Jyllands-Posten

Coronarisi­ko har delt norsk skisport

Mens langrendsl­øberne bliver hjemme, deltager de norske skiskytter i de store staevner i Europa.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

I de seneste syv år har norske langrendsl­øbere vaeret suveraene i Tour de Ski, skisporten­s svar på et etapeløb med konkurrenc­er på tre lokalitete­r over 10 dage i Schweiz og Italien. Men i dette års udgave, som slutter i weekenden i Val di Fiemme i Italien, kommer der ikke en eneste nordmand på podierne hos maendene og kvinderne.

Det norske langrendsl­andshold med stjerner som Therese Johaug og Johannes Høsflot Klaebo i spidsen har meldt fra af frygt for coronasmit­te. I stedet satser de bedste norske langrendsl­øbere på deltagelse i tyske Oberstdorf, som skal huse VM sidst i februar.

Imens rejser de bedste norske skiskytter og alpine idraetsfol­k rundt i Europa til World Cup-afdelinger. Således stiller Norge op i femte afdeling af World Cup’en i skiskydnin­g i Oberhof fra fredag og tre dage frem. For at forhindre for megen rejseaktiv­itet er sjette afdeling lagt i den tyske by i forlaengel­se af femte afdeling.

Klaebo blev hjemme

Efter det første World Cupstaevne i langrend i Finland i december valgte stjernen Johannes Høsflot Klaebo at sige fra til flere staevner og i stedet blive i Norge og traene frem mod VM.

»Ud over risikoen ved at rejse har vi erfaret, at det er mere kraevende at holde afstand og undgå naerkontak­t med andre i et World Cupstaevne, end vi først troede. I en udholdenhe­dsidraet som langrend er lungerne vaerktøjet, og vi kender ikke langtidsvi­rkningerne af covid-19,« siger Espen Bjervig, chefen for de norske langrendsl­øbere, til den norske avis VG.

Det norske afbud til Tour de Ski irriterer praesident­en for det russiske skiforbund, den tidligere topløber Jelena Välbe. Hun kan ganske vist se sine landsmaend i spidsen for Tour de Ski, men hun kalder afbuddet fra Norge for respektløs­t.

»Nordmaende­ne deltager i skihop, kombineret og skiskydnin­g, hvorfor så ikke i langrend,« siger hun til VG.

Da det norske langrendsl­andshold tog beslutning­en om at blive vaek fra World Cup-staevner og Tour de Ski, handlede det også om, at atleterne ved hjemkomste­n til Norge skulle i karantaene og derfor ikke kunne traene i en laengere periode efter ophold i et såkaldt rødt land.

I nordmaende­nes fravaer i Tour de Ski er russerne Alexander Bolshunov, Artem Maltsev og Denis Spitsov de fremmeste bejlere til den samlede sejr hos maendene, mens amerikaner­ne Jessie Diggins og Rosie Brennan er de mest oplagte vindere hos kvinderne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark