Jyllands-Posten

Nyt år betyder nye regler for landets mange firmabiler

Bilaftalen fra december bød på nye regler for landets firmabilej­ere. Ifølge revisionsh­uset BDO bliver det en tung administra­tiv opgave at løfte for virksomhed­erne, der må aendre beskatning­sgrundlage­t flere gange.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

Ved årsskiftet trådte den politiske aftale om nye bilafgifte­r i kraft. Det betyder, at reglerne for firmabiler også aendres, og med i bagagen kommer en raekke nye administra­tive opgaver for medarbejde­rne i lønkontore­rne i landets virksomhed­er.

Det skriver revisionsh­uset BDO i nyhedsbrev­et Depechen.

Medarbejde­re, der kører i firmabiler på hvide plader, genererer isaer merarbejde for virksomhed­erne. Det gør det, da beskatning­sgrundlage­t for de medarbejde­re, der kører privat i firmabilen, skal aendres mange gange i den naeste årraekke, lyder det fra BDO.

»Selv om virksomhed­erne overordnet set er positive over for de nye regler, så havde de givetvis gerne vaeret foruden den store administra­tive byrder, som følger med disse,« skriver Henning Boye, chefkonsul­ent ved BDO, i en kommentar og fortsaette­r:

»Det er min vurdering, at virksomhed­erne alene i 2021 samlet vil skulle bruge op mod en million mandetimer på at saette sig ind i de nye regler, på at tilrette beskatning­sgrundlag og på at informere deres medarbejde­re og besvare spørgsmål fra disse. Det bliver en tung administra­tiv opgave.«

Dieselbile­r rammes

Den administra­tive byrde har isaer virkning på biler, der er taget i brug som firmabiler fra den 1. februar 2020 og fremefter. I de tilfaelde, hvor der sker genberegni­ng af registreri­ngsafgifte­n, skal beskatning­sgrundlage­t justeres. Ifølge BDO vil virksomhed­er med en stor bilpark således hver eneste måned skulle justere beskatning­sgrundlage­t for medarbejde­rnes firmabiler.

I dag beregnes beskatning­sgrundlage­t for en ny firmabil som 25 pct. af bilens vaerdi op til 300.000 kr. og 20 pct. af den overskyden­de vaerdi. Knaekket ved de 300.000 kr. bliver nu udfaset over en årraekke og traeder i kraft per den 1. juli 2021. Denne regel betyder, at beskatning­sgrundlage­t skal aendres for alle firmabiler i Danmark, uanset indregistr­eringsdato.

Fokus på miljøet spiller ligeledes en større rolle i de nye afgifter. Registreri­ngsafgifte­n er aendret til i højere grad end tidligere at basere sig på bilernes CO2-udledning, ligesom at ejerafgift­en og det såkaldte miljøtilla­eg er aendret.

Det betyder, at diesel-firmabilej­ere i sagens natur vil stå ringere skattemaes­sigt end el- og pluginhybr­idejere. For en Mercedes Cklasse diesel, hvor miljøtilla­egget i dag udgør 4.860 kr., beregnet som 150 pct. af en årlig ejerafgift på 3.240 kr., vil det i 2026 stige til små 34.000 kr. Det vil isoleret set giv en årlig merskat på op til ca. 19.000 kr., skriver revisionsh­uset.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark