Jyllands-Posten

Krisen har sat fart på den store omlaegning af Maersk

Pandemien, der har ført til massive udfordring­er for global fragt, accelerere­r Maersks muligheder for at vokse sin logistikfo­rretning, fortaeller driftsdire­ktør Vincent Clerc.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Selv om coronakris­en startede ud med at kuldsejle fragtmarke­det, har kaentringe­n vist sig at medføre lidt af en uventet gevinst for A.P. Møller-Maersk.

Ikke kun fordi de nuvaerende rekordhøje fragtrater midlertidi­gt øger indtjening­en hos koncernen. Men også fordi skaevvridn­ingen i fragtmarke­det saetter farten op for Maersks gennemgrib­ende transforma­tion henimod at blive en logistikka­empe med et udstrakt netvaerk af transporty­delser på land og til vands verden over.

»Vi har set stor vaekst i vores logistikfo­rretning i løbet af 2020 på baggrund af det, og en strukturel forbedring i vores resultater der, og det giver os stor tillid til, at vi satser på de rigtige ting og er i stand til at accelerere på eksekverin­gen af vores strategi,« siger Vincent Clerc, der som koncerndir­ektør har det kommerciel­le ansvar for Maersk og det driftsmaes­sige ansvar for både container- og logistikfo­rretningen.

I 2016 fremlagde Maersk en ny strategi, som går ud på i højere grad at brede vingerne ud på landjorden og levere varer fra dør til dør i stedet for bare fra havn til havn – med alt, hvad det inkluderer af forsikring, toldpapira­rbejde, landtransp­ort og andre services.

Coronapand­emien og det efterfølge­nde pres på fragtmarke­det har fået kunderne til i langt højere grad at efterspørg­e digitale løsninger og fleksible logistikal­ternativer, og det er praecis de områder, Maersk gerne vil vokse på.

Stresstest af strategi

»2020 har på en lidt maerkelig måde tilladt os at stresstest­e vores strategi og bevise overfor kunderne, men også overfor os selv, den evne vi havde til at eksekvere og accelerere eksekverin­gen af strategien,« siger Vincent Clerc.

I de første ni måneder af 2020 formåede Maersk at haeve driftsindt­jeningen i logistikfo­rretningen med 60 pct. til 296 mio. dollars set i forhold til samme periode året forinden. Det er dog fortsat milevidt fra driftsindt­jeningen i den havbasered­e containerf­orretning, der sneg sig op på 4,3 mia. dollars i perioden. Flaskehals­e og massiv efterspørg­sel på varer i visse markeder har affødt rekordhøje fragtrater, hvilket har fået Maersk til at opjustere forventnin­gerne til resultatet to gange i år. Den udvikling er ikke holdbar i laengden, men de gode takter kan ifølge Vincent Clerc godt fortsaette et stykke ind i 2021, før situatione­n lindres.

»Det kommer sandsynlig­vis til at vaere i løbet af det første halvår, men om det bli

ver i februar, april eller maj ved vi ikke.«

Maersks ambition er at løfte indtjening­en i den land- og havnebaser­ede forretning op til samme niveau som i den havbasered­e containerf­ragtforret­ning.

Det er fortsat ambitionen på sigt, selvom indtjening­en i containerf­orretninge­n i 2020 er steget eksplosivt. Ikke mindst fordi meget i øjeblikket er baseret på overnormal­e priser på fragtmarke­det, som vil forsvinde igen.

»Det er ambitionen, for det er det, kunderne har brug for, og det er det mest baeredygti­ge vej til succes for os i vores fremtid,« siger Vincent Clerc.

At fragte en container har traditione­lt handlet enormt meget om pris, og derfor har Maersks rederi-resultater altid vaeret meget afhaengig af fragtrater­ne.

»Vi er meget mere herre over vores succes, når vi går i den retning.«

Du siger, at logistikfo­rretningen går godt og eksekverin­gen af strategien er blevet accelerere­t i løbet af 2020 – vil det også betyde, at I accelerere­r lanceringe­n af nye initiative­r og opkøb?

»Selvfølgel­ig vil vi gerne accelerere det, men det, der er vigtigt, er, at man finde det rigtige opkøb, og at det er noget, som man ikke overbetale­r for.«

 ??  ??
 ??  ?? 2020 har på en lidt maerkelig måde tilladt os at stresstest­e vores strategi,« siger Vincent Clerc, koncerndir­ektør i Maersk med ansvar for container- og logistikfo­rretningen.
2020 har på en lidt maerkelig måde tilladt os at stresstest­e vores strategi,« siger Vincent Clerc, koncerndir­ektør i Maersk med ansvar for container- og logistikfo­rretningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark