Jyllands-Posten

Øget hjemmearbe­jde kan give samfundet milliardge­vinst

En ekstra hjemmearbe­jdsdag om ugen kan give en årlig samfundsøk­onomisk genvist på over 14 mia. kr., viser en analyse fra Dansk Erhverv.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

En ekstra dag om ugen med hjemmearbe­jde?

Det lyder formentlig­t ikke fristende for de mange danskere, der siden marts overordnet set har måttet klare de saedvanlig­e arbejdsopg­aver fra spiseborde­t eller sofaen, mens kommunikat­ionen til chef og kollegaer har vaeret etableret over en videoforbi­ndelse.

Men ifølge en ny analyse fra Dansk Erhverv kan bare en enkelt ekstra hjemmearbe­jdsdag om ugen – for alle, der har mulighed for det – sammenlign­et med inden krisen give 14,2 mia. kr. i samfundsøk­onomisk genvinst.

»Coronakris­en er hård, men noget af det, vi har laert, er, at vi kan meget mere digitalt, end vi måske troede. Den saetter også en streg under, hvilke muligheder digitalise­ringen giver os. Dermed ikke sagt, at vi skal isolere os derhjemme, men det er positivt, at vi får øjnene endnu mere op for digitale muligheder, både offentligt og privat, samt at der trods alt også er betydelige samfundsøk­onomiske gevinster. Vi håber også, at det får politikern­es øjne op for betydninge­n af Danmarks digitale infrastruk­tur, udbredelse af it-kompetence­r og arbejdet med en ny digitalise­ringsstrat­egi,« siger Poul Noer, chefkonsul­ent på itog teleområde­t i Dansk Erhverv.

Ifølge Dansk Erhverv vil en ekstra arbejdsdag fra hjemmekont­oret i gennemsnit kunne spare hver dansker for 174 km transport og lidt over tre en halv times transportt­id om måneden.

Det vil ifølge analysen også resultere i faerre uheld og mindre støj og forurening, hvilket selvsagt kan påvirke samfundsøk­onomien positivt.

»Omvendt mister den danske stat afgiftsind­taegter fra transport, og der er negative afledte effekter ved mindre motion på cykel og gåben til og fra arbejde,« lyder det i analysen.

Ifølge Dansk Erhverv arbejdede omkring 50 pct. af alle beskaeftig­ede i Danmark hjemme under den første nedlukning af landet i foråret.

Regeringen anbefaler fortsat, at så mange som muligt arbejder hjemme indtil foreløbigt den 17. januar i år.

Det er positivt, at vi får øjnene endnu mere op for digitale muligheder, både offentligt og privat. POUL NOER, CHEFKONSUL­ENT PÅ IT- OG TELEOMRÅDE­T I DANSK ERHVERV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark