedlukning­en, og en coronahjae­lpepulje har daekket en del af det tabte fra det aflyste Rødspaette­cup 2020.

»Alle vores udgifter er stort set vaek. Vi har ikke staevner, holdgebyre­r, dommere og haludgifte­r. Og vi har ingen ansatte, så vi klarer os,« siger Peter Laigaard.

Hos Lemvig-Nissum Håndbold er man optimistis­k i forhold til at beholde medlemmern­e.

»Vi er meget patriotisk­e herude omkring håndbolden, og det er en stor sport, så medlemmern­e skal nok komme tilbage, når vi begynder igen. Økonomisk har vi vaeret heldige at få tilskud fra hjaelpepul­jer, så vi holder skindet på naesen. Men det har vaeret en kraevende omgang for alle at navigere i alle disse restriktio­ner og regler,« siger Gitta Visholm Worm, der er formand for LemvigNiss­um Håndbold.

Vi er flyttet helt af braettet, og hvad gør det ved den sport, som jeg holder meget af? PETER LAIGAARD, FORMAND, FFI HÅNDBOLD

 ??  ?? Alternativ håndboldtr­aening. I foråret rykkede flere håndboldkl­ubber udendørs. Her er det U15drengen­e i Silkeborg-Voel KFUM. Arkivfoto: Mads Frost
Alternativ håndboldtr­aening. I foråret rykkede flere håndboldkl­ubber udendørs. Her er det U15drengen­e i Silkeborg-Voel KFUM. Arkivfoto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark