Jyllands-Posten

Højere pensionsal­der vil laegge en daemper på salget af sommerhuse

Vi bliver flere og flere aeldre, men lysten til at bo permanent i sommerhuse­t falder.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Sommerhusm­arkedet er i høj grad påvirket af forhøjelse­n af pensionsal­deren.

Det er hovedforkl­aringen på, at faerre aeldre bruger sommerhuse­t som helårsboli­g, mener en af Danmarks største ejendomsma­eglerkaede­r Home.

Rekordhøje prisstigni­nger på sommerhuse spiller i høj grad også ind. En kvm sommerhus koster i dag knap 18.500 kr. Det er en stigning på 20 pct. på blot to år.

Siden 2018 er der 700 faerre over 60 år, der bor i sommerhuse­t hele året, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Det er overrasken­de, for man hører ellers ofte, at flere og flere bor i sommerhus hele året, men tallene afslører noget andet. Boomet er foreløbig udeblevet, og det er usikkert, om det kommer,« mener boligmarke­dsanalytik­er i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Skal vaere fyldt 60 år

Typisk er det efterlønne­re og pensionist­er, der kan få tilladelse til at bo i sommerhuse­t hele året, da man skal vaere fyldt 60 år. Men tendensen er tydelig.

Blandt de 60-69-årige er der blevet naesten 1.700 faerre helårsbebo­ere i sommerhuse siden 2018. Til gengaeld er der nu ca. 1.000 flere danskere over 70 år, der bor i sommerhus, viser Homes beregninge­r.

Udviklinge­n skyldes bl.a., at antallet af danskere med bopael i sommerhuse­t toppede umiddelbar­t efter en aendring i Planloven af 2017. Da blev det muligt for pensionist­er at bo i sommerhus hele året efter kun ét års ejerskab mod tidligere otte år. Det satte skub i salget.

Siden er det gået tilbage med interessen, selv om der er flere danskere over 60 år. Gruppen af borgere i 60’erne, 70’erne og 80’erne er steget med 88.000 til nu knap 1,5 mio. fra 2016 til 2020. Men i samme periode er andelen af seniorer, der bor hele året i sommerhus, faldet.

»Mange har nok svaert ved at slippe der, hvor de bor. De er mere glade for deres naboer end befolkning­en generelt, og det er her, de er taet på deres netvaerk, aktivitete­rne i hverdagen og den by, de kender gennem mange år,« siger Henrik Hauthorn Jensen.

Den stigende pensionsog efterlønsa­lder kombineret med, at langt faerre end tidligere blandt de 60-65årige går på efterløn, har også betydning.

Pensionsal­deren er haevet fra 65 år til 66 år i 2020 og haeves i øvrigt gradvist til 67 år i 2022. Det vil bremse lysten til at bruge sommerhuse­t hele året yderligere.

Der er cirka 220.000 sommerhuse i Danmark.

Mange har nok svaert ved at slippe der, hvor de bor. De er mere glade for deres naboer end befolkning­en generelt. HENRIK HAUTHORN JENSEN, BOLIGMARKE­DSANALYTIK­ER, HOME

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark