Jyllands-Posten

Advokater indberette­r forsvinden­de få mistanker om hvidvask

Tal fra SØIK viser, at advokater kun indberette­r en håndfuld hvidvaskmi­stanker i kvartalet, mens revisorer indberette­r lidt flere. Det er forsvinden­de få i forhold til de tusindvis af indberetni­nger fra bankerne.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Mistankern­e om hvidvask vaelter stadig ind til Hvidvaskse­kretariate­t, og 2020 ser ud til klart at saette rekord.

Samtidig er det tydeligt, at det er bankerne, der indberette­r klart flest mistanker.

Det viser de seneste tal fra Hvidvaskse­kretariate­t, der hører under Anklagemyn­digheden, og som modtager alle de 19.069 indberetni­nger, der var talt op i tredje kvartal af 2020.

»Vi har ikke fået tallene for fjerde kvartal, men vi har fortsat en fornemmels­e af, at vi modtager flere anmeldelse­r i år end i 2019,« siger Jørgen Andersen, der er leder af Hvidvaskse­kretariate­t under SØIK, Statsadvok­aten for Saerlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et, også kaldet bagmandspo­litiet.

Allerede efter årets første tre kvartaler lå antal indberetni­nger stort set på niveau med 2019, og den stigende tendens er fortsat i årets sidste måneder, siger Jørgen Andersen.

Af de små 20.000 indberetni­nger i tredje kvartal står bankerne for over 15.000.

Revisorern­e står for små 500, mens advokatern­e kun har indberette­t syv mistanker i tredje kvartal.

»Den finansiell­e sektor er jo den, der overvåger transaktio­ner i Danmark, og da rigtig mange kriminelle forsøger at anvende det finansiell­e system til at begå økonomisk kriminalit­et, er det naturligt, at de finansiell­e institutio­ner og spiludbyde­rne er nogle af dem, der afdaekker flest,« forklarer Jørgen Andersen.

Han ønsker ikke at kommentere antallet af indberetni­nger fra advokater og revisorer.

Der er en absolut nultoleran­ce over for hvidvask, og det skal alle advokater naturligvi­s vaere med til at bekaempe, hvis de møder det. MARTIN LAVESEN, FORMAND FOR REGEL- OG TILSYNSUDV­ALGET I ADVOKATRÅD­ET

Advokater skaerper tilsyn

Fra Advokatråd­ets side understreg­er man, at det ikke er et udtryk for, at advokatbra­nchen ikke tager opgaven alvorligt.

»Der er en absolut nultoleran­ce over for hvidvask, og det skal alle advokater naturligvi­s vaere med til at bekaempe, hvis de møder det. Advokatsam­fundet har netop ivaerksat et hvidvasksp­ecifikt tilsyn, fordi det er et område, vi har stor fokus på, og fordi det er samfundssk­adeligt,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Martin Lavesen, formand for regel- og tilsynsudv­alget i Advokatråd­et.

Rådet har for nylig besluttet at skaerpe tilsynet med netop hvidvaskko­ntrollen blandt medlemmern­e.

»Vi ønsker naturligvi­s også at kontroller­e, at advokater lever op til reglerne, og at advokater er omhyggelig­e og agtpågiven­de, når de har sager omfattet af reglerne,« udtaler Martin Lavesen.

Han understreg­er, at rådet har indtryk af, at advokatern­e har rimeligt godt styr på reglerne inden for hvidvask. Og det forhold, at advokatern­e indberette­r så få, skal ses i lyset af, at mange advokater ikke – i modsaetnin­g til for eksempel banker og revisorer – kommer ned i regnskaber eller medvirker til finansiell­e transaktio­ner.

Spilleplad­en er udvidet

Revisorern­es indberetni­nger er steget betydeligt i de senere år. I hele 2017 indberette­de revisorer syv tilfaelde, og med 475 indberetni­nger i tredje kvartal sidste år ser det ud til, at revisorer vil indberette omkring 2.000 hvidvaskmi­stanker i 2020.

»Opmaerksom­heden er blevet kraftigt styrket i de senere år. Bekaempels­e af økonomisk kriminalit­et og terrorisme er et politisk og samfundsma­essigt fokus, og vores medlemmer og FSR som forening har intensiver­et indsatsen på området,« lyder det i et skriftligt svar fra Lars Kiertzner, chefkonsul­ent i branchefor­eningen FSR Danske Revisorer.

Han peger desuden på, at coronapakk­erne har »udvidet spilleplad­en« for indberetni­nger i 2020.

»Det undrer os ikke, at finansiell­e virksomhed­er stadig underrette­r vaesentlig­t hyppigere. De formidler jo netop betalingst­ransaktion­er, hvilket revisor ikke gør. Sådan vil det blive ved med at vaere,« lyder en skriftlige kommentar fra Lars Kiertzner.

Advokater vil stige

Hvor mange mistanker revisorer og advokater bør indberette, er svaert at laegge sig fast på, siger Jakob Dedenroth Bernhoft. Han har i sit firma, Revisorjur­a, specialise­ret sig i netop hvidvask.

»Ser man få år tilbage, lå revisorer på det samme meget lave niveau, som advokater gør i dag. Årsagen til, at antallet af indberetni­nger pludselig stiger vaesentlig for revisorer, skyldes nok for en stor dels vedkommend­e, at revisorer nu er blevet pålagt at indberette ulovlige aktionaerl­ån som hvidvask, hvilket revisorer har en hel anden mulighed for at opdage i forhold til advokater,« forklarer Jakob Dedenroth Bernhoft.

»Mit gaet vil dog vaere, at antallet af indberetni­nger fra advokater kommer til at stige, i takt med at branchen får mere fokus på området som følge af den øgede kontrol, der er meldt ud fra Advokatsam­fundets

side. Men hvor niveauet kommer til at ligge, tør jeg ikke gaette på,« siger han.

Af de indtil videre 52.486 indberetni­nger, som Hvidvaskse­kretariate­t har modtaget i de første ni måneder af 2020, har sekretaria­tet sendt omkring hver tredje videre til enten politiet eller andre myndighede­r, der kan vurdere, om der er grundlag for en sag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark