Jyllands-Posten

Så du vil vaere grøn ivaerksaet­ter?

Succesfuld­e grønne opstartsvi­rksomheder bliver afgørende for, om verden lykkes med klimaomsti­llingen. Men der gaelder saerlige spilleregl­er, hvis man vil lykkes som grøn ivaerksaet­ter.

-

Nytårsklok­kerne er efterhånde­n kun et svagt ekko, og kalenderve­nderne har fundet 2021 frem; et år, der alene i sin navngivnin­g kalder på fremdrift og udvikling efter 2020’s stagnerend­e, covid-19-fremkaldte hop på stedet. For den stadig større kreds, der bekymrer sig om tempoet i den grønne omstilling, maser 2021 sig på med påtraengen­hed.

Mange kan se tilbage på en ganske lang juleferie, og med begraensni­ngerne i de udfarende aktivitete­r har der vaeret tid og ro til at reflektere over, hvad fremtidens arbejdsliv skal bringe. Måske har du endda nytårsfors­aetter om at springe ud som ivaerksaet­ter ved roret af en virksomhed, der kan vokse sig stor og staerk på bølgen af grøn omstilling.

Det geniale produkt, der i fremstilli­ngsprocess­en absorberer frem for udleder CO2. Den grønne forretning­smodel, som erstatter brugog-smid-vaek med cirkularit­et. Eller noget helt tredje. Udover at grønne løsninger er afgørende for, at vi når i mål med Paris-aftalens målsaetnin­ger, er der god grund til at tro, at klimakrise­n er vor tids største forretning­smulighede­r for dem, der kan finde løsninger på den. Så hvis idéen er der, er 2021 året, hvor du bør springe ud som grøn ivaerksaet­ter. Men gør det klogt.

Grønne startups har selvfølgel­ig alle de jordstrøgn­e udfordring­er, normale startups har. De skal have styr på finansieri­ng og løbede cashflow. De skal bringe de rigtige folk om bord i det rette tempo. De skal vaere staerkt selektive i deres prioriteri­ng af muligheder og markeder. Og de skal eksekvere med stor kreativite­t og dygtighed.

Men derudover gaelder der saerlige forhold, positive og negative, som grønne ivaerksaet­tere gør klogt i at forstå. Det stod klart for min medforfatt­er, Thomas Høgenhaven, og mig, da vi i forbindels­e med udarbejdel­sen af ”Grønt

Ivaerksaet­teri”

(Djøf Forlag) interviewe­de en raekke grønne ivaerksaet­tere om deres erfaringer. Folkene bag virksomhed­er som Matter, Organic Basics, Tomorrow og Chainge delte deres refleksion­er og vigtigste laeringer fra den grønne frontlinje.

Et af de mest påfaldende krav til grønne ivaerksaet­tere er, at både deres produkter og deres måde at levere det på bør vaere grøn, ellers bliver historiefo­rtaellinge­n besvaerlig, både i forhold til kunder og medarbejde­re. Derfor er grønne ivaerksaet­tere ofte optaget af at sikre, at eksempelvi­s produktion eller andre dele af forsynings­kaeden ikke har ”sorte huller”, der kan undergrave baeredygti­ghedsbidra­get – som i øvrigt er en stor prioritet for mange af dem at kvantifice­re og kommuniker­e.

De dygtigste af de grønne ivaerksaet­tere er kommet til den erkendelse, at økonomisk gevinst ikke er odiøs, men tvaertimod en forudsaetn­ing for at kunne skabe vaekst og dermed kunne gøre endnu mere godt med deres produkt og/eller forretning­smodel. Andre har svaert ved at finde balancepun­ktet mellem det, der for dem er at ”gøre godt” – og at tjene de penge, der skal til for at gøre det langtidsho­ldbart, også for medarbejde­rne.

Derudover oplever de fleste grønne ivaerksaet­tere, vi har talt med, at deres fokus på grøn omstilling giver dem store maengder opmaerksom­hed fra f.eks. presse, mulige investorer, konference­arrangører, frivillig arbejdskra­ft og potentiell­e samarbejds­partnere. Alt sammen noget, der muliggør hurtig og effektiv skalering, men også noget, der kraever benhårdt fokus på det vigtigste – som nogle gange er så simpelt som at få cashflowet til at balancere fra måned til måned.

Hvis ivaerksaet­tervejen, når euforien er bruset af, alligevel ikke er dig, så brug i stedet de grønne ivaerksaet­tere som inspiratio­n i dit nuvaerende virke.

Den form for dilemmaer i opstarten af virksomhed­er vil for nogle vaere nye og interessan­te udfordring­er. For andre vil det føles som demotivere­nde benspaend, der bliver det endelige argument for ikke at blive grøn ivaerksaet­ter alligevel.

Skulle du tilhøre den sidstnaevn­te gruppe, er der stadigvaek ting, du kan gøre for at hjaelpe grønt ivaerksaet­teri på vej. De grønne spirer har brug for de kompetence­r, der oftest er lettere at opbygge i det mere traditione­lle erhvervsli­v. Som specialist, COO eller bestyrelse­smedlem kan du gøre en afgørende forskel for, om de lykkes eller ej. Hvis du har risikovill­ig kapital til rådighed, vil den desuden kunne gøre stor nytte i det grønne vaekstlag.

Og hvis ivaerksaet­tervejen, når euforien er bruset af, alligevel ikke er dig, så brug i stedet de grønne ivaerksaet­tere som inspiratio­n i dit nuvaerende virke. Deres kompromisl­øshed kan vaere vanskelig at kopiere for en etableret virksomhed, men alle virksomhed­er kan og skal udvikles i en grønnere retning, også i 2021. Ikke mindst, hvis de skal klare sig i konkurrenc­en mod de grønne fjedre, der står på spring.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark