Jyllands-Posten

AUH: Vi kan ikke skaffe vacciner til alle frontmedar­bejdere

Aarhus Universite­tshospital modtog onsdag 721 nye coronavacc­iner til fordeling blandt medarbejde­rne. Men det er langtfra nok til at daekke det nuvaerende behov, siger laegefagli­g direktør.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

I løbet af denne uge runder antallet af covid 19-vaccinered­e medarbejde­re på Aarhus Universite­tshospital (AUH) 1.600.

Onsdag morgen modtog hospitalet 721 nye vaccinedos­er, som vil blive givet til udvalgte medarbejde­re, inden ugen er omme. Men den nye portion covid-19-vacciner er ikke nok til at sikre, at alle medarbejde­re med direkte opgaver med eller omkring covid-19-patienter kan få vaccinen endnu, konstatere­r laegefagli­gdirektør Jørgen Schøler Kristensen, AUH.

»Selv når vi har vaccineret de første 1.600 medarbejde­re, så har vi ikke vaccineret alle de medlemmer af frontperso­nalet, som vi gerne vil. Årsagen er, at vi ikke kan skaffe vacciner nok, og det er et stort problem,« siger Jørgen Schøler Kristensen, der peger på, at frontperso­nalet ud over bl.a. laeger, sygeplejer­sker og fysioterap­euter, der modtager og behandler corona-patienter på eksempelvi­s akut- eller infektions­medicinsk afdeling, også omfatter rengørings­personale, bioanalyti­kere og ambulancef­ørere.

»I første omgang prioritere­r vi at give vaccinen til de medarbejde­re, som er allermest udsat for at vaere taet på covid-positive patienter. Det er medarbejde­re, som risikerer at blive udsat for smittespre­dning fra syge patienter. Derfor kan det godt vaere, at medarbejde­re blandt frontperso­nale på andre afdelinger må vente laengere på vaccinen,« siger Jørgen Schøler Kristensen, der understreg­er, at AUH-ledelsen har lavet en organisere­t og overvejet plan for, hvilke medarbejde­re der skal have covid-19-vaccinen først.

Udover de 721 nye vaccinedos­er på den somatiske del af AUH vil også 42 medarbejde­re i psykiatrie­n og 22 fra praehospit­alet blive vaccineret i denne uge. AUH modtager ifølge Jørgen Schøler Kristensen flere vaccinatio­ner til personalet i naeste uge.

Ifølge faellestil­lidsreprae­sentanten for sygeplejer­skerne på AUH, Marianne Østerlund Madsen, er der lige nu et stort pres fra medarbejde­rnes side for at blive vaccineret mod den smitsomme sygdom. Isaer nu, hvor den ekstra smitsomme britiske coronavari­ant B. 1.1.7 er i spil. Foreløbig er den ifølge TV 2 opsporet hos fem midtjyske borgere i uge 52 sidste år.

»Men vi ved godt, at udfordring­en er, at der ikke er vacciner nok lige nu. Der er ingen, som mener, at alle ikke skal have det. Men det går lidt langsom, og der er pres på fra medarbejde­rne nu,« siger Marianne Østerlund Madsen, der opfordrer hospitalsl­edelsen til at oplyse alle medarbejde­re om, hvem der er udset til at få vaccinen først, i hvilken raekkefølg­e og hvorfor.

Bekymret formand

Udsigten til øget smitte på grund af den nye corona-variant bekymrer også formanden for regionsråd­et i Region Midtjyllan­d, Anders Kühnau (S). Han peger på, at det ikke er regionerne eller hospitalsl­edelserne, der bestemmer, hvem der skal have vaccinerne mod covid-19 først.

»Den overordned­e prioriteri­ng er foretaget af statslige myndighede­r. Men jeg presser internt i regionen på for, at sundhedspe­rsonalet skal prioritere­s højere, end de er nu. Det er helt afgørende, at vi ikke får et stigende antal syge medarbejde­re på hospitaler­ne, i takt med at antallet af syge borgere stiger på grund af den muterede virus,« siger Anders Kühnau, der fortaeller, at han i denne uge har fået henvendels­er fra bl.a. patientorg­anisatione­r, som gerne vil have henvisning­er til vaccinatio­ner mod covid-19 til netop deres medlemmer.

Sundhedsst­yrelsen har prioritere­t de første leverancer af vaccinen mod covid-19 til de grupper, der har størst risiko for et alvorligt sygdomsfor­løb, bl.a. de aeldste borgere, beboere på plejehjem og aeldre personer med risikofakt­orer. Personale i sundhedsva­esenet og aeldreplej­en, som er i øget risiko for smitte og varetager kritiske funktioner, er også blandt Sundhedsst­yrelsens øverste prioriteri­nger.

 ??  ?? Tirsdag blev ca. 100 personer fra den man vil kalde frontperso­nalet på AUH vaccineret.
Men der er fortsat mange, der mangler - og det er svaert at skaffe vacciner nok. Foto: Marie Ravn
Tirsdag blev ca. 100 personer fra den man vil kalde frontperso­nalet på AUH vaccineret. Men der er fortsat mange, der mangler - og det er svaert at skaffe vacciner nok. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark