Jyllands-Posten

»Visionen er, at havnen bliver et sted, hvor blå industri bliver grøn«

Barbara Scheel Agersnap er adm. direktør i Copenhagen Malmö Port. Den plan, hun havde for vaekst, måtte aendres på grund af pandemien.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Barbara Scheel Agersnap, adm. direktør i Copenhagen Malmö Port (CMP), sagde farvel til 2020 med en vis lettelse og med en forhåbning for 2021. Hendes håb er, at vi inden så laenge har set det vaerste til coronapand­emien, og at der med udfoldelse­n af vaccinatio­nsprogramm­er bliver overskud og kraefter til at finde frem til, hvordan verden bliver genstartet.

»Så verden bliver bedre, end den vi laegger bag os,« pointerer hun.

»Forhåbentl­ig bliver målet med vaccinen ikke, at vi falder tilbage i det spor, vi kom fra. Historien viser, at en pandemi kan vaere transforma­tiv for samfund og økonomi, og jeg ser ledende virksomhed­er som Danfoss, Ørsted og Vestas, der går i front for at skabe en bedre version af det, vi kendte.«

Barbara Scheel Agersnap så før corona en bevaegelse i retning af en mere baeredygti­g verden, og hun mener, at det med nedlukning­en under pandemien in mente som katalysato­r vil kunne gentaenkes, hvordan vejen til aendringer sker hurtigere.

»Politikere rundt om i verden har kunnet få verden til at stå stille. Så det ville vaere passende, at de satte virkekraft bag de forandring­er, som behøves,« siger hun.

Hun har siden 2017 vaeret topchef i Copenhagen Malmö Port, der med havnen i

København og i Malmø er den største havne- og terminalop­eratør i Øresundsre­gionen. CMP udgør en vigtig forbindels­e mellem vand og land for råmaterial­er, energi til transport og dagligvare­r og er en afgørende destinatio­n for krydstogtt­urismen i Norden.

Hun har i sin tid som topchef vaeret optaget af at afsøge muligheder, som kunne få positiv indvirknin­g på klimaet, for eksempel carbon capture – kulstofops­amling – og nye energiform­er.

Har en rolle at spille

»Da meget af omstilling­en kraever infrastruk­tur, transport og lagerplads, har vi en rolle at spille,« påpeger hun.

»Visionen er, at havnen i København og i Malmø bliver et sted, hvor den såkaldte blå industri bliver grøn, og det ville vaere fantastisk, om vi for eksempel kunne forsyne skibene i Øresund med brint eller andre grønne braendstof­fer.«

Hun kom i 2015 fra en stilling i Shanghai til en post som viceadm. direktør i Copenhagen Malmö Port, og da hun to år senere blev topchef, blev der med strategien ”Det gode købmandska­b”, udstukket en ambition for top- og bundlinje.

»De seneste tre år har vi leveret fine resultater. Den bane, vi havde kridtet op for vaekst i 2020, måtte vi dog laegge lidt om, da pandemien ramte nogle af vores markeder, ikke mindst krydstogt,« fortaeller hun.

I sidste ende måtte Barbara Scheel Agersnap afskedige 70 af 370 medarbejde­re.

»Det gjorde ondt,« siger hun.

Med Barbara Scheel Agersnap i spidsen blev der gennemført et spareprogr­am, der skete en reorganise­ring og kom fokus på nye salgskanal­er, og i sidste ende kom »vi o.k. ud af året, faktisk lidt bedre end forventet«.

Nysgerrig på verden

Barbara Scheel Agersnap har en HD fra CBS og en MBA fra IMD i Lausanne i Schweiz. Tidligt i karrieren arbejdede hun i A.P. Møller - Maersk, og inden ansaettels­en i CMP var hun i Shanghai leder af Innovation Centre Denmark, som er en del af Eksportråd­et i Udenrigsmi­nisteriet.

»Jeg boede det samme sted i de første 18 år af mit liv og definerer mig som dansker. Men jeg har altid vaeret nysgerrig på verden og mener, at man laerer af andre kulturer og perspektiv­er.«

Barbara Scheel Agersnap bor sammen med sin aegtefaell­e og deres to døtre på henholdsvi­s 13 og 15 år i Charlotten­lund nord for København.

»Jeg er et ret privat menneske, så familietid­en er også vores egen tid. Vi deler den gerne med venner, og en god weekend er, når jeg kan bruge det meste af dagen på at lave mad, og når vi kan samle et stort hold rundt om spiseborde­t. Og på et tidspunkt skal vi indhente de forsømte fester,« slår hun fast.

 ??  ?? Barbara Scheel Agersnap dyrker i sin fritid gerne løb, tennis og surfing samt yoga og ville under normale omstaendig­heder tage på skiferie.
Foto: Dennis Rosenfeldt
Barbara Scheel Agersnap dyrker i sin fritid gerne løb, tennis og surfing samt yoga og ville under normale omstaendig­heder tage på skiferie. Foto: Dennis Rosenfeldt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark