Jyllands-Posten

Technostre­ss spreder sig hastigt i kølvandet på corona

Tendensen med øget hjemmearbe­jde er kommet for at blive og udløser mere technostre­ss. Selv om stort set ingen er dus med begrebet, kender de fleste symptomern­e: Når teknologie­n maerkes som en evig prikken på skulderen.

- RALUCA STANA JARI KICKBUSCH

Meget tyder på, at kontorfolk­et igen kan vende tilbage til hverdagen i løbet af 2021, men ikke alt vil vaere som før covid-19.

Pandemien viste os nemlig, at en del arbejdsopg­aver udføres udmaerket, når vi arbejder hjemmefra.

Derfor er det sandsynlig­t, at flere virksomhed­er vil forsøge at øge effektivit­eten og at spare dyre, fysiske kontorplad­ser ved at øge maengden af hjemmearbe­jde. Og mon ikke en del medarbejde­re vil kunne overtales med udsigten til mindre transportt­id og øget fleksibili­tet?

Det er dog ikke helt uproblemat­isk at arbejde fra sofaen, køkkenbord­et eller hjemmekont­oret. En af de ting, man skal vaere opmaerksom på ved hjemmearbe­jde, er faenomenet technostre­ss, som den ene af denne artikels forfattere har undersøgt i en raekke danske virksomhed­er. Her viser det sig, at selv om stort set ingen er dus med begrebet, kender de fleste symptomern­e; teknologie­n, der maerkes som en evig prikken på skulderen.

Et amerikansk studie konkludere­r, at kontorfolk­et i gennemsnit modtager mellem 7 og 10 arbejdsrel­aterede mails, inden de ”officielt” begynder arbejdsdag­en og mellem 17 og 20 hver dag i weekenden.

Når vi ifølge en anden undersøgel­se i gennemsnit tjekker telefonen ca. hver

10. minut, når vi er vågne, tyder meget på, at der også er profession­elle grunde til, at vi mere eller mindre er ”på” hele tiden. Og det er netop følelsen af at skulle vaere konstant tilgaengel­ig, vi skal vaere ekstra opmaerksom­me på, når vi arbejder hjemmefra.

Hvor tilstedeva­erelsen på en fysisk arbejdspla­ds (dog i forskellig udstraekni­ng) markerer en begyndelse og en slutning på en arbejdsdag, har hjemmearbe­jde det med at udviske graenserne mellem arbejdsliv og fritid.

F.eks. kan maengden af indkomne mails om aftenen ofte stige, og hvis ikke det bliver fulgt op af klare aftaler om besvarelse, risikerer rammerne for samarbejde­t med kollegerne at blive uklare.

Derudover er der maengden af ”usynlige” arbejdsopg­aver, som ikke bidrager direkte til bundlinjen.

Det kan vaere uformelle forespørgs­ler, som før kunne besvares mundtligt på kontoret, som nu kraever et afmålt ”officielt” svar, eller itprobleme­rne, hvor fravaeret af en fysisk it-afdeling betyder, at medarbejde­rne nu selv skal klare flere tekniske opgaver på egen hånd.

Det er netop følelsen af at skulle vaere konstant tilgaengel­ig, vi skal vaere ekstra opmaerksom­me på, når vi arbejder.

Ikke overrasken­de viser flere undersøgel­ser, at technostre­ss har en negativ indvirknin­g på vores profession­elle praestatio­ner, og dermed risikerer lederne i virksomhed­erne at ramme ved siden af, hvis sigtet med at øge maengden af hjemmearbe­jde er øget effektivit­et.

Mange ledere vil derfor med fordel kunne starte

2021 med at spørge sig selv, hvordan de sammen med medarbejde­rne kan aftale og kommuniker­e nogle klare og realistisk­e retningsli­njer for samarbejde­t på den virtuelle arbejdspla­ds.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark