Jyllands-Posten

Kan robotter lette dagplejere­s arbejde?

Aarhus Kommune har laenge arbejdet på en løsning, der kunne lette dagplejern­es hverdag, der blevet mere presset som følge af den udbredte coronasmit­te.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Det har vaeret laenge undervejs, men nu tyder meget på, at Aarhus’ dagplejere snart får hjaelp til den tidskraeve­nde rengøring, som har vaeret påbudt siden foråret.

I november efterspurg­te FOA løsninger, som kunne aflaste dagplejern­e, der modsat personalet i vuggestuer og børnehaver selv står med ansvaret for al rengøring.

»Dagplejern­e giver udtryk for, at det er svaert at nå den nødvendige rengøring inden for arbejdstid­en, og det går ud over deres tid med børnene,« sagde Jack Hougård Kristensen fra FOA Århus dengang til JP Aarhus.

Onsdag mødtes han til et statusmøde med kommunens repraesent­anter fra Børn og Unge, som hen over julen har arbejdet på mulige løsninger. Tilbage står at indsamle tilbagemel­dinger fra dagtilbuds­lederne på tre forskellig­e muligheder.

»Vi har som mål, at vi i naeste uge bliver enige om, hvad vi gør,« opsummerer Hardy Pedersen, chef for Økonomi og Administra­tion i Aarhus Kommune, mødet og forklarer, at det ikke skyldes uenighed, at der ikke er nedfaeldet en aftale endnu.

»Vi afsøger i faellesska­b, hvad der er det rigtige,« siger han og naevner, at det ikke behøver vaere en ”one size fits all” -løsning.

Tre forslag

Et af forslagene er, at dagplejere kan få bevilget en robotstøvs­uger og -gulvvasker, der kan lette rengørings­arbejdet.

»Jeg har lige stukket fingeren i jorden hos tillidsrep­raesentant­erne, og det lyder til, at det nok vil blive opfattet positivt og som en hjaelp og aflastning,« siger Jack Hougård Kristensen, FOA.

Derudover har kommunen aktuelt to pakker i spil – den fulde pakke med rengørings­hjaelp i hjemmet og vask af legetøj samt en mindre model, hvor legetøjet bliver afhentet til en daglig vask.

»Jeg havde gerne set, at det gik hurtigere. Men jeg er tilfreds med, at Aarhus Kommune forsøger at påtage sig opgaven med at afhjaelpe den arbejdsmil­jøbelastni­ng, der er. Jeg er også tilfreds med, at der findes differenti­erede muligheder, for det vil betyde, at man kan tilpasse det behovet og med respekt for den enkeltes lyst til besøg i hjemmet i disse coronatide­r,« siger han.

Finansieri­ngen vil ifølge Hardy Pedersen foregå centralt fra Børn og Unge, så det ikke belaster det enkelte dagtilbud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark