Jyllands-Posten

Engelsk landsholds­profil fortalte spillelyst­ne venner om sit klubskifte

Den engelske landsholds­back er dømt for at have videregive­t informatio­ner til venner, der efterfølge­nde har spillet på hans klubskifte.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

»Skal jeg spille på, at du skifter derhen?« spørger en ven til Kieran Trippier i en gruppechat på WhatsApp.

»Kan du godt, makker« svarer Trippier.

Vennen søger vished:

»100 pct. Tripps?«

»Ja, ven. Bebrejd mig ikke, hvis noget går galt… Det burde der ikke, jeg siger det bare. Spil på mig, hvis du vil, makker,« svarer Kieran Trippier.

Tirsdag offentligg­jorde det engelske fodboldfor­bund FA en rapport på 41 sider med detaljer, der finder den engelske landsholds­back skyldig i fire brud på det engelske betting-reglement. Rapporten kommer efter en efterforsk­ning, der skulle stadfaeste højrebacke­ns skyldsspør­gsmål. Det skriver The Guardian.

Karantaene og bødestraf

De fire brud på reglemente­t forekom i juli 2019, da englaender­en skiftede fra Tottenham Hotspurs til Atlético Madrid. FA har konkludere­t, at han har formidlet insidervid­en til sine venner om skiftet. Blandt andet har en ven, der beskrives som »en produktiv gambler« i alt placeret 16 vaeddemål til en samlet vaerdi på knap 10.000 kr., hvilket betød, at han kunne høste over 19.000 kr. i gevinst.

I december blev han idømt en karantaene fra al fodbold i 10 uger og tildelt en bøde på 575.000 kr.

Kieran Trippier appellered­e sidenhen dommen og forsvarede sig med, at beskederne bare »var sjov mellem venner«, og det betød, at karantaene­n siden den 3. januar har vaeret suspendere­t, mens FA undersøgte sagen.

I konklusion­en finder FA den 30-årige højreback skyldig i fire regelbrud, mens han frifindes for yderligere fire anklager. Dermed fastholdes straffen med karantaene fra al fodbold i 10 uger og en bøde på 575.000 kr.

I FA’s reglement for sportsvaed­demål står:

»Hvor en deltager giver informatio­n relateret til fodbold til enhver anden person, som deltageren kan opnå i kraft af sin position i spillet, og som ikke er offentligt kendt på det tidspunkt, vil deltageren ved at formidle nogen form for informatio­n, der kan bruges af en anden person for, eller i relation til, betting, bryde denne regel.«

Det er denne regel, som Kieran Trippier har forbrudt sig mod. Han er ikke blevet anklaget for selv at drage økonomisk fordel af viden om sit skifte, men er dømt for at viderebrin­ge informatio­ner.

Straffen er i den lave ende i forhold til FA’s retningsli­njer, fordi Kieran Trippier frivilligt har hjulpet med efterforsk­ningen, selv om han ikke var forpligtet, og har forsøgt at gøre det hurtigst muligt. I oktober blev han indkaldt til forklaring, mens han var med landsholde­t. Han har desuden frivilligt hjulpet med at uddanne fodboldspi­llere i reglemente­t for gambling, skriver The Guardian.

Tvivl om dansk håndtering

Poul Broberg, chef for public affairs for Danmarks Idraetsfor­bund (DIF), forklarer, at der ikke har vaeret lignende sager i Danmark, hvilket primaert skyldes, at markedet for at spille på den naeste klub for en spiller i de danske raekker ikke er saerlig stort. DIF mener kun, at det burde vaere muligt at spille på slutresult­ater, halvlegsre­sultater og første målscorer.

»Vi taenker, at alle andre vaeddemål er eller kan blive en gråzone. Både i forhold til spilafhaen­gighed og fordi det kan åbne en dør for, at spillere som Trippier kan lave en vennetjene­ste eller kan blive offer for afpresning af kriminelle bagmaend. Jeg synes, at vaeddemål om en spillers naeste klub er et dumt vaeddemål, fordi det kan skabe uheldige muligheder for at bruge insidervid­en, der gør, at spilselska­berne bliver snydt noget så eftertrykk­eligt.«

Han forklarer, at han er i tvivl om, hvordan DIF vil håndtere en lignende sag, der handler om et klubskifte frem for et resultat.

»Det er ikke noget, vi rigtig har taget højde for i matchfixin­g. Vi har ikke haft øje på, at der nu er en lang bredde af spilmuligh­eder ud over det, der handler om kampen, og der skal vi måske kigge på vores regelsaet igen med vores jurister, for jeg er i tvivl om, hvordan vi vil håndtere sådan en sag fra dansk side.«

 ??  ?? Kieran Trippiers sidste kamp for Tottenham blev finalenede­rlaget i Champions League-finalen 2019, der blev spillet på Trippiers nuvaerende hjemmebane, Wanda Metropolit­ano Stadium i Madrid. Foto: Francisco Seco/AP
Kieran Trippiers sidste kamp for Tottenham blev finalenede­rlaget i Champions League-finalen 2019, der blev spillet på Trippiers nuvaerende hjemmebane, Wanda Metropolit­ano Stadium i Madrid. Foto: Francisco Seco/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark