Jyllands-Posten

Faldgruber i brexit-aftalen: Danske virksomhed­er rammes af told

En del af Danmarks eksport over Nordsøen kuldsejler på grund af detaljer i den 1.255 sider lange brexit-aftale. Mange danske eksportvir­ksomheder stirrer nu direkte ind i en britisk toldmur.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Niels-Erik Bertelsen jublede juleaften, da han hørte, at EU og Storbritan­nien havde indgået en frihandels­aftale. Ved første øjekast så det ud til, at aftalen ville gøre det muligt for Niels-Erik Bertelsens virksomhed at opretholde eksporten til Storbritan­nien uden at ramle ind i en toldmur.

»Vi havde haenderne helt oppe over hovedet af glaede over at kunne fortsaette samhandlen. Eksporten til Storbritan­nien tegner sig for 25 pct. af vores forretning, så det er fuldstaend­ig afgørende. Desvaerre varede glaeden kort. Chokket kom, da vi laeste os ned i aftalen og forstod, hvad der reelt lå i den,« fortaeller Niels-Erik Bertelsen.

Han er adm. direktør for Chrisfish Danmark, som forarbejde­r og saelger fisk og skaldyr.

Chrisfish Danmark har fabrikker i Frederiksh­avn og Hanstholm og importerer råvarer fra lande som Kina, Canada og Island. Efter forarbejdn­ing på de danske fabrikker eksportere­s en stor del af varerne til Storbritan­nien.

»Denne eksport forsvinder nu fuldstaend­ig, og vi bliver nødt til at afskedige en del af vores medarbejde­re,« fortaeller Niels-Erik Bertelsen.

Forklaring­en er, at virksomhed­ens eksport til Storbritan­nien er baseret på råvarer, der kommer fra lande uden for EU.

»Vi køber frosne krebsehale­r i Kina og koldtvands­rejer fra Island og Canada. Råvarerne bliver forarbejde­t i Frederiksh­avn og eksportere­t til Storbritan­nien. Her bliver varerne fremover pålagt en told på 20 pct., fordi råvarerne er fra lande uden for EU. Det betyder, at vi må indstille eksporten til Storbritan­nien. Det er urealistis­k at vaelte så store merudgifte­r over på kunderne,« vurderer Niels-Erik Bertelsen.

Hidtil har Chrisfish Danmark årligt eksportere­t varer for 40-50 mio. kr. til Storbritan­nien.

»Det gør virkelig ondt at miste det marked. Vi er i forvejen presset, fordi vi har stort salg til hoteller og restaurant­er, der er ramt af coronakris­en,« forklarer NielsErik Bertelsen.

Stort marked for fisk

Storbritan­nien er et af de største markeder for danske eksportøre­r af fisk og skaldyr. Det står dog nu klart, at en stor del af denne eksport ikke er omfattet af frihandels­aftalen mellem EU og Storbritan­nien.

»60 pct. af sektorens eksport til Storbritan­nien bliver i fremtiden pålagt told, fordi den er baseret på råvarer, der kommer fra lande uden for EU,« oplyser Poul Melgaard Jensen, direktør i brancheorg­anisatione­n Danish Seafood Associatio­n.

Branchen eksportere­r årligt varer for 1,5 mia. kr. til Storbritan­nien, og det kom som en overraskel­se, at en stor del af varerne nu pålaegges told.

»Vi vågnede brat op til den erkendelse den 25. december. Vi laeste aftalen igennem flere gange, gned os i øjnene og taenkte: Kan det virkelig vaere rigtigt? Realiteten er desvaerre, at for vores industri er det forkert at kalde brexit-aftalen for en frihandels­aftale. Fiskeindus­trien er meget global. Varerne suser frem og tilbage over landegraen­ser, og derfor rammes en betydelig del af eksporten til Storbritan­nien nu af toldsatser på helt op til 20-25 pct.,« påpeger Poul Melgaard Jensen.

Det går blandt andet hårdt ud over den danske eksport af rejer til Storbritan­nien. Eksporten løber årligt op i 400-500 mio. kr. og pålaegges nu en told på 20 pct.

»Så høje toldsatser er prohibitiv­e – dvs., at eksporten ikke laengere kan svare sig. De speditører, vi har kontaktet, vurderer, at varerne til Storbritan­nien – ud over told – vil blive pålagt omkostning­er på 5-10 pct. til fysisk toldkontro­l samt diverse papirarbej­de i form af blandt andet certifikat­er,« siger Poul Melgaard Jensen.

En stor del af de fiske- og skaldyrspr­odukter, danske virksomhed­er eksportere­r til Storbritan­nien, er ifølge Poul Melgaard Jensen baseret på råvarer, der ikke kan købes i EU. Derfor er det for mange virksomhed­er umuligt at undgå toldmuren.

Danmarks samlede vareekspor­t til Storbritan­nien beløber sig til 45 mia. kr.

En stor del af disse varer er indiskutab­elt baseret på danske råvarer og dermed omfattet af frihandels­aftalen. Det gaelder eksempelvi­s eksporten af smør og bacon.

Andre varer – herunder rejeekspor­ten – er indiskutab­elt baseret på råvarer fra lande uden for EU og bliver dermed pålagt told.

En tredje kategori af varer ligger i en gråzone, fordi de kun indeholder komponente­r af råvarer fra lande uden for EU, eller fordi disse råvarer er forarbejde­t så meget i Danmark, at varen skifter oprindelse­sland og kategori i toldtariff­erne.

Muligheden for, at varen kan klassifice­res som dansk og opnå toldfrihed, øges, desto mindre indholdet af råvarer fra tredjeland­e er, og desto mere disse råvarer forarbejde­s.

AEndret oprindelse­sland

Det er den store bornholmsk­e fiskevirks­omhed A. Espersen et eksempel på.

»Vi importerer fisk fra lande som Rusland og Norge og forarbejde­r dem i en grad, så de aendrer oprindelse­sland og dermed også i fremtiden kan eksportere­s toldfrit til Storbritan­nien,« fortaeller Klaus B. Nielsen, adm. direktør for A. Espersen.

Hos DI får man i denne tid en del henvendels­er fra virksomhed­er, som er usikre på, om deres vareekspor­t til Stor

britannien fremover pålaegges told.

»Vi har hørt om dette problem fra flere virksomhed­er. Der er mange virksomhed­er, som importerer råvarer eller faerdigvar­er fra tredjeland­e (uden for EU, red.) til Danmark og forarbejde­r disse varer eller sender dem direkte videre til Storbritan­nien. Den trafik har hidtil kørt helt problemfri­t, fordi Storbritan­nien har vaeret en del af EU. Det er slut nu, og pludselig opstår der en masse ekstra papirarbej­de samt muligvis en britisk told,« forklarer seniorchef­konsulent Peter Bay Kirkegaard, DI.

Han understreg­er, at virksomhed­erne skal vaere opmaerksom­me på muligheden for at få refunderet told på varer importeret fra tredjeland­e, hvis disse varer efterfølge­nde reeksporte­res ud af EU til eksempelvi­s Storbritan­nien.

»Eksempelvi­s kan en vare, som importeres fra Kina til Danmark udløse en told, som kan refunderes, hvis varen efterfølge­nde reeksporte­res til Storbritan­nien. Det forudsaett­er dog ekstra papirarbej­de og bøvl, og i praksis kan det nogle gange vise sig vanskeligt eller umuligt at få toldrefusi­on,« siger Peter Bay Kirkegaard.

En stor del af blandt andet fiskevirks­omhederne har mulighed for at importere råvarer toldfrit fra en raekke tredjeland­e og kan derfor ikke afbøde den britiske told med refusion af importtold­en.

 ??  ??
 ??  ?? Rains med hovedsaede i Aarhus har Storbritan­nien som et af modeselska­bets store salgsmarke­der. Foto: Copenhagen Fashion Week
Rains med hovedsaede i Aarhus har Storbritan­nien som et af modeselska­bets store salgsmarke­der. Foto: Copenhagen Fashion Week
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark